JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

9 kirker kan bli lagt ned

Kirkemusikere og kirketjenere er bekymret for hva som vil skje med dem hvis ni kirker legges ned i Oslo

Må presten pusse sølvtøy og rydde i kirken?

SANNHET MED MODIFIKASJONER: At vi ikke blir berørt av den grunn, er en sannhet med modifikasjoner, sier menighetsprest Heinke Foertsch i forbindelse med Kirkebruksplanen og de foreslåtte endringene for ni kirker i Oslo.

SANNHET MED MODIFIKASJONER: At vi ikke blir berørt av den grunn, er en sannhet med modifikasjoner, sier menighetsprest Heinke Foertsch i forbindelse med Kirkebruksplanen og de foreslåtte endringene for ni kirker i Oslo.

Privat

Mister vi kirketjenerne, er det kanskje vi som må rydde og pusse sølvtøyet, sier menighetsprest i Østre Aker og Haugerud menighet.

2018040614091120230821171436

hanna.skotheim@fagbladet.no

Ni kirker i Oslo kan bli lagt ned. Det kom frem i kirkebruksplanen som ble offentliggjort tirsdag kveld denne uka. Kirkebruksplanen er et prosjekt i samarbeid mellom Kirkelig fellesråd i Oslo og Oslo Bispedømmeråd.

I budsjettet for 2018 kreves det at kirkevergen i Oslo sparer åtte millioner kroner. For å kunne ha midler til ulike satsninger er det signalisert at dagens driftsutgifter bør reduseres med rundt 12 millioner kroner. Dette vil oppnås gjennom reduserte personalkostnader, reduserte driftskostnader på kirkebygg og økte inntekter ved blant annet å leie ut visse kirkebygg.

Kirkene som står i fare for å bli berørt, er Bakkehaugen kirke på Tåsen, Sofienberg, Lilleborg, Iladalen, Klemetsrud, Stovner, Ellingsrud, Romsås og Østre Aker kirke på Ulven.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TRUET: Lilleborg kirke er en av kirkene som er truet av nedleggelse.

TRUET: Lilleborg kirke er en av kirkene som er truet av nedleggelse.

Wikimedia Commons

Mellomoppgjøret for kirkeansatte i mål

Urolig

For Østre Aker kirke er det foreslått at bygget skal brukes til utleie, i tillegg til at det må være tilgjengelig for gravferder og enkelte andre kirkelige handlinger.

Menighetsprest i Østre Aker og Haugerud menighet, Heinke Foertsch, er urolig for hva endringene kan føre til.

– Med de foreslåtte endringene vil det ikke organiseres flere gudstjenester i kirkebygget. Det vil gå utover kirkemusikernes jobb, da gudstjeneste er en vesentlig del av deres arbeidsoppgaver. Dessuten vil det bli mindre bruk for kirketjenere, sier Foertsch.

Selv har hun fått beskjed fra Bispedømmerådet om at de ikke har behov for å kutte flere prestestillinger.

– At vi ikke blir berørt av den grunn, er en sannhet med modifikasjoner. Vi vil miste viktige deler av medarbeiderteamet vårt, noe som vil gi oss prester mer ansvar og flere arbeidsoppgaver. Mister vi kirkemusikerne, mister vi viktig kompetanse og de felles forberedelsene vi gjør, vil ikke bli de samme. Mister vi kirketjenerne, er det kanskje vi som må rydde og pusse sølvtøyet.

– Hvor sikkert er det at disse kirkene legges ned?

– Kirkevergen er svært opptatt av å spare penger. Det er jo snakk om store summer. Men det er Bispedømmerådet som har det siste ordet, så vi setter vår lit til at de hjelper oss med skadebegrensning, sier menighetspresten.

Underskudd

Ifølge kirkeverge i Oslo, Robert Wright, er ikke forslaget lagt frem bare for å spare penger.

– Dette er et forsøk på å utfordre menighetene til å tenke nytt. Alle virksomheter bør av og til se seg i speilet og vurdere om man drifter på best måte. Skal vi ha ressurser til å gjøre noe nytt, må vi være villige til å si at det er ting vi ikke skal gjøre lenger.

Her får prestene ny arbeidsgiver

Wright benekter derimot ikke at forslaget om å legge ned ni kirker også handler om penger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UNNGÅ OPPSIGELSER: Er man ansatt i en kirke som legges ned, vil man ikke av den grunn miste jobben. Her må vi følge arbeidslivets spilleregler Jeg håper vi unngår oppsigelser, sier kirkeverge Robert Wright.

UNNGÅ OPPSIGELSER: Er man ansatt i en kirke som legges ned, vil man ikke av den grunn miste jobben. Her må vi følge arbeidslivets spilleregler Jeg håper vi unngår oppsigelser, sier kirkeverge Robert Wright.

Privat

– I mange år har vi hatt som mål ikke å kutte noe i menighetene. De tre siste årene har vi derimot annonsert at noe må gjøres fordi underskuddet begynner å komme. I år går vi med stort underskudd og foreløpig har vi ingen reserver for å hanke det inn, sier Wright som legger til at de håper å få til en reserveløsning løpet av året.

Selv om Bispedømmerådet ikke trenger økonomiske besparelser for øyeblikket, er de med på å ta denne diskusjonen sammen med Kirkelig fellesråd.

Wright er klar over at nedleggelser kan føre til konsekvenser for personalet. Han synes derimot det er viktig å poengtere at alle ansatte i menighetene i Oslo er ansatt i Kirkelig fellesråd.

– Er du ansatt i en kirke som legges ned, vil du ikke av den grunn miste jobben. Her må vi følge arbeidslivets spilleregler Jeg håper vi unngår oppsigelser.

«- Jesus omtaler sex bare seks ganger, mens rikdom og fordeling omtaler han flere hundre ganger. Kirken har alltid vært politisk: Ved det den sier og det den ikke sier.»

Personalkabal

Forslaget som ble lagt frem i kirkebruksplanen tirsdag kveld, er et første utkast. I løpet av våren skal styringsgruppen ha konsultasjoner med menighetene, før den utarbeider et høringsforslag. Det er først i desember at et endelig forslag skal vedtas.

– Da skal vi organisere en formell bemanningsplan og vi vil kunne se hvordan personalkabalen kan gå opp. Først da kan vi si noe om hva dette vil bety med tanke på stillinger.

Er du ansatt i en kirke som legges ned, vil du ikke av den grunn miste jobben

Kirkevergen er desperat etter å spare penger

Mister vi kirketjenerne, er det kanskje vi som må rydde og pusse sølvtøyet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy