JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundets/Fagbladets skrivekonkurranse:

Jurylederen gleder seg til å lese nye, spennende stemmer

Forfatter og barnehagelærer Jan Kristoffer Dale sier han gleder seg til å lede juryen.

Forfatter og barnehagelærer Jan Kristoffer Dale sier han gleder seg til å lede juryen.

Kjell Inge Søreide

Forfatter og barnehagelærer Jan Kristoffer Dale leder juryen som skal kåre vinneren av skrivekonkurransen i anledning Fagforbundets 100-års jubileum. Han gleder seg.

2020061011145120200610111503

per.flakstad@fagbladet.no

Selv har han gitt ut novellesamlingen «Arbeidsnever» i 2016 som ble møtt med ovasjoner fra anmelderne og tung faglig anerkjennelse i form av Tarjei Vesaas’ debutantpris.

Har du en god historie på lager? Da kan du vinne 50.000 kroner i denne skrivekonkurransen

Stemmer fra et annet ståsted

– Det er veldig stas å bli spurt om å lede en slik jury. Det jeg gleder meg mest til, er å lese meg gjennom nye stemmer som skriver fra et annet ståsted enn mange av etablerte og nye forfattere som ofte har gått den samme ruta på veien mot forfatteryrket, og som sjelden har butikkansatte eller hjelpepleiere som hovedpersoner i sitt litterære univers, sier Dale til Fagbladet.

Ifølge Fagbladets redaktør Eva Ler Nilsen har bidragene kommet jevnt og trutt etter at konkurransen ble lansert tidligere i år.

– Til nå har vi fått inn over 50 bidrag fra våre lesere, sier hun, og regner med å få mange flere før fristen går ut 15. august.

Hvis du ønsker å delta i konkurransen, kan du lese mer under:

{f1}

– Hvorfor ikke bare «litteratur»

Selv er Dale litt skeptisk til begrepet «arbeiderlitteratur». Han er bekymret for om det kan virke innsnevrende på de som skriver og ekskluderende på mange lesere.

– Hvorfor skal romaner og noveller om renholdere, helsefagarbeidere, butikkansatte og renovatører være en egen sjanger? Hvorfor skal alt av litteratur som ikke omhandler middelklassen, der folk har manuelle jobber, eller arbeid utenfor akademia eller kulturfeltet omtales som «arbeiderlitteratur»? Hva er galt med bare «litteratur»? spør han.

Samtidig mener han vi trenger flere typer fortellerstemmer.

– Vi har mange dyktige forfattere i Norge, men norsk litteratur har bare godt av mer mangfold. Og det er noen slike nye og spennende stemmer jeg håper dukker opp i denne skrivekonkurransen, sier han.

Jan Kristoffer Dale: «De som sier at Norge er et likhetssamfunn, er de folka som har kommet seg greit gjennom systemet. Det er ikke det Norge jeg kjenner»

Barnehagelærer

Barnehagelæreren er i disse dager på jobbjakt etter at vikariatet hans nettopp er utløpt. Mange menn som jobber i barnehage ser på det som en «mellomstasjon», et sted der de kan skaffe seg inntekt til de får platekontrakt eller den store romanen deres blir antatt.

Slik er det ikke med Jan Kristoffer Dale.

– Jeg jobber i barnehage og har utdannet meg til barnehagelærer fordi det er der jeg ønsker å jobbe. Samtidig sier jeg også at jeg er forfatter av yrke, sier Jan Kristoffer Dale.

– Jeg jobber i barnehage og har utdannet meg til barnehagelærer fordi det er der jeg ønsker å jobbe. Samtidig sier jeg også at jeg er forfatter av yrke, sier Jan Kristoffer Dale.

Kjell Inge Søreide

– Jeg jobber i barnehage og har utdannet meg til barnehagelærer fordi det er der jeg ønsker å jobbe. Samtidig sier jeg også at jeg er forfatter av yrke. Jeg liker å balansere flere ting i livet, og bruker også det jeg opplever i arbeidslivet i skrivingen min.

Bruker egne erfaringer

«Arbeidsnever» fra 2016 er en samling av seks noveller. De skildrer ofte menn som har falt utenfor. Noen sliter med psykisk helse, andre med dårlig råd, atter andre med å finne noen å dele livet sitt med – ganske dagligdagse problemer, som mange kan kjenne seg igjen i.

– Boka er selvbiografisk på mange måter. Jeg har jobba på bryggeri for bemanningsbyråer, akkurat som Trygve i tittelnovellen. Jeg har slitt med panikkangst, akkurat som Richard i novellen «Jon», og som mange av karakterene gjorde jeg det dårlig på videregående. Så jeg har helt klart trukket fra mine egne opplevelser, men jeg har også diktet mye, forteller Dale.

Nå jobber han med en roman, ved siden av noveller som kan bli en ny samling, og det han kaller langnoveller.

– Jeg liker å ha flere prosjekter gående samtidig, sier han.

– Det var en del fra bryggerimiljø i den første samlingen, siden jeg har jobberfaring fra det miljøet. I romanen jeg jobber med blir det nok en del fra barnehagemiljø, sier han.

– Det er gått noen år siden debutsamlingen, men jeg er veldig selvkritisk – jobber sakte og kaster mye. Derfor er det nok bra at jeg liker å ha flere baller i lufta. Selv om det ikke alltid er lett å balansere to jobber, trives jeg med det. Begge gir meg mye glede, og det er jo greit at den ene gir fast og stabil inntekt, ler Jan Kristoffer Dale.

Arbeiderfortellinger

• I anledning Fagforbundets 100-års jubileum har forbundet og Fagbladet utlyst en skrivekonkurranse.

• Gjennom denne konkurransen ønsker forbundet å få fram tanker og fortellinger fra vår tids arbeidsfolk.

• Førstepremien er 50.000 kroner. Fem andre bidrag får 10.000 kroner hver.

• Fristen for innsending av bidrag er 15. august.

• Juryleder er forfatter og barnehagelærer Jan Kristoffer Dale.

• De andre jurymedlemmene er: Mette Nord, forbundsleder

Eva Ler Nilsen, ansvarlig redaktør Fagbladet

Eivind Evjemoen, redaktør Signaler

Stian Bromark, forfatter og redaktør Agenda Magasin

Anne Marit Godal, bokbransjeleder og redaktør

Ellisiv Solskinnsbakk, informasjonsrådgiver Fagforbundet og barnebokforfatter

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy