Konsulentbruk går under radaren for tillitsvalgte
- Hvis jeg ikke har medlemmer i den aktuelle boligen, vet ikke jeg hva som foregår, sier Eirik Erstad, konserntillitsvalgt for FO i Aleris. (arkivfoto)
Eirik Dahl Viggen
– Hele saken kom veldig overraskende på meg. Jeg hadde aldri hørt om at folk har blitt presset til å jobbe så mye, sier konserntillitsvalgt Eirik Erstad i Aleris Ungplan & BOI.
edv@lomedia.no
Aleris Ungplan & BOI ble i forrige uke anmeldt av Fagforbundet. Anmeldelsen gjøres på vegne av 17 tidligere konsulenter som arbeidet i selskapets omsorgstiltak. De beskylder Aleris for å ha presset dem til vakter på opptil 120 timer per uke. Det er uforsvarlig ifølge Fagforbundet. Konsulentene har jobbet med voksne med omfattende omsorgs- og tryggingsbehov: personer med rusproblemer, psykiatriske diagnoser og nedsatt funksjonsevne.
Roger mistet jobben etter seks år i Aleris: – Dette har blitt en skitten bransje
Mette Nord, leder i Fagforbundet, kaller det et av de verste tilfellene av sosial dumping forbundet kjenner til innen offentlig finansierte tjenester. Direktør i Aleris Omsorg, Erik Sandøy, imøtegår beskyldningene. Aleris har jobbet systematisk for å redusere konsulentbruken og isteden ansette dem som medarbeidere, hevder Sandøy.
Aleris-sjefen mener Fagforbundet-lederen kommer med grove og spekulative påstander
Tillitsvalgt: – Problemet ligger tilbake i tid
Eirik Erstad har tidligere møtt konsulenter som kom på jobb og var så slitne at de startet vakta med å sove. Men historien har en vri.
– Hos oss var det konsulentene selv som presset på og ville jobbe 25 døgn i måneden.
Flere jobbet opptil 180 prosent med tilsvarende lønn gjennom hele året. Mange kunne nok komme nær en million kroner i årslønn, anslår Erstad.
– De var aldri hjemme og brukte nesten ikke penger. Men de kom på jobb og gikk og la seg fordi de var slitne. Sånn kunne vi ikke ha det.
Anmelder Aleris for grov arbeidslivskriminalitet
Konsulentbruken synker
Aleris har etter dette redusert konsulentbruken, ifølge Erstad. I den grad selskapet bruker konsulenter, skal ikke disse arbeide mer enn 11 døgn i måneden. Altså ikke mer enn de ansatte. Omleggingen til flere faste ansettelser startet for flere år siden.
Konsulenter skal likevel ha blitt brukt i stort monn innenfor en del av selskapet, kjent som BOI. Aleris kjøpte i 2007 Bolig og Omsorgsinstituttet as. BOI laget botilbud rundt brukere med rus, utviklingshemning, og psykiatri.
Drammens Tidende skrev samme år en rekke saker om overdreven konsulentbruk i BOI. Etter oppkjøpet skal Aleris gradvis ha ansatt en større andel av arbeidskraften. Men prosessen tar tid. Ifølge en ny bok, Løsarbeidersamfunnet (Line Eldring & Elin Ørjasæter, Cappelen Damm 2018), utfører konsulenter ennå brorparten av arbeidet i BOI.
Direktør Erik Sandøy slår tilbake. Aleris Omsorg Norge har over tid gjennomført en betydelig endringsprosess for å få flere konsulenter over i fast stilling, fastholder Sandøy.
Erik Sandøy, direktør i Aleris Omsorg, ser fram til å få selskapets konsulentbruk belyst i rettsvesenet. (arkivfoto)
Tri Nguyen Dinh
– Jeg har aldri hørt om at folk i Aleris har blitt presset til å jobbe så mye, sier FO-tillitsvalgt Eirik Erstad.
– I den grad dette har skjedd, må det ha skjedd lokalt, unntaksvis og i regi av en lokal leder.
Erstads versjon bekreftes langt på vei av FOs regiontillitsvalgte i Aleris Region Sør, Region Indre Østland og Oslo.
Tillitsvalgte har ikke oversikt
At konsulentarbeid opptil 120 timer uka kan forekomme uten at tillitsvalgte kjenner til det, reiser et annet spørsmål: Hvordan kan tillitsvalgte og verneombud engasjere seg for arbeidsmiljø og avtaleverk når kritikkverdige tilstander får pågå i det skjulte?
– Siden disse konsulentene ikke har vært ansatt, har de passert på utsiden av det som ellers skjer i selskapet. De tar ikke kontakt med oss. Aleris i dag er så stort at det er umulig for oss tillitsvalgte å ha oversikt med alt som skjer, sier Eirik Erstad.
• Utestenges fra sosionomstudiet på grunn av kriminell fortid
Aleris Ungplan & BOI utførte i fjor tjenester på oppdrag for offentlig sektor for oppunder to milliarder kroner. Tiltakene er spredt på cirka 300 avdelinger i hele Norge og utføres av 2000 ansatte. Konsulenter kommer i tillegg. Mange av tiltakene er enetiltak, for eksempel heldøgns omsorg med seks ansatte i turnus rundt en enkelt bruker.
– Dette er spredte, små enheter, sier konserntillitsvalgt Eirik Erstad. Vi har lite eller ingenting med hverandre å gjøre. Hvis jeg ikke har medlemmer i den aktuelle boligen, vet ikke jeg hva som foregår.
Unge vil jobbe og stiller få krav
Erstad får støtte av Jan Halvor Danielsen, FO-tillitsvalgt i Aleris i Telemark. Aleris satser på å ha ansatte, ifølge Danielsen. Han gir arbeidsgiver ros for ikke å permittere ansatte i perioder med mindre oppdrag.
– Som tillitsvalgt i privat omsorg er det en prosess å få etablert en forståelse ute på arbeidsplassene om at samme grad av rettigheter, beskyttelse og medvirkning skal gjelde hos oss som i offentlig sektor, sier Danielsen.
Jan Halvor Danielsen, FO tillitsvalgt for Aleris Omsorg i Telemark, gir arbeidsgiver ros for å satse på faste ansettelser.
Privat
– Den som krever og sier ifra, kan fort oppleve å stå alene om det.
Danielsen forteller om mange unge kolleger i privat omsorg. De er fornøyde, vil jobbe mye og stiller få krav. Dette passer inn i medlever-kulturen (med lange arbeidsperioder, journ. anm.), mener Danielsen.
– Mange synes også det virker lukrativt å arbeide som konsulent, men de får i så fall ingen rettigheter.
FO holder på å verve flere medlemmer i Aleris, men det er en langsom prosess. Fortsatt er bare rundt 40 prosent av de ansatte i selskapet fagorganisert i et av LO-forbundene FO eller Fagforbundet, eller i andre forbund. Konsulentene har arbeidslivene sine på utsiden av dette.
• Victoria Dollst møtte 30 barnevernsansatte før hun møtte den ene som skapte endring
• Islands likelønnsstandard inspirerer. Men LO og Likestillingsombudet advarer mot en ren kopi
FAKTA om Aleris Ungplan & BOI as:
• Norges største omsorgsselskap
• Driver barnevernstiltak og boliger for utviklingshemmede og brukere i rusomsorg og psykiatri
• Omsetning 2017: 1,9 milliarder kroner
• Rundt 2000 ansatte
• Eid av svenske Aleris ab