JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vanessa og Ida er de første hudpleierne i Norge som er sikret minstelønn

FØRSTE I LANDET: Vanessa Carvalho og Ida Haddock Kristoffersen jobber på Waxing Palace, som blir landets første skjønnhetssalong med tariffavtale: -Vi vil si takk til de tillitsvalgte og Fagforbundet, vi hadde ikke greid dette alene.

FØRSTE I LANDET: Vanessa Carvalho og Ida Haddock Kristoffersen jobber på Waxing Palace, som blir landets første skjønnhetssalong med tariffavtale: -Vi vil si takk til de tillitsvalgte og Fagforbundet, vi hadde ikke greid dette alene.

Øystein Windstad

De var villige til å streike, men nå har de to hudpleierne fått tariffavtale. – De har vært foregangsfolk i en bransje som trenger det, sier arbeidslivsekspert Elin Ørjasæter.

2019020714574320230821171436

oystein.windstad@fagbladet.no

Vanessa Carvalho og Ida Haddock Kristoffersen blir de første hudpleierne i Norge som er sikret minstelønn.

Fagforbundet varslet nylig om det som ville blitt Norges første streik i en skjønnhetssalong.

Men onsdag kveld ble det klart at det ikke ble streik, etter at arbeidsgiveren meldte seg inn i NHO:

– Dette er på tide og veldig viktig. Jeg har jobbet som hudpleier i 18 år i fire forskjellige land. Norge er det første landet hvor jeg ikke var sikret minstelønn eller tariffavtale, sier portugisiske Vanessa Carvalho som jobber i Waxing Palace i Oslo.

Carvalho ble nylig den første tillitsvalgte i en norsk skjønnhetssalong.

• Journalist jobbet undercover som hjemmehjelp: De fikk 15 minutter og han 70 kr. timen

FEIRER: Stig Berntsen og Stine Westrum i Fagforbundet Oslo er glade etter at de har vært med å få på plass norges første tariffavtale på en skjønnhetssalong.

FEIRER: Stig Berntsen og Stine Westrum i Fagforbundet Oslo er glade etter at de har vært med å få på plass norges første tariffavtale på en skjønnhetssalong.

Øystein Windstad

– Vanskelig bransje

Stig Berntsen er tillitsvalgt i Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd, Oslo. Han har jobbet aktivt med å verve medlemmer i skjønnhetsbransjen de siste året:

– Denne bransjen skiller seg ut. Det har vært et helt fullstendig uregulert område uten minstelønn eller tariffavtaler. Det betyr at det har vært fritt fram for hva som helst. Det har vi også sett, sier Berntsen og viser til avsløringer om at arbeidere risikerte lønnstrekk på 5000 i måneden om de snakket om lønna si til noen.

• Krever å vite hvor mye penger de kommersielle i velferden faktisk tjener

Håper flere arbeidsgivere følger

Tidligere varslet Ap-nestleder Hadia Tajik at hun vil ta opp forholdene i skjønnhetsbransjen med regjeringen. Stine Westrum er leder for Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd, Oslo. Hun forteller tariffavtalen på Waxing Palace i Oslo er en seier:

– Disse damene er med på å skrive historie. Dette er tre supre hudpleiere som har gått i front og sørget for at vi har fått en avtale. En avtale vil ikke endre bransjen i seg selv, men vi har forventninger om at en regulering vil kunne gi bedre lønnsvilkår, og selvsagt gi de ansatte innflytelse. Dette en viktig kamp, fordi vi håper at dette vil føre til flere avtaler og økt organisering ellers i bransjen. For oss er dette bare starten, sier Westrum.

• Tidligere eier av skjønnhetssalonger dømt til fengsel - Arbeidere truet med lønsstrekk om de snakket om hva de tjente

VIL SPØRRE: Elin Ørjasæter sier hun oppforder alle som går til skjønnhetssalonger å spørre om hvordan arbeidsforholdene er: – Hør med de som jobber der om de er klar over at det nå finst en salong med tariff, og om de kjenner rettighetene sine.

VIL SPØRRE: Elin Ørjasæter sier hun oppforder alle som går til skjønnhetssalonger å spørre om hvordan arbeidsforholdene er: – Hør med de som jobber der om de er klar over at det nå finst en salong med tariff, og om de kjenner rettighetene sine.

Frida Marie Grande

Forsker: – Stor betydning

Arbeidslivsekspert Elin Ørjasæter har omtalt forholdene på skjønnhetssalongene som kvinnenes byggebransje. Ørjasæter mener den nye tariffavtalen er av stor relevans:

– De har turt å varsle streik. De har vært foregangsfolk i en bransje som trenger det. Dette har stor betydning og er historisk fordi det er den første avtalen. Jeg vil rose arbeidstakerne som har gjort pionerarbeid. Jeg håper dette er starten for at det blir større tariffdekning, sier Ørjasæter og legger til:

– Fagforbundet fortjener ros, fordi de tørr å gå inn i en såpass vanskelig bransje. Det er en blanding av flinke arbeidsomme næringsdrivende som virkelig gjør sitt beste for å gi arbeidstakere gode vilkår i en vanskelig næring, til kjeltringer som utnytter folk, sier Ørjasæter som underviser i personalledelse på Høyskolen i Kristiania og har skrevet lærebøker i arbeidsrett.

• Hadia Tajik med kritiske spørsmål til arbeidsministeren om skjønnhetsbransjen

– Håper en flamme er tent

Fagforbundet-medlemmene Vanessa Carvalho og Ida Haddock Kristoffersen sier det ikke var enkelt å varsle streik:

– Vårt hovedmål har vært å kjempe for ordnede lønns- og arbeidsforhold. Ikke bare for oss selv, men for alle våre kollegaer i hele skjønnhetsbransjen. Målet er å sikre anstendige og fornuftige forhold. Vi håper vi har startet en liten flamme som kan bre seg.

NHO: – Positivt med avtale

Den første tariffavtalen i en skjønnhetssalong er et tegn på at bransjen blir mere profesjonalisert. Det sier Sigbjørn S. Mygland i NHO Service og Handel.

ØYSTEIN WINDSTAD

oystein.windstad@fagbladet.no

Om alt går etter planen, kommer det en tariffavtale som blant annet vil sikre hudpleierne hos Waxing Palace i Oslo minstelønn. Direktør for arbeidsliv i NHO Service og Handel, Sigbjørn S. Mygland, er glad for at det går mot tariffavtale:

– Vi ønsker et organisert arbeidsliv og tenker at det er positivt. Det er ikke noen ny bransje. At det kommer tariffavtale, oppfatter jeg som et tegn på profesjonalisering i bransjen. Vi vil kanskje se at det kommer flere, sier Mygland.

– God dialog med Fagforbundet

NHO Service og Handel organiserer over 2300 bedrifter med over 86.000 ansatte. Mygland forteller at arbeidsgiverorganisasjonen og Fagforbundet skal forhandle om hva slags tariffavtale som skal komme på Waxing Palace:

– Det kan bli en egen avtale eller tilpassing av en gammel, det må vi bli enige med Fagforbundet om. Vi opplever at har en god dialog med Fagforbundet og regner med at vi vil finne fornuftige løsninger.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy