Kan du be sjefen sende syk kollega hjem?

HJEM? Hva gjør du dersom du mener en kollega heller bør holde sengen i stedet for å smitte deg og de andre på jobben?

HJEM? Hva gjør du dersom du mener en kollega heller bør holde sengen i stedet for å smitte deg og de andre på jobben?

Colourbox.com

Hva gjør du når du er redd for å bli smittet av kollega som hoster og nyser på jobb?

2017111610152920171116124449

tips@fagbladet.no

Situasjonen er velkjent. En kollega hoster og nyser. Han burde åpenbart holdt seg hjemme, men møter på jobb likevel - uten å tenke over smittefaren han utsetter kollegaene for.

Hva gjør man når man er redd for å bli smittet av en kollega? Er det å gå for langt å be sjefen sende vedkommende hjem? Bør verneombudet kobles inn?

Arne Bernhardsen er redaktør i arbeidslivredaksjonen i Gyldendal. Han er usikker på om det er verneombudets oppgave å ta opp en konkret sykenærværssak med sjefen, og mener en omsorgsfull ledelse er det beste når kollegaer dukker opp syke på jobb.

– En hyggelig prat med kollegene som er syke, kan avklare behov og muligheter, foreslår Bernhardsen.

I fjor døde 1700 personer i Norge: Derfor bør helsepersonell ta influensavaksine

Kulturspørsmål

– Influensasmitte og lignende er overalt i samfunnet. Vi kan regne med at alle er utsatt for smitte på vei til jobb, i butikken og på jobben, påpeker Bernhardsen.

For noen yrkesgrupper er dette mer utfordrende enn for andre, for eksempel barnehageansatte. Noen er smittebærere før sykdommen bryter ut, og da er det umulig å ta forhåndsregler. Vi har forskjellig toleranse for sykdom og smitte. Også hvordan forkjølelse påvirker arbeidsevnen varierer.

– Først og fremst er dette et kulturspørsmål, eller samhandlingsspørsmål. Hvordan vil vi ha det hos oss, har vi lagd oss noen grenser? Er de tydelige? Hvordan kan vi inkludere midlertidig syke i kollegiet? Hvordan sikrer vi god håndhygiene? Har vi tilrettelagt for at syke kan delta hjemmefra? Tåler vi ikke fravær, er det det som gjør at syke kommer på jobb? Er det premie for null fravær?

Dette må du huske på om du blir syk i ferien

Felles smittemøte

Ifølge Bernhardsen har mange gode erfaringer med å få bedriftshelsetjenesten til å holde et felles møte for å informere om smitterisiko, inkubasjonstid og smittelengde, og enkle hygieneråd.

– Det må også være greit å sortere reglene om man sitter i åpnet landskap eller på eget kontor.

48-timersregelen: Hvor lenge bør du være borte fra jobben når du er syk?

Den nærmeste lederen

– Som regel går forkjølelsen over av seg selv, uavhengig av om man er på jobb eller hjemme. Andre ganger er det opplagt ikke behandlende å gå på en stressende jobb med feber og hoste. Derfor trenger kanskje en syk kollega en annen til å sortere «viktige» oppgaver og behov for å pleie seg selv.

Det bør altså være den nærmeste lederen.

– Den nærmeste lederen er også den nærmeste til å ønske vedkommende frisk tilbake på jobb etter et par nødvendige dager i senga. For å utføre omsorgsfull ledelse er det en fordel at kulturen for sykefravær og sykenærvær er forutsigbar og entydig. Det er lov å være syk, men det er lov å være borte fra jobben for å pleie seg selv. Det er også en rett å få tilrettelagt arbeidet, avhengig av behov og muligheter, påpeker Bernhardsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy