JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet

Kommunekrisa: – Høyre-kommunene må innføre eiendomsskatt på dyre boliger

LOVER: – Vi i SV kommer til å legge fram et alternativt budsjett der det er økning til kommunene, lover SVs Kari Elisabeth Kaski. 

LOVER: – Vi i SV kommer til å legge fram et alternativt budsjett der det er økning til kommunene, lover SVs Kari Elisabeth Kaski. 

Jo Straube

Det trengs mer enn bare økte bevilgninger til kommunene, mener budsjettpartner SV.

2024100714400520241007152635

vigdis.alver@fagbladet.no

jo.straube@fagbladet.no

SV, regjeringens budsjettpartner, mener det trengs mer penger til kommunene enn det regjeringen legger opp til. Rødt synes heller ikke det er nok kommune-milliarder i statsbudsjettet.

– Det er bra at det ligger inne så mye som det gjør i regjeringens budsjett, men det er ikke nok. Krisa i kommunene er større enn som så, sier SVs Kari Elisabeth Kaski, som sitter i finanskomitéen på Stortinget. 

– Vi i SV kommer til å legge fram et alternativt budsjett der det er økning til kommunene, lover Kaski. 

Kommuner landet rundt kutter i tjenestetilbud og har stram økonomi. Regjeringen gir 6,8 milliarder kroner til kommunen i sitt forslag til statsbudsjett som ble lagt fram i dag. 

Nå starter budsjettkampen i Stortinget, og alle partiene vil komme med sine alternative budsjetter.

Inn i dette er regjeringens fremste budsjettpartner SV, og Kaski er tydelig på at partiet vil ha en tydeligere styrking av kommuneøkonomien.

• Les også: 6,8 milliarder ekstra til kommunene. Mette Nord forventer enda mer innen nyttår

 – Må øke inntektene

Når Kaski lover mer til kommunene i det alternative budsjettet SV skal legge fram senere i høst, kommer hun også med et krav til kommunene. 

– Mer penger til kommunene må også kombineres med krav om at kommunene gjør det de kan for å øke sine egne inntekter. Det betyr i klartekst at Høyre-kommunene må innføre eiendomsskatt på dyre boliger, og at de må øke taket på hvor mye de kan ta i økt eiendomsskatt, sier SVs Kaski.

– Vi kan ikke ha det sånn at kommuner som Bærum for eksempel, ikke skal innføre eiendomsskatt, men skal overføre mer fra det offentlige, mener Kaski. 

Heller ikke Rødts leder Marie Sneve Martinussen synes Vedums milliarder til kommunene er nok. 

Rødt: Ikke redning nok

– Nei, svarer Rødt-lederen kontant på spørsmålet om 6,8 milliarder er det som skal til for å redde kommuneøkonomien.

FOR LITE: – Det reelle handlingsrommet til for kommunene økes med i overkant av tre milliarder, sier Marie Sneve Martinussen, leder i Rødt.

FOR LITE: – Det reelle handlingsrommet til for kommunene økes med i overkant av tre milliarder, sier Marie Sneve Martinussen, leder i Rødt.

Jo Straube

Hun forklarer det slik:  

– I overkant av tre milliarder av dette brukes til å kompensere for såkalte demografiske endringer, altså at folk blir eldre. Det betyr at det reelle handlingsrommet til for kommunene økes med i overkant av tre milliarder.

Det er altfor lite til kommunene, når vi vet at norske kommuner mangler ti milliarder kroner for gå i null, understreker Rødts leder.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy