Kampen mot sosial dumping gir enorme overskudd til fellesskapet, viser danske tall

KONTROLL: Innsatsen mot sosial dumping er svært lønnsom viser danske tall.

KONTROLL: Innsatsen mot sosial dumping er svært lønnsom viser danske tall.

Ole Palmstrøm (illustrasjonsfoto)

Tre millioner kroner i gjennomsnitt er gevinsten per ansatt som jobber med å avdekke skatteunndragelser.

2018082712204420180827122044

sym@lomedia.no

Lite er så lønnsomt som å investere i kampen mot sosial dumping. Nye tall viser at danske medarbeidere i skatteetaten tjener inn rundt tre millioner kroner hver på å kontrollere utenlandske selskaper og arbeidstakere.

Det er i et innlegg i UgebrevetA4, at LO-økonom Morten Aastrup presenterer tallene som dokumenterer at statens innsats mot sosial dumping over år gir milliardinntekter til felleskassa.

Aleris kaster ut konsulentene som har saksøkt selskapet

Kontroll gir resultat

I perioden 2015 til og med 2017 gjennomførte skatteetaten rundt 10.000 kontroller. Hver tredje førte til reaksjoner og økte skatteinntekter.

I 2017 avdekket undersøkelsene avvik ved i alt 44 prosent av virksomhetene, noe som tyder på at skatteetaten er blitt dyktigere til å plukke ut de virksomhetene hvor det er mest sannsynlig at det foregår unndragelser av skatter og avgifter.

Svensker og dansker får stadig mindre i sykelønn og ledighetstrygd

Krever økt innsats

I den danske Skatteforvaltningen er det i dag 60 årsverk som jobber spesielt opp mot sosial dumping. I gjennomsnitt henter de hver inn tre millioner kroner i skatt. I treårsperioden betyr det nesten en halv milliard ekstra skattekroner.

Budskapet til LO-økonomen er at det må satses langt sterkere på arbeidet mot sosial dumping i årene som kommer. Han advarer derfor mot å fase ut denne spesielle satsingen som bare skal vare til 2020.

Milliarder i Norge

I Norge er det tidligere anslått at verdien av svart arbeid utgjør rundt 420 milliarder kroner. Det innebærer at det norske samfunnet årlig taper rundt 150 milliarder kroner i skatter og avgifter, ifølge Dagsavisen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy