JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona sørger for avlyst mekling i kultursektoren

INGEN MEKLING: Nestleder Lise Olsen i LO Stat ble enig med Spekter om å utsette den planlagte meklingen 11. januar.

INGEN MEKLING: Nestleder Lise Olsen i LO Stat ble enig med Spekter om å utsette den planlagte meklingen 11. januar.

Ole Palmstrøm

Mandag skulle LO Stat og Spekter egentlig møte til mekling for ansatte i teatre, orkestre og opera. Pandemien gjør at spørsmålet tas inn i lønnsoppgjøret til våren.

2021010517294320210106093028

anders@lomedia.no

Meklingen som var planlagt mandag 11. januar er avlyst. LO Stat skulle mekle på vegne av medlemmer i Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Creo som jobber i teatre, orkestre og opera. Motpart var Spekter.

Smittevernhensyn avgjorde

Etter at Riksmekleren anmodet partene om å avlyse meklingen, har LO Stat og forbundene og Spekter nå blitt enige om å ta opp igjen tråden under det ordinære tariffoppgjøret til våren.

– Vi gjør dette av smittevernhensyn. Å samle så mange mennesker over såpass lang tid ville vært så i strid med råd og veiledninger fra myndighetene, at det ikke var klokt. Også av hensyn til oss som skal delta, sier nestleder Lise Olsen i LO Stat.

Pensjonsspørsmålet står

Det store spørsmålet i meklingen ville vært hvilken pensjonsordning de ansatte skal ha i framtida. LO Stat har som krav at pensjonsordningen skal være livsvarig og kjønnsnøytral, noe som sikres av en såkalt hybridpensjon. Arbeidsgiverne ønsker å innføre en innskuddsordning.

– Nå har vi holdt på med dette så lenge at mener vi det er på tide å få på plass en permanent løsning. Det finnes tilbydere av en hybridpensjon, og vi har tall som vi mener dokumenterer at den vil være bærekraftig med tilstrekkelig mange medlemmer. Etter vår mening vil den heller ikke være kostnadsdrivende for teatrene, sa leder for Fagforbundet Teater og Scene og nå nestleder i LO Stat, Henriette Jevnaker da oppgjøret gikk til sentrale forhandlinger i fjor høst.

– Vi har også lagt inn andre krav, men vi kommer ikke videre i forhandlingene før pensjonen er på plass, sa hun.

Mekling til våren

Dette blir nå forhandlet om til våren, mens operaen og teatrene, som ikke har gjennomført lønnsforhandlingene enda, får frist til mandag med å få dette på plass.

– Kravene våre på pensjon ligger fast, og vi mener fortsatt vi har en god sak, sier Olsen om det som skal skje til våren.

Hun sier det ikke var noe alternativ å bare skyve litt på meklingen.

– Vi valgte å ikke vente 14 dager eller noe. Det vil være veldig usikker framover, sier Olsen.

• Bakgrunn: Uenige om pensjon: Teaterforhandlingene satt på vent

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy