JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renta, skatt og forbruk:

«Kalkulator-Trygve» får støtte av NHO: – Viktig at ikke økt offentlig forbruk fører til økte renter

NHOs Anniken Hauglie mener finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) gjør rett i å være opptatt av å holde renta nede. – Jeg håper det betyr at regjeringen vil holde igjen på pengebruken, sier hun. (arkivfoto)

NHOs Anniken Hauglie mener finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) gjør rett i å være opptatt av å holde renta nede. – Jeg håper det betyr at regjeringen vil holde igjen på pengebruken, sier hun. (arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Finansministeren har fått stryk for regneferdighetene sine. Nå får han en hjelpende hånd fra NHO, som mener det er riktig å holde blikket festet på renta.

2022050909430820220509094305

– Jeg skal ikke gå inn i regnestykkene, men han har et veldig viktig poeng når han er opptatt av å holde orden i økonomien og ikke skape unødig press på rentene, sier NHOs viseadministrerende direktør Anniken Hauglie til NTB.

Den siste uka har finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) strevd med å forsvare sin påstand om at vanlige folk vil få mer å rutte med i år. Økonomer og kommentatorer har plukket påstanden fra hverandre og mener Finansdepartementet har vært selektiv i hvilke tall de bruker.

«Kalkulator-Trygve» var det syrlige stempelet han fikk fra Frp-leder Sylvi Listhaug.

Saken fortsetter under bildet.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har fått mye kritikk for sin påstand om at vanlige folk vil få mer å rutte med i år. Nå kommer NHO ham til unnsetning.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har fått mye kritikk for sin påstand om at vanlige folk vil få mer å rutte med i år. Nå kommer NHO ham til unnsetning.

Jan-Erik Østlie

Rammer bedriftene hardt

Vedum har svart med å vise til at den største trusselen mot familieøkonomien i Norge er renta.

– Vi støtter Vedum fullt ut i at det er viktig at ikke økt offentlig forbruk fører til økte renter. Det kommer til å ramme bedriftene veldig hardt. Jeg håper det betyr at regjeringen vil holde igjen på pengebruken, sier Hauglie.

Hun foreslår at regjeringen øker inntektene ved å innføre moms på elbiler og på skadeforsikringer. Hun anbefaler også regjeringen å «legge vekk kostbare og unødvendige reverseringer» av den forrige regjeringens domstolsreform og fylkessammenslåinger.

– Dette er grep som kan øke regjeringens handlingsrom med flere milliarder kroner, mener hun.

Hauglie var statsråd i den borgerlige regjeringen fra 2015 til 2020.

Torsdag får vi vite hvordan Ap-Sp-regjeringen vil gjøre opp regningen for en rekke dyre tiltak denne vinteren og våren, deriblant strømstøtte og Ukraina-krisepakken. Da legger Vedum fram revidert nasjonalbudsjett for 2022.

Presset Vedum forsvarer omstridt regnestykke

Kommer på toppen

Også for næringslivet kommer økte renter på toppen av alle andre kostnader som har økt kraftig - alt fra drivstoff til strøm og råvarer, påpeker hun.

– Det kan gå ut over nødvendige investeringer i produksjonsutstyr og det grønne skiftet, sier NHO-toppen.

Under pandemien brukte den borgerlige regjeringen raust fra statskassa for å hjelpe næringslivet gjennom krisen. Næringslivet har også bedt om strømstøtte fra regjeringen denne vinteren. Men nå mener altså NHO-toppen det er viktig å vise måtehold og holde igjen på pengebruken.

(©NTB)

gunnhild.hokholt.bjerve@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy