JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hudpleierne Vanessa og Ida ba om tariffavtale

Skjønnhetssalong filmet både ansatte og kunder: Nå kan eieren få 150.000 kroner i gebyr

UTSIKTEN: Her sto overvåkingskameraet på Waxing Palace skjønnhetssalong i Oslo. Kameraet kan filme og ta opp lyd.

UTSIKTEN: Her sto overvåkingskameraet på Waxing Palace skjønnhetssalong i Oslo. Kameraet kan filme og ta opp lyd.

Privat

Etter at de ansatte krevde tariffavtale, installerte eieren av Waxing Palace overvåkingskameraer med livestrømming til sin egen mobiltelefon. Hverken ansatte eller kunder ble varslet tilstrekkelig, mener Datatilsynet.

2020100813115220201008131156

oystein.windstad@fagbladet.no

ola.tommeras@fagbladet.no

michael.brondbo@fagbladet.no

Nå varsler Datatilsynet et klekkelig gebyr på 150.000 kroner for det de mener er ulovlig kameraovervåkning. Både ansatte og salongens kunder ble filmet, og salongeieren kunne følge det hele live på sin mobiltelefon – både med bilde og lyd.

Hudpleierne Ida Haddock Kristoffersen og Vanessa Carvalho endte opp i en betent strid med arbeidsgiveren Waxing Palace etter at de ble Norges første hudpleiere med tariffavtale.

Høydepunktet ble nådd forrige høst. Da sa de to opp jobben etter at arbeidsgiveren angivelig skulle ha satt opp et overvåkningskamera i salongens lokaler uten å drøfte det med dem – eller gi tilstrekkelig varsel til kundene. Et lite klistremerke varslet om at kameraet var der.

I et intervju med Fagbladet i oktober i fjor beskrev de to kameraet som et forsøk på «å skremme og for å finne noe som kan brukes mot oss etter at vi ville ha tariffavtale».

Filmet alle som kom

Kameraet var satt opp i et hjørne av inngangen til klinikken og vinklet slik at det kunne filme kunder og ansatte i resepsjonen. Det kunne også filme når kunder og ansatte gikk mot behandlingsrommene.

Kameraet filmet ikke inne i behandlingsrommene.

Joslin kom til Norge for å jobbe i skjønnhetsbransjen: Risikerte lønnstrekk hvis hun snakket med kollegaer om lønna

Eieren av salongen kunne til enhver tid strømme lyd og bilder fra kameraet på sin egen mobiltelefon.

Waxing Palace hevdet at begrunnelsen for kameraet var å forebygge voldskriminalitet og sikre situasjonen for både kunder og ansatte.

– Mer inngripende enn nødvendig

WEBKAMERA: Slik så det aktuelle overvåkingskameraet ut.

WEBKAMERA: Slik så det aktuelle overvåkingskameraet ut.

Privat

Ett år senere har Datatilsynet langt på vei gitt de to hudpleierne – og Fagforbundet, som tok saken på deres vegne – medhold i saken.

Resultatet er at Waxing Palace er pålagt et såkalt overtredelsesgebyr på 150.000 kroner. Tilsynet kommer samtidig med sterk kritikk av salongens opptreden.

«Etter vår vurdering er det klart at WP (Waxing Palace, red.anm.) ikke har overholdt prinsippet om dataminering. Det baseres på at kameraovervåkingen og dens utforming ikke var adekvat, relevant eller begrenset til det som var nødvendig for å oppnå formålet som var hensynet til de ansatte og kundenes trygghet. Det er derimot innsamlet betydelig mer materiale og dette er gjort på en langt mer inngripende måte enn det som var nødvendig for formålet», skriver tilsynet i sitt vedtaksvarsel.

Hadia Tajik tar opp skjønnhets-avsløringene med arbeidsministeren: – Opprørende sak

Datatilsynet kritiserer blant annet at Waxing Palace ikke drøftet eller varslet installeringen av kameraet med de ansatte – og heller ikke orienterte kundene tilstrekkelig om at de ble kameraovervåket.

Tror ikke på salongen

I sitt svar til Datatilsynet hevder Waxing Palace blant annet at noen må ha skiftet vinkel på kameraene og fjernet et klistremerke som informerte kundene om overvåkningen.

Den påstanden tror ikke Datatilsynet holder vann.

«Basert på sakens dokumenter finner vi det ikke sannsynlig at noen skal ha endret vinkel på kameraet eller fjernet klistremerket på døren», skriver tilsynet.

Tanja Kvamsdahl, eier av Waxing Palace, ønsker ikke å kommentere saken.

– Basert på at dette er en pågående sak med datatilsynet ønsker vi ikke å kommentere saken i media på nåværende tidspunkt, skriver hun i en e-post til Fagbladet.

Waxing Palace har frist til 23. oktober med tilsvar på varselet. Det er derfor først etter det at Datatilsynet eventuelt fatter et endelig vedtak.

Ber skjønnhetsfagfolk ta kontakt

Stig Berntsen i Fagforbundet Oslo har håndtert saken på vegne av de to hudpleierne, som personlig anser seg som ferdige med saken. Han er meget fornøyd med Datatilsynets vurdering.

– Vi er veldig glad for at Datatilsynet er krystallklare på at denne typen overvåking og avlytning av ansatte og kunder er lovbrudd som må straffes, skriver Berntsen i en e-post til Fagbladet.

TILLITSVALGT: Fagforbundets Stig Berntsen har bistått hudpleierne Ida Haddock Kristoffersen og Vanessa Carvalho i konflikten med Waxing Palace.

TILLITSVALGT: Fagforbundets Stig Berntsen har bistått hudpleierne Ida Haddock Kristoffersen og Vanessa Carvalho i konflikten med Waxing Palace.

Øystein Windstad

Han mener 150.000 er en fornuftig sum.

– Forhåpentligvis har Waxing Palace nå lært at de ikke kan bruke videoovervåking og avlytting for å undergrave fagorganisering. Samtidig håper vi dette skal fungere avskrekkende på andre arbeidsgivere som overvåker sine ansatte. De skal vite at det kan komme til å koste dem dyrt, sier Berntsen.

De to hudpleierne på Waxing Palace var pionerer i fagorganiseringen av skjønnhetsbransjen, og Fagforbundet anser seg fortsatt som i startgropa i dette arbeidet. Berntsen roser de to for innsatsen.

Tapte nesten én million på at skjønnhetssalong ikke tegnet gruppelivsforsikring

– Nå har de startet for seg sjøl, og de fortjener virkelig å lykkes. I kraft av sine erfaringer er de viktige ressurspersoner for Fagforbundet når vi skal fortsette å jobbe for ordna lønns- og arbeidsvilkår i skjønnhetsbransjen, skriver Berntsen.

Han oppfordrer alle andre som jobber i skjønnhetsbransjen til å fagorganisere seg.

– Aleine har en arbeidstaker ingen makt, men sammen er vi sterke nok til å kjempe fram anstendige lønns- og arbeidsvilkår i denne bransjen, skriver Berntsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
WEBKAMERA: Slik så det aktuelle overvåkingskameraet ut.

WEBKAMERA: Slik så det aktuelle overvåkingskameraet ut.

Privat

UTSIKTEN: Her sto overvåkingskameraet på Waxing Palace skjønnhetssalong i Oslo. Kameraet kan filme og ta opp lyd.

UTSIKTEN: Her sto overvåkingskameraet på Waxing Palace skjønnhetssalong i Oslo. Kameraet kan filme og ta opp lyd.

Privat