JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Partiene diskuterer abortloven

Jordmor: – Vi trenger nemndene. For kvinnens skyld

TRENGER STØTTESPILLER: – Kvinnen må få beholde abortnemnda som den gode faglige samtalepartner i en vanskelig livssituasjon. Utover det kan vi gjerne vurdere nemndenes rolle og myndighet, mener Annett Michelsen.

TRENGER STØTTESPILLER: – Kvinnen må få beholde abortnemnda som den gode faglige samtalepartner i en vanskelig livssituasjon. Utover det kan vi gjerne vurdere nemndenes rolle og myndighet, mener Annett Michelsen.

privat

Jordmor Annett Michelsen mener abortnemndene er viktige støttespillere for kvinner som ønsker abort etter tolvte uke. Men hun er åpen for å vurdere om det er riktig at nemnda har siste ordet i en slik avgjørelse.

2021041615184020210416151838

karin.svendsen@fagbladt.no

Annett Michelsen er jordmor og har vært med mange kvinner i møte med forskjellige abortnemnder på flere sjukehus.

– Min erfaring er at de legene som sitter i nemndene, er seriøse og verdige samtalepartnere for kvinner som er kommet i en vanskelig situasjon, sier den tidligere kommunejordmora i Ås.

Som jordmor kunne hun, hvis kvinnen ønsket det, være med som pårørende når kvinnen møtte i nemnda. Michelsen er nå privatpraktiserende jordmor og bistår kvinner som føder hjemme. I tillegg er hun vikar for jordmortjenesten på Rjukan. Hun er dessuten leder av Faggruppa for jordmødre i Fagforbundet.

– Også kvinnene syntes ofte at de hadde hatt gode samtaler i nemnda, sier hun.

Michelsen frykter at de som ønsker å avvikle nemnd-systemet, baserer seg på utdaterte forestillinger om hvordan nemndene fungerer.

{s1}

Få avslag

Mange politiske partier skal i løpet av våren ta stilling til endringer i abortloven. Flere landsmøter skal diskutere forslag om å legge ned abortnemndene og utvidelse av grensa for selvbestemt abort. Abortloven er også ett av stridsspørsmålene på landsmøtet til Arbeiderpartiet denne helga.

En rapport fra Folkehelseinstituttet som VG har omtalt, viser at 99 prosent av totalt 153 søknadene om abort før uke 18 blei innvilga i fjor. Av de 153 som søkte om abort fra uke 19 til uke 21, fikk 12 avslag i nemnda. Fem av avslagene ble opprettholdt i klagenemnda.

Behov for samtaleparter

Annett Michelsen understreker at abort er en vanskelig avgjørelse, og at alle kvinner som vurderer å ta abort, trenger noen å snakke med. Uansett hvor i svangerskapet hun er. Etter tolvte uke spiller abortnemnda en slik rolle.

– Jo lenger ut i svangerskapet kvinnen kommer, jo nærmere blir hun knytta til barnet, og jo vanskeligere blir det å bestemme seg.

Michelsen legger til at gynekologene som arbeider i nemndene, har solid kunnskap om temaet. Hun mener også at de gjør sitt ytterste for å finne gode løsninger for kvinnen.

– De kvinnene jeg har fulgt i nemnd-møter, har ofte opplevd nemnd-medlemmene som gode støttespillere og samtalepartnere. Derfor er det ikke så sjelden at kvinnen etter et slikt møte ser nye muligheter for å gå videre i svangerskapet.

Selv om Michelsen har mange positive erfaringer med nemndene, er hun ikke imot at vi vurderer om de skal fratas sin beslutningsmyndighet.

– Men vi må ikke frata kvinnen den gode, faglige samtalepartneren i denne vanskelige livssituasjonen.

Tolv uker er lang tid

Lederen i Fagforbundets faggruppe for jordmødre understreker at kvinners ve og vel er det som må veie tyngst når de politiske partiene skal ta stilling både til nemnd-systemet og abortgrenser.

– Jeg tror ikke kvinner har noe å vinne på å vente, sier Annett Michelsen om forslagene om å utvide abortgrensa.

Hun mener at tolv uker som regel er nok til å samle seg for å ta en avgjørelse. Men fordi avgjørelsen blir vanskeligere ettersom tida går, ser hun det som en fordel for kvinnen selv at hun må møte i ei nemnd hvis hun har brukt lengre tid på å komme fram til et ønske om abort.

Om abortgrensa sier hun at det blir spesielt problematisk når fosteret er mellom 18 og 20 uker.

– Da nærmer vi oss grensa for de barna vi kan redde. I ekstreme tilfeller redder vi fostre i uke 22.

Barn som er fødde i veke 22 klamrar seg til livet, seier barnepleiaren

Annett Michelsen understreker at hun uttaler seg som privatperson. Fagforbundet har ikke tatt stilling til spørsmålene om abortnemnder og abortgrenser. Michelsen sitter i kommunestyret i Ås kommune som representant for Senterpartiet.

Det viktigste er at kvinnen ikke fratas den gode, medisinsk-faglige samtalepartneren

Annett Michelsen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy