KONTROLL: Innsatsen mot sosial dumping er svært lønnsom viser danske tall.
Ole Palmstrøm (illustrasjonsfoto)
sym@lomedia.no
Lite er så lønnsomt som å investere i kampen mot sosial dumping. Nye tall viser at danske medarbeidere i skatteetaten tjener inn rundt tre millioner kroner hver på å kontrollere utenlandske selskaper og arbeidstakere.
Det er i et innlegg i UgebrevetA4, at LO-økonom Morten Aastrup presenterer tallene som dokumenterer at statens innsats mot sosial dumping over år gir milliardinntekter til felleskassa.
Aleris kaster ut konsulentene som har saksøkt selskapet
Kontroll gir resultat
I perioden 2015 til og med 2017 gjennomførte skatteetaten rundt 10.000 kontroller. Hver tredje førte til reaksjoner og økte skatteinntekter.
I 2017 avdekket undersøkelsene avvik ved i alt 44 prosent av virksomhetene, noe som tyder på at skatteetaten er blitt dyktigere til å plukke ut de virksomhetene hvor det er mest sannsynlig at det foregår unndragelser av skatter og avgifter.
Svensker og dansker får stadig mindre i sykelønn og ledighetstrygd
Krever økt innsats
I den danske Skatteforvaltningen er det i dag 60 årsverk som jobber spesielt opp mot sosial dumping. I gjennomsnitt henter de hver inn tre millioner kroner i skatt. I treårsperioden betyr det nesten en halv milliard ekstra skattekroner.
Budskapet til LO-økonomen er at det må satses langt sterkere på arbeidet mot sosial dumping i årene som kommer. Han advarer derfor mot å fase ut denne spesielle satsingen som bare skal vare til 2020.
Milliarder i Norge
I Norge er det tidligere anslått at verdien av svart arbeid utgjør rundt 420 milliarder kroner. Det innebærer at det norske samfunnet årlig taper rundt 150 milliarder kroner i skatter og avgifter, ifølge Dagsavisen.
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet