Koronakrisen stoppet Daniels fagbrev: Fikk ikke drømmejobben
MAKSIMAL UFLAKS: Han har 23 års erfaring ved bofellesskapet, men mistet muligheten til en fast stilling som nattevakt fordi han ikke har fagbrev. Det skulle han ha tatt i april, men koronakrisen gjorde det umulig. Dermed glapp drømmejobben for Daniel Rønning.
Privat
Han skulle tatt fagbrevet i april, men koronakrisen gjorde det umulig. Så dukket drømmejobben opp. Men kravet var fagbrev. Og det får han tidligst i august. Da er det for sent.
per.flakstad@fagbladet.no
Daniel Rønning har jobbet i 23 år ved Grøndalsbakken bofellesskap i Elverum. Store deler av tiden har han gått nattevakter.
Nå glipper drømmejobben som nattevakt i en fast 66 prosent stilling fordi han ikke har det fagbrevet han etter planen skulle tatt i april.
• Her får helsearbeidere 2000 kroner for hver ekstra helgevakt
– Burde ha vært en løsning for praksiskandidater
– Dette er skikkelig bittert, fortviler 43-åringen.
Han har tatt teorien til helsearbeiderfaget og hatt praksis ved et sjukehjem i kommunen på dagtid, samtidig som han har tatt nattevakter på Grøndalsbakken. Han er praksiskandidat og alt var klart for å ta den praktiske fagprøven i april.
– Så kom koronakrisen og alt ble utsatt. Deretter skulle jeg ha fått en ny mulighet i månedsskiftet mai-juni, men da viste det seg at sykehjemmet der jeg skulle tatt fagprøven ikke var åpnet for denne typen aktivitet.
– Mange har holdt det gående med kreative løsninger under koronakrisen. Da burde det ha vært mulig å finne en løsning også for praksiskandidater som var meldt opp til fagprøve, mener han.
• Nå kommer 267 nye fagskoleplasser i helsefag
Kan bli lenge til neste mulighet
Neste mulighet for Daniel er å ta fagprøven i august.
– Så nå glipper muligheten for å få drømmejobben på en 66 prosent nattevaktstilling ved Grøndalsbakken, fortviler han.
Og det kan bli lenge til det dukker opp en slik stilling igjen.
Daniel Rønning søkte, og håpet at han skulle ha en sjanse siden det eneste han mangler på fagbrev er den praktiske fagprøven som han egentlig skulle ha vært ferdig med.
Han er klar over at han ikke automatisk ville ha fått stillingen selv om han hadde hatt fagbrev. Men med 23 års erfaring ville han sannsynligvis vært vanskelig å komme rundt.
– Jeg kjenner rutinene, og ikke minst kjenner jeg beboerne og vet hvordan jeg skal takle de ulike behovene deres, sier han.
• Her utforsker Irene og Lene sin nye arbeidsplass før den er ferdig bygget
Et langt «friår»
Her er historien om hvorfor Daniel ikke for lengst har tatt det fagbrevet som sannsynligvis kunne sikret ham drømmejobben.
– Jeg har grunnkurs i helse- og sosialfag fra videregående i 1993 og 94. Så fikk jeg et vikariat ved nyetablerte Grøndalsbakken bofellesskap. Jeg likte meg, og siden jeg var skoletrøtt, bestemte jeg meg for å ta et friår og jobbe ved bofellesskapet.
Det ble et langt friår for Daniel, fordi det ble etterfulgt av 22 nye år som assistent.
– Jeg syntes jobben var fin, og fra 2005 fikk jeg fast stilling på 66 prosent som nattevakt. Det er samme type stilling som jeg søkte på nå.
– Jeg stiftet familie, og fagbrevet gikk likesom litt i glemmeboka, forteller han.
Tilkallingsvikar
– Så fikk jeg lyst til å prøve noe annet, og i 2018 fikk jeg tilbud om en fast snekkerjobb på Ikea i Ringsaker. Jeg slo til, men måtte si opp jobben ved Grøndalsbakken siden jeg ikke fikk permisjon, sier Daniel.
Det gikk ikke lang tid før han savnet bofellesskapet, kollegene og ikke minst beboerne som han hadde fulgt tett siden de flyttet inn. Han lengtet rett og slett tilbake.
I fjor sommer tok han en «råsjangs» som han selv uttrykker det. Han tok kontakt med sitt gamle arbeidssted, og der var svaret at de hadde bruk for ham. Han sa opp snekkerjobben og begynte igjen ved Grøndalsbakken bofellesskap, men nå som tilkallingsvikar.
– I løpet av det siste året har jeg jobbet ca. 1200 timer, hovedsakelig nattevakter. Jeg har også fått en 19,7 prosent fast stilling, forteller han.
I tillegg mente han det var på tide å ta det fagbrevet han aldri tok som ung, selv om det innebar praksis på dagtid ved siden av mange nattevakter.
– Det var stridt, men det gikk, sier han.
I mars var alt klart og han ble oppmeldt til den praktiske fagprøven i april.
– Men så kom koronaen og alt stoppet opp.
– Må forholde oss til ansettelsesreglementet
Fagforbundets plasstillitsvalgt ved Grøndalsbakken mener Daniel har vært maksimalt uheldig, og skulle gjerne hjulpet han hvis det hadde vært mulig.
– Jeg synes dette er en veldig vanskelig sak. Daniel har masse erfaring med beboerne våre, men samtidig kan ikke jeg som tillitsvalgt begynne å jobbe for at Elverum kommune skal gå bort fra ansettelsesreglementet om å ansette fagpersonell. Det hadde også vært å jobbe mot forbundets politikk, og det kan jeg ikke, sier Lena Halvorsen Sorkmoen.
Fungerende avdelingsleder Hege Borsheim kan ikke uttale seg om enkeltsaker, men sier at det dessverre er flere ansatte som har måttet utsette både læretid og fagprøver.
– Det er så klart veldig kjedelig for dem det gjelder, og det har jeg stor forståelse for.
– Men selv om jeg har forståelse for situasjonen, må jeg forholde meg til kommunens ansettelsesreglement, sier Borsheim.
– Maksimal uflaks
– Jeg forstår at regelverket er sånn, og det er jo bra at kommunen vil ha fagpersonell. Men for meg var dette maksimal uflaks og skikkelig bittert.
– Men jeg har den lille stillingen i bunn, og foreløpig ser det ut til å være et stort behov for meg som vikar. Så jeg håper det skal gå greit også framover, sier Daniel Rønning.