JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Juss-eksperter:

Kommune skal lære opp privat selskap: Omstridt kommunalt-privat samarbeid kan være ulovlig statsstøtte

OMSTRIDT: Høyre-flertallet i Bø kommune i Nordland banket gjennom en kontroversiell samarbeidsavtale med outsourcings-selskapet Zalaris. Hvis det er konkurransevridende, kan det være i strid med EØS-regelverket, ifølge flere juss-eksperter.

OMSTRIDT: Høyre-flertallet i Bø kommune i Nordland banket gjennom en kontroversiell samarbeidsavtale med outsourcings-selskapet Zalaris. Hvis det er konkurransevridende, kan det være i strid med EØS-regelverket, ifølge flere juss-eksperter.

Hilde Jørgensen

Avtalen hvor Bø kommune lover å lære opp ansatte i outsourcing-selskapet Zalaris i kommunale lønnssystemer, kan være i strid med EØS-regler om statsstøtte, ifølge jusseksperter. – Jeg ser ikke den problemstillingen, svarer Bø-ordfører Sture Pedersen (H).

2020040110065720200401165517

oystein.windstad@fagbladet.no

Høyre-flertallet i kommunestyret i Bø i Nordland vedtok i vinter å inngå en avtale med outsourcings-selskapet Zalaris. Avtalen er at kommunens ansatte skal trene Zalaris-ansatte i kommunal lønnskjøring.

På sikt kan dette samarbeidet gjøre det enklere for Zalaris, som allerede kjører lønn for mange private virksomheter, å tilby slike tjenester til flere norske kommuner.

Avtalen har fått kritikk fra flere hold, inkludert Fagforbundet og opposisjonen i kommunestyret i Bø.

Men et annet spørsmål er om den er lovlig. Malgorzata Agnieszka Cyndecka, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen med doktorgrad i EØS-regler om statstøtte, mener avtalen kan gjøre at Zalaris får økonomiske fordeler. Det kan i så fall bli en juridisk snublestein.

{f1}

EØS-regelverket forbyr «støtte gitt av statsmidler i enhver form» som virker såkalt konkurransevridende. Det betyr at det kan være ulovlig hvis Zalaris får et konkurransefortrinn gjennom samarbeidet med Bø, i hvert fall hvis andre selskap ikke har hatt sjansen til å få samme tilgang til kommunen.

– I prinsippet kan kommunen ha rett når det gjelder eventuelle besparelser eller muligheten til å skape flere arbeidsplasser, men jeg lurer på hvorfor akkurat Zalaris er den foretrukne parten. Hvis tanken er å spare skattebetalernes penger, er det kanskje best å benytte seg av en anbudskonkurranse, sier Cyndecka.

Om en avtale blir funnet lovstridig, kan selskapet måtte betale tilbake et beløp tilsvarende det overvåkningsorganet ESA mener de har fått i statsstøtte.

Zalaris: -Vi gjør jobben opp til 30 prosent billigere

Usikre advokater

Bø kommune skal ikke kjøpe tjenester av Zalaris. Tvert imot skal kommunen låne ut to lønningskontoransatte til Zalaris, for å hjelpe selskapet med innsikt i kommunens rutiner.

Advokatene til kommuneorganisasjonen KS, som har analysert avtalen for Bø kommune, mener dette er i tråd med anbudslovene og innenfor arbeidsgivers styringsrett.

KS-advokatene har ikke utredet om dette kan være lovstridig statstøtte, men stiller spørsmål om det kan være det.

Kristian Strømsnes, spesialist på offentlige anskaffelser ved juridisk fakultet ved UiB, har lest avtalen og KS-advokatenes utredning. Han mener avtalen kan være EØS-stridig.

«Det spesielle her er at en kommune bidrar til å gjøre Zalaris i stand til å konkurrere om lønnskjøringer for det offentlige i fremtiden. Kommunen skaper med andre ord en konkurrent for de firmaene som allerede kan tilby denne tjenesten. Det er kanskje ikke fullt så enkelt å utligne denne konkurransefordelen bare ved å gi mer informasjon og tid. På den andre siden ser det mest ut som advokatene (KS-advokatene red.anm) bare opplyser om at dette kan være noe å være oppmerksom på seinere, og ikke vurderer det særlig inngående nå.»

Høyre på stortinget: - Avtalen med Zalaris viktig for lokalt næringsliv

Sikker ordfører

Sture Pedersen (H), ordfører i Bø kommune, mener avtalen ikke er statsstøtte, ikke burde på anbud, og heller ikke at det er snakk om privatisering. Han mener KS' juridiske vurdering gir ham ryggdekning for konklusjonen.

– Jeg vil understreke at dette ikke er et anbud eller privatisering. Det er en samarbeidsavtale. Vi prøver å sette samarbeidsavtalen ut i livet. Alternativet er at denne blir satt ut i livet en helt annen plass i landet, sier ordfører Pedersen til Fagbladet.

Han viser også til at Bø kommune etter planen skal få minst 12 arbeidsplasser som følge av samarbeidet.

Zalaris er etter det Fagbladet forstår ikke formelt forpliktet, men ifølge Pedersen skal selskapet bygge et nytt driftssenter i Bø dersom det lykkes med å overta lønnskjøringen for andre norske kommuner.

– Hva er dine tanker om statsstøtteproblematikken?

– Jeg ser ikke den problemstillingen. Dette er en samarbeidsavtale der vi skal utveksle erfaringer. Det er noe vi gjør med flere firma hele tiden. Vi kommer med innspill til produkter og de kommer med innspill til oss om hvordan vi kan gjøre ting enklere. Drivkraften min er arbeidsplasser. Jeg er stolt av Zalaris og at de nå jobber med å legge prosjektet for offentlig lønnskjøring til Bø, sier ordføreren.

Han legger til en oppfordring til andre ordførere rundt om i landet.

– Jeg håper vi får flere kommuner med på denne samarbeidsmodellen. Da kan vi utvikle den beste systemene for offentlig lønnskjøring i Norge. De første kundene trenger ikke å bli en kommune. Det kan bli et departement, en fylkeskommune, eksempelvis, sier Ordføreren til Fagbladet. Han viser også til at Zalaris har gått fra 14 til 65 arbeidsplasser på sitt kontor i nabokommunen Lødingen. Der driver Zalaris lønnskjøring for private selskaper.

Fagforbundet: -Avtalen kan berøre 3000 offentlige jobber

Zalaris: – Vi får ingen offentlig støtte

Siden Hans-Petter Mellerud startet Zalaris i 2000, har selskapet gått fra null til børsnotering, omsetning på nesten 800 millioner og over 800 ansatte i land som Norge, Polen, India og Storbritannia. Mellerud ble kåret til årets norske entreprenør i 2017. Han avviser at de får noen form for statsstøtte:

«Zalaris mottar ingen form for direkte økonomisk kompensasjon eller støtte via samarbeidsavtalen med Bø kommune. Zalaris har inngått en Forsknings- og Utviklingsavtale med Bø Kommune med mål å utvikle en neste generasjons kommunal lønn- og HR løsning tilsvarende som Zalaris tilbyr i det private markedet. Dette er en løsning som kan selges som en skytjeneste brukt av kommunenes egne lønnsavdeling eller som en tjeneste hos Zalaris», skriver han i en e-post til Fagbladet.

Hans-Petter Mellerud.

Hans-Petter Mellerud.

Eirik Haldberg Johnsen

Mellerud viser også til at kommunen ikke skal betale penger til Zalaris:

«Avtalen med Bø forutsetter i hovedsak at partene dekker sine egne kostnader og at Bø sitt bidrag i hovedsak blir å sikre at Zalaris sine neste generasjons lønn- og HR løsning for kommunal sektor dekker de behov som en kommune har», skriver Mellerud.

På spørsmål om hvilke vurderinger Zalaris har gjort om avtalen kan være statsstøtte, skriver Mellerud at de har egne juridiske rådgivere som har sett på saken, i tillegg til KS-advokatene.

Dette er saken

• Selskapet Zalaris driver lønnskjøring for flere private virksomheter fra sitt senter i Lødingen i Nordland. Nå ønsker de å tilby kjøring av lønn også til offentlige virksomheter

• Etter flere års forhandlinger vedtok kommunestyret i Lødingens nabokommune Bø i Nordland, hvor Høyre har rent flertall, i vinter å inngå et samarbeid med Zalaris

• I avtalen stiller Bø kommunestyre to ansatte på kommunens lønningskontor til disposisjon for Zalaris, for å vise dem hvordan kommunal lønnskjøring foregår

• Zalaris sier de kan gjøre jobben 30 prosent billigere. Selskapet har møtt kritikk fra Fagforbundet, som mener dette kan berøre opp mot 3000 offentlige arbeidsplasser.

Jeg er stolt av Zalaris og at de nå jobber med å legge prosjektet for offentlig lønnskjøring til Bø.

Sture Pedersen (H), ordfører i Bø

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy