JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet frykter for jobbene til 3000 medlemmer

Høyre er positive til privatisering av kommuners lønnsutbetalinger

Heidi Nordby Lunde

Heidi Nordby Lunde

Hans Kristian Torbjørnsen/Oslo Høyre

Høyre og Heidi Nordby Lunde mener det er riktig å sette ut kjøring av kommunal lønn til private selskaper, om de kan gjøre det billigere: – Manglende vilje til omstilling er en klamp om foten for lokalt næringsliv, sier stortingspolitikeren.

2019022214003720230821171436

oystein.windstad@fagbladet.no

Fagforbundet frykter at mange av deres 3000 medlemmer som jobber med økonomi og lønn i kommunene, kan miste jobbene. Bekymringen kom etter at lokalpolitikere i Bø kommune i Vesterålen stemte for et pilotprosjekt og samarbeid med det svært suksessfulle outsoursing-selskapet Zalaris. Konsernet sier de kan drive tjenestene både billigere og bedre:

– Dersom kommunen kan spare 30 prosent av dagens kostnad for en tjeneste, betyr det at de kan bruke de sparte pengene på flere eller bedre tjenester til innbyggerne. Alternativt må skattebetalerne ut med 30 prosent mer enn de trenger, sier Heidi Nordby Lunde, arbeidspolitisk talsperson for Høyre.

• Selskap ønsker å ta over kjøring av kommunal lønn

– Skuffet

Torsdag stemte flertallet av politikerne i Bø for å åpne døra til Zalaris, mot at pilotprosjektet skal vurderes juridisk. Fagforbundet er kritiske og tror dette kan bli starten på en privatisering av kommunal lønnskjøring som kan spre seg over hele landet:

– Det er skuffende at dette ikke ble stoppet, og vi kommer til å være på hugget og har krevd at det skal settes ned en arbeidsgruppe som skal følge prosjektet fra start til slutt, sier hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Bø kommune, Britt Elin Wangsbro Rabben.

• Journalisten jobbet undercover som privatisert hjemmehjelp: De eldre fikk 15 minutter og han 70 kr i timen

Britt Elin Wangsbro Rabben, hovedtillitsvalgt i Bø kommune.

Britt Elin Wangsbro Rabben, hovedtillitsvalgt i Bø kommune.

Privat

Advarer mot manglende omstilling

Høyres Heidi Nordby Lunde advarer mot å betale mer for tjenester enn nødvendig, og indirekte subsidiering av arbeidsplasser det ikke er behov for:

– Manglende omstilling er en klamp om foten til lokalt næringsliv som da må betale mer for offentlige tjenester, i stedet for å investere i flere arbeidsplasser. Men, selvsagt gjør det vondt for dem som for første gang i livet blir konkurranseutsatt. I privat næringsliv skjer dette hele tiden, sier stortingspolitikeren, som også er leder av Oslo Høyre.

Zalaris har blitt ett av de største selskapene på lønn og HR i Europa og har kunde som Siemens, Hydro og tyske myndigheter.

• Vanessa og Ida er de første som er sikret minstelønn i "kvinnenes byggebransje"

Bø rådhus

Bø rådhus

Hilde Jørgensen

– Dårligere pensjon

Fagforbundet og hovedtillitsvalgt Wangsbro Rabben i Bø er uroet over at medlemmer kan få dårligere pensjoner om de må jobbe i private selskaper:

– Om kommunestyret vedtar å sette ut lønnskjøringen om to år, er det ikke behov for disse to ansatte på kommunehuset. Da vil de få valget om de vil være med over til Zalaris. Det ønsker de ikke, fordi de har gode pensjonsavtaler som kommunalt ansatte, blant annet.

– Det kan være at Zalaris tilbyr de bedre lønn og pensjon enn kommunen?

– Det ser jeg på som veldig usannsynlig. I så fall blir jeg veldig positivt overrasket. Minsteinnskuddet er to prosent. Jeg vet ikke om så mange private selskaper som betaler mere enn dette for sine ansatte. En må tenke på hvordan slike selskaper tjener penger. Det er jo ofte bekostning av pensjon til de ansatte, blant annet, sier hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Bø, Wangsbro Rabben.

Fagbladet har prøvd å få uttalelser fra Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talsperson Hadia Tajik, men hun har ikke svart på våre henvendelser.

• Disse amerikanske milliardærene tjener på norsk eldreomsorg og skattekroner

Nærmer seg milliardomsetning

Selskapet Zalaris har rundt 800 ansatte i Norge og utlandet. Grunnlegger og administrerende direktør Hans-Petter Mellerud startet med null i omsetning i år 2000 og forventer å få inn over 700 millioner i løpet av 2019. I 2017 vant han prisen for Årets vekstskaper. Mellerud har slått seg opp på outsourcing av lønnskjøring, IT og HR i store private selskaper:

– Jeg må presisere at vi har veldig god erfaring å samarbeide med ansatte og fagforeninger fra før. For oss er det artig å få muligheten til å skape arbeidsplasser på steder som Bø. I stedet for at vi bidrar til fortetting og press på det sentrale Østlandet. Det er fantastisk å kunne få til arbeidsplasser på steder folk ønsker å bo, sier Mellerud til Fagbladet.

• Sykehus vant pris: Har like mange fagarbeidere som leger

– Zalaris skaper konkurransekraft

– Noen vil innvende at dere i det store bildet ikke skaper nye arbeidsplasser?

– Jeg er enig i at vi ikke er med å skape arbeidsplasser i så måte. Vi er med å flytte arbeidsplasser hvor de trengs mer enn i pressområder. Vi frigjør arbeidsplasser som oppleves som mere nyttig hos kundene. Vi skaper konkurransekraft, der vi skaper arbeidsplasser på et isolert område, men ikke om vi ser på det totale bildet.

Zalaris planlegger å starte et senter for lønnskjøring i Bø, som kan skape flere arbeidsplasser i kommunen. Tidligere har selskapet opprettet et senter for lønnskjøring i Lødingen med rundt 65 arbeidsplasser. Zalaris har også tilsvarende senter i Ålesund, på Karmøy og på Notodden.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy