JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunesammenslåingen

Kamp om millioninntekter: Kommuner i Nordland saksøker departementet før kommunesammenslåing

GÅR TIL RETTEN: - Vi mener det strider med delingsloven, slik departementet har overkjørt lokale myndigheter, mener ansattes representant i fellesnemnda, Knut Nilsen (th.) Her med hovedverneombud Børre Libeck i sommer.

GÅR TIL RETTEN: - Vi mener det strider med delingsloven, slik departementet har overkjørt lokale myndigheter, mener ansattes representant i fellesnemnda, Knut Nilsen (th.) Her med hovedverneombud Børre Libeck i sommer.

Werner Juvik

Hvem skal få inntektene av de framtidige vindmøllene? Krangel om den nye kommunegrensa ender nå i retten. Dette er første gang en kommune saksøker et departement.

2018102610170020181026110356

ola.tommeras@fagbladet.no

Det koker i Narvik, Tysfjord, Ballangen og Hamarøy kommuner. Det har det gjort siden kommunalminister Monica Mæland varslet hvor grensa mellom nye Narvik og Hamarøy kommuner skulle gå.

Nå går kommunene i nye Narvik rettens vei mot kommunalminister Monica Mælands grensesetting.

Hvor grensa går kommer til å avgjøre hvilken kommune som blir sittende med millioninntekter.

Alle kommunene som slås sammen

Strid om grensa

Om litt over ett år skal Narvik, Ballangen Tysfjord og Hamarøy bli til to kommuner. Halve Tysfjord går til Hamarøy og andre halvdelen til nye Narvik, der også Ballangen opptas.

Så langt var alt vel.

Lokalbefolkninga ble enige med departementet om at Tysfjord skulle forsvinne fra kartet som egen kommune. Så skulle grensa settes. Da ble det bråk.

Meningene er sterke og står steilt opp mot hverandre. Hvor delelinja trekkes avgjør framtidige millioninntekter fra kraftverket.

Meningene er sterke og står steilt opp mot hverandre. Hvor delelinja trekkes avgjør framtidige millioninntekter fra kraftverket.

Vidar Eriksen

Millioninntekter i grenseområdet

Det dreier seg om hvor grensa skal gå gjennom Tysfjords mange fjordarmer. Noen få hundre meters forskjell, avgjør om millioninntekter fra framtidig vindkraftverk og oppdrettsanlegg går til nye Hamarøy eller til ny Narvik.

Lokalt flertall tilsa at området ville bli liggende i nye Narvik. Sametinget og lokalt mindretall ønsket at området skulle til Hamarøy kommune.

Monica Mæland støttet mindretallet. Det gir solide inntekter til nye Hamarøy kommune, det er i tråd med Sametingets påpekning om samiske rettigheter i grenseområdet, men det gir kun halve Tysfjord og en god del av gjelda til nye Narvik kommune.

– Departementet har overkjørt lokale myndigheter fullstendig

Det er første gang at en kommune går til sak mot departementet etter uenighet om grensesetting. Muligheten ble åpnet med en lovendring som trådte i kraft 1. januar i år, melder NRK.

– Uansett utfall av en rettssak, så trenger vi en juridisk gjennomgang. Departementet har overkjørt lokale myndigheter fullstendig. Vi mener det er i strid med inndelingsloven, sier de ansattes representant i fellesnemnda for nye Narvik, Knut Nilsen, til Fagbladet.

Spørsmål og svar om kommunereformen

Stoppet arbeidet

Departementets inngripen ble møtt med kraftige protester nord for Tysfjord, det som skal bli nye Narvik. De frykter at den nye kommunen kun overtar en stor del av oppsamlet gjeld 70 millioner kroner fra Tysfjord, mens Hamarøy får alle framtidige inntekter.

I april la Narvik og Ballangen rett og slett ned arbeidet i fellesnemnda.

I KONFLIKTLAND: Ansatte opplever stor usikkerhet etter at kommunereformen bråstoppet. Ellen-Marita Knutsen, leder av Fagforbundet Tysfjord, May-Sissel Thomassen, htv i Tysfjord, sammen med leder av Fagforbundet Hamarøy, Hilda Egerdahl og htv Svein Larsen.

I KONFLIKTLAND: Ansatte opplever stor usikkerhet etter at kommunereformen bråstoppet. Ellen-Marita Knutsen, leder av Fagforbundet Tysfjord, May-Sissel Thomassen, htv i Tysfjord, sammen med leder av Fagforbundet Hamarøy, Hilda Egerdahl og htv Svein Larsen.

Werner Juvik

Ansatte fortvilet.

Usikkerheten er sterk blant ansatte. Vi vet jo ikke hva framtiden vil bringe. Det er en vanskelig situasjon, sa leder av Fagforbundet Tysfjord Ellen-Marita Knutsen til Fagbladet i sommer.

Det er et enormt arbeid som skal gjennomføres ved en kommunesammenslåing, ikke minst når en av kommunene skal deles.

– Vi er i gang igjen. Samarbeidet er godt og god kommunikasjon er etablert mellom fellesnemndene i nye Narvik og nye Hamarøy. Men vi blir ikke ferdige til 1. januar 2020. Det er ikke mulig, sier Knut Nilsen i Narvik.

– Nå må vi prioritere oppgaver hardt, sortere ut hva som må være avklart i løpet av året og hva som kan løses senere. Saker som berøres av selve grensestriden må vente, men de fleste oppgaver kan løses uten at grensa er avgjort, sier Nilsen.

– Et optimalt alternativ

Etter at saken er brakt inn for retten, opplyser departementet at de ikke vil kommentere den videre.

Tidligere har statssekretær Aase Marthe Horrigmo i Kommunal og moderniseringsdepartementet sagt til Fagbladet at departementets alternativ er det mest optimale.

– Departementet gjorde en helhetlig vurdering, og valgte det alternativet som på best mulig måte legger til rette for to sterke, framtidsrettede kommuner som kan sikre gode tjenester til innbyggerne sine.

Andre kommuner i Norge skal også deles, blant annet Snillfjord i Trøndelag.

– Her har det vært enighet lokalt, opplyser Horrigmo i Kommunal og moderniseringsdepartementet.

Kunne vært løst med dialog

Knut Nilsen mener delingen av Tysfjord kunne vært løst uten konflikt.

– Grensa ble fastsatt, og departementet tok beslutningen uten å involvere lokale parter. Måten ting har blitt gjort har ødelagt prosessen. Jeg mener vi kunne ha løst dette med dialog, sier Nilsen.

Kommunestriden i Nordland

• Kommunene Hamarøy, Tysfjord, Ballangen og Narvik skal bli til to kommuner. Tysfjord kommune skal deles på langs. Vestsiden skal til nye Hamarøy, østsiden til nye Narvik og Ballangen.

• Striden står om hvor grensa skal gå. I området ligger millioninntekter fra oppdrettsanlegg og framtidig vindkraftverk. Narvik er en økonomisk sterk kommune, mens Tysfjord og Hamarøy er lutfattige.

• Konflikten stikker dypt, og berører foruten økonomi, også tilhørighet og følelser, historie og samiske rettigheter og reinbeitedistrikt.

• Kommunalminister Monica Mæland overkjørte det lokale flertallet, og dikterte en grense som gir nye Hamarøy området og inntektene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy