JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen viser at flere burde vært fast ansatt, mener fagbevegelsen

Hans Ole Rian

Hans Ole Rian

Jan-Erik Østlie

I kultursektoren har antall enkeltpersonforetak nær tredoblet seg det siste tiåret. Creo og LO mener koronakrisen viser mangelen på sikkerhet for foretakene.

2020031810241220200318102410

Disse selvstendig næringsdrivende står uten et sikkerhetsnett når en krise som koronaepidemien rammer, skriver Klassekampen.

Permittert på grunn av korona? Dette har du krav på

Regjeringens krisepakke legger opp til en inntektskompensasjon etter 17 dager for denne gruppa. I tillegg blir det innført sykepenger fra dag tre og omsorgspenger fra den fjerde dagen.

Forbundsleder Hans Rian i Creo (Forbundet for kunst og kultur) krever en fast endring.

– Når krisen er over, er ordningen med så utstrakt bruk av enkeltpersonforetak i kulturbransjen en av de tingene vi må se nærmere på. Vi må se på arbeidsmiljøloven og rydde opp i gråsonene, sier Rian.

Fagbladets oppdaterte spesialside om korona

p

Fra 2008 til 2018 steg tallet på enkeltpersonforetak i kultursektoren fra 6.233 til 17.881, ifølge SSB. Rian sier mange av medlemmene har fått beskjed om å starte enkeltpersonforetak for å få oppdrag. Han viser blant annet til at NRK og Den kulturelle skolesekken har endret måten de utbetaler honorar på.

LO mener langt flere kunne vært fast eller midlertidig ansatt og at koronakrisen har vist at personer ansatt for seg selv ikke er sikret mot uforutsette hendelser.

– Om man for eksempel setter opp en musikal, mener vi at man skal ansettes i perioden. Men vi har sett at man ofte teller musikere som selvstendig næringsdrivende. Det mener vi er feil tilknytningsform, sier førstesekretær Julie Lødrup til avisen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy