JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg 2023

Kommunen har alt, bortsett fra folk: Får Anne Kristin fortsette som ordfører?

TURISTPERLE: Hornelen, Europas høyeste sjøklippe i bakgrunnen og ordfører fra Ap Anne Kristin Førde og nestleder i Fagforbundet Helene Harsvik Skeibrok i forgrunnen.

TURISTPERLE: Hornelen, Europas høyeste sjøklippe i bakgrunnen og ordfører fra Ap Anne Kristin Førde og nestleder i Fagforbundet Helene Harsvik Skeibrok i forgrunnen.

Ingeborg Vigerust Rangul

De siste fire årene har ordføreren Anne Kristin Førde (Ap) i Bremanger stått i noen stormer og ikke alltid fått det som hun vil. En ting er hun likevel veldig klar på: - Jeg vil ikke love noe jeg ikke kan holde.

2023090409565920230905103921

ingeborg.rangul@fagbladet.no

– Det er så mye jeg skulle ønske jeg kunne fått arbeide videre med for å skape vekst og utvikling i kommunen vår, sier Førde, ordfører i Bremanger(*1), som veldig gjerne vil fortsette en periode til.

Anne Kristin Førde er nesten ferdig med sin første periode som ordfører i Bremanger. Hun hadde bakgrunn fra barnehage og kom fra rollen som hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Bremanger og leder for Yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst i Sogn og Fjordane.

– Det har vært en bratt læringskurve. Fordelen var at jeg hadde god kunnskap både om de kommunale oppgavene og de ulike planene fra jobben i Fagforbundet.

Ordfører Marte vet hvem alle kommunens 158 velgere er

Tøffe kamper

Førde møtte enorm motstand da hun prøvde å endre på skolestrukturen og slå sammen mellomtrinnet, men beholde alle de sju barnehagene og fem skolene.

– Skole og barnehage er hjertet i bygda, og jeg forstår at det kan være vanskelig å gjøre endringer, sier hun.

En annen sak som skapte mye støy, var «MAT PÅ HJUL» og utkjøring av mat seks dager i uken fra Bremanger sykehjem i Kalvåg og Svelgen bu- og omsorgssenter, istedenfor å lage maten ute på bokollektivene.

– I slike saker blir man stående alene som ordfører. Jeg er opptatt av rett kompetanse på rett plass. Det var tøft å stå i dette, men jeg var aldri i tvil om at jeg gjorde rett og følger meg trygg på at jeg har tatt riktige beslutninger her.

ALLE VELKOMNE ALLTID: Elisabeth Kløvtveit, ordfører Anne Kristin Førde, nestleder i Fagforbundet Helene Harsvik Skeibrok og fagleder i Stasjonen barnehage, Nina Grotle, er stolte over en barnehage med rullerende inntak ni ganger i året.

ALLE VELKOMNE ALLTID: Elisabeth Kløvtveit, ordfører Anne Kristin Førde, nestleder i Fagforbundet Helene Harsvik Skeibrok og fagleder i Stasjonen barnehage, Nina Grotle, er stolte over en barnehage med rullerende inntak ni ganger i året.

Ingeborg Vigerust Rangul

Hydrogenfabrikken skaper storm

En mulig hydrogenfabrikk på Holmaneset skaper også store diskusjoner i Bremanger. Må en slik bygges for å få mer folk til en kommune hvor folketallet synker?

I industritettstedet Svelgen ligger Aktiv jobb, et arbeidstilbud til mennesker med nedsatt funksjonsevne som ikke får jobb andre steder. Dette er et kommunalt tilbud som feirer 20 år nå i høst.

Her stopper Anne Kristin Førde bilen, og sammen med nestleder i Fagforbundet Helene Harsvik Skeibrok spiser de lunsj sammen med Leder i Fagforbundet Bremanger Ingrid Elisabeth Haugen og hovedtillitsvalgt Ann Lisbeth Hauge.

Skeibrok er på besøk i Bremanger for å støtte medlemmene i arbeidet med å få folk til å stemme i kommune- og fylkestingsvalget.

Det går ikke lang tid før hydrogenfabrikken diskuteres ivrig. Haugen er redd for miljøet og mener at gode trivselstiltak vil lokke folk til kommunen, mens Hauge mener at utvikling må til og da må man av og til ofre noe.

– Vi må ha arbeidsplasser som skaper fagmiljø. Gi oss tiden til å sjekke ut plan for planen om å se på planarbeid for en eventuell hydrogenfabrikk, sier Førde.

Kommunevalget: Ingenting er avgjort i Norges største byer

Kommunen med alt bortsett fra folk

Bremanger er en kystkommune som har alt: industri, turisme, fiske, oppdrett, vindkraft og vannkraft. Da er det mye en ordfører må sette seg inn i. Blant annet kraft.

Bremanger var nemlig en av de åtte Terra-kommunene som ble kjent i 2007, hvor kommunene investerte framtidige kraftinntekter i obligasjoner gjennom meglerfirmaet Terra Securities(*2).

Bremanger hadde også inngått en langsiktig såkalt derivatavtale med Danske Bank, som de må tilbakebetale på til mars 2036.

På grunn av dette havnet de på ROBEK-lista (Register om betinget godkjenning og kontroll og dermed underlagt statlig kontroll med årsbudsjettet, låneopptak og langsiktige leieavtaler). 

– Det er veldig kjekt at vi kom ut av Robek-lista i år, sier ordfører Førde.

Selv om kommunen har alt, mangler de folk, og de ligger omsluttet av Kinn kommune. Likevel vil kommunen være alene.

– Jeg håper vi klarer å snu trenden med at folk flytter ut. Vi har interkommunalt samarbeid og samarbeider om en del tjenester, men en kommunesammenslåing med andre vil vi i Arbeiderpartiet ikke ha.

Hennes største mål er å ikke være den eneste fra sitt parti i kommunestyret

Nei til mer vindkraft

På vei til Stasjonen barnehage hvor Førde jobbet før hun kastet seg inn i politikk og fagforeningsarbeid, går veien forbi Hornelen, Europas høyeste sjøklippe på 860 meter over havet.

Her hvor Olav Tryggvason en gang gikk til topps og heksene på Hornelen herjet, er det bygd en Via Ferrata(*3) som nettopp er åpnet.

For Bremanger er en stor turistkommune med populære hotell Knutholmen i Kalvåg og Grotlesanden med sin 700 meter lange sandstrand.

Her i Ytre Bremanger var motstanden mot enda et vindkraftverk stor.

– Jeg gikk til valg for å stoppe byggingen av Bremangerlandet vindkraftverk. Vi har allerede to. Vi har gjort vårt, sier Førde.

Tilbake til barnehagen?

Ved den gamle telegrafstasjonen ligger Førdes gamle arbeidsplass. Her er det rullerende opptak til barnehagen ni ganger i året og myk overgang til skolen. Skolestarterne i barnehagen er sammen med 1. og 2. klasse på skolen hver eneste fredag gjennom skoleåret, i tillegg til svømming i bassenget. Det gir trygge og selvstendige barn.

Fagleder Nina Grotle forteller at de har to mannlige ansatte – noe som er bra siden mange av fedrene pendler til Nordsjøen eller ut på fiske. Dessuten scorer barnehagen godt på arbeidsmiljø i foreldreundersøkelser. Alle i barnehagen har fagbrev, og nesten alle har full stilling, bortsett fra dem som selv ønsker redusert stilling.

Hit er det altså Anne Kristin Førde skal tilbake hvis hun ikke vinner valget. Eller i alle fall er hun lovet en jobb i kommunen, for på Stasjonen barnehage har de ingen ledig stilling akkurat nå.

Hvem bestemmer egentlig i kommunen? Politikerne eller byråkratene?

Vil utvikle kommunen videre

Nå i dagene før valget reiser kommunens første kvinnelige ordfører rundt og prater med så mange som mulig og oppfordrer folk til å stemme ved valget.

– Jeg prøver å være tilgjengelig så mye som mulig, og jeg ringer alltid opp igjen hvis noen ikke får svar når de forsøker å få tak i meg. Jeg har klart å være en ordfører for alle.

I perioden hun har sittet som ordfører, har de etablert en sterkere og bedre politisk kontakt mellom kommunene i regionen. I juni 2020 meldte de seg inn i Nordfjordrådet, som er satt sammen av ordførere og kommunaldirektører i Gloppen, Stryn, Eid, Kinn og Bremanger.

Fra 2021 og ut 2023 har Førde vært leder for Region Fjordane i en treårig prøveperiode med mål om å etablere et regionråd for elleve kommuner i gamle Sogn og Fjordane.

– Dette vil jeg svært gjerne være med på å utvikle videre.

Ungdomsrådet er oppe og går, og har blitt et viktig og aktivt råd som taler ungdommenes saker, noe Førde har vært en pådrivar for å få til. I tillegg har de fått til en utvikling av reiselivsnæringa og satt i gang to viktige SMB-utviklingsprogram (utviklingsprogram for små og mellomstore bedrifter som ønsker vekst) for reiselivsnæringa og for de private bedriftene.

– Som ordfører har jeg deltatt på utdanningsmesser for å være synlig og framsnakke Bremanger kommune. Slik tar tid og jeg har lyst å fortsette dette arbeidet. Jeg sier alltid ja om vi får spørsmål fra Høgskuler om de kan besøke kommunen for å høre om kraft og industrien vi har her.

Bremanger kommune har vedtatt at å være medlem av Inviro og Nordfjordakademiet som er viktige medlemskap for rekruttering, og for å legge til rette for desentraliserte utdanningstilbud. Nå etableres to studentstuer, en i Svelgen og den andre i Bremanger.

– Dette er et gratistilbud der studenter eller ansatte som tar desentralisert utdanning fritt kan bruke lokalitetene i et kontorfellesskap når de ønsker.

*1 Bremanger er en kommune ute ved kysten nord i Vestland fylke (tidligere Sogn og Fjordane fylke). Den grenser i øst til Gloppen og i sør til Flora i Kinn kommune.

*2 I november 2007 dukket den såkalte Terra-skandalen opp. Det viste seg at selskapet hadde fått blant annet de fire kraftkommunene Rana, Hemnes, Hattfjelldal og Narvik i Nordland til å investere 451 millioner kroner i kompliserte fondsprodukter med høy risiko via Citibank i USA.[3] Da finanskrisen i USA utviklet seg utover høsten fikk kommunene krav om å betale inn garantibeløp fordi den opprinnelige investeringen hadde falt til under 55 prosent av opprinnelig verdi.

*3 Via Ferrata er en klatrerute som benytter en vaier som er boltet fast i fjellet langs hele ruta. Ordet «Via Ferrata» er italiensk og betyr «Via jernvei». En tradisjonell Via Ferrata består av faste installasjoner i form av jernbøyler, stenger og vaiere som er boltet fast i fjellet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy