Lønnsoppgjøret i Oslo kommune i gang:
Krever likt lønnstillegg til alle og et ekstra løft for de lavtlønte
Forhandlingsleder Per Egil Johansen forhandler på vegne av 18.000 ansatte i Oslo kommune.
Per Flakstad
I dag starter forhandlingene om mellomoppgjøret i Oslo kommune. Kl. 10.00 møttes partene i første runde for å overlevere kravene.
per.flakstad@fagbladet.no
Fram mot fristen natt til 1. mai forhandler store deler av offentlig sektor for ansatte i Oslo og de andre kommunene, og i staten.
• Derfor må de kommuneansatte ha mer enn 5,2 prosent
Noen timer før oppgjøret for alle landets kommuner bortsett fra Oslo, leverte LO Kommune i Oslo sine første krav.
– Likt for alle
– Vi krever likt lønnstillegg for alle og et løft for de lavtlønte i mellomoppgjøret for Oslo kommune. Derfor må løsningen være kronetillegg og ikke prosenter, sier Fagforbundets Per Egil Johansen, som er forhandlingsleder for LO Kommune Oslo.
– Vi krever videre at hele oppgjøret skjer gjennom kollektive forhandlinger på sentralt nivå og at lønnstillegg gis i sin helhet på lønnstabellen. Dette sikrer en rettferdig lønnsutvikling med sosial profil der alle gis lønnsutvikling uavhengig av hvor de er på tabellen, samtidig som vi beholder den differensieringen for utdanning, ansvar og videreutdanning som allerede ligger i lønnssystemet, sier Per Egil Johansen.
• Forskjellene øker: De som tjener minst, har dårligst lønnsvekst
Eget tariffområde
Oslo er et eget tariffområde. Lønnssystemet i hovedstaden er litt forskjellige fra de øvrige kommunene som har KS som sin arbeidsgiverorganisasjon.
– De overordnede prinsippene er ganske like, men vårt system er mer omfattende. Vi har ikke generelle utdanningsgrupper, men mer konkrete lønnsrammer og stillingskoder for ulike profesjoner, sier forhandlingslederen.
• Lønnsoppgjøret i kommunene: Vi på grasrota er klare - bring it on!
Fagforbundets medlemmer finnes blant så å si alle yrkesgruppene i Oslo kommune. LO Kommune Oslo representerer mer enn 18.000 arbeidstakere i hovedstaden. Derfor er det viktig for Johansen å få et balansert oppgjør der alle sikres økt kjøpekraft , samtidig som utdanning, ansvar og etterutdanning skal gi den økonomiske uttellingen som ligger i lønnsrammer og stillingstabeller.
• Her får lavlønte over 20.000 kroner
– Kan ikke fortsette å tape
– Kommunal sektor blitt hengende etter i lønnsutviklingen i tre år på rad. Det er en utvikling som ikke kan fortsette. I år må de ansatte i kommunene sikres bedre. Derfor krever vi en lønnsutvikling på linje med frontfaget 2023, med tillegg for denne mindrelønnsutviklingen, sier Roger Dehlin, leder for Fagforbundet Oslo.
Ifølge tall fra Teknisk beregningsutvalg har mindrelønnsutviklingen for kommunalt ansatte i forhold til industriansatte vært på 0,3 prosent de siste tre årene.
Også Dehlin understreker betydningen av sentrale forhandlinger: – Sentrale tillegg er et av de viktigste virkemidlene mot økende lønnsforskjeller mellom grupper og mellom kvinner og menn.
Partene har frist fram til midnatt natt til 1. mai på å bli enige. Hvis partene ikke klarer å bli enige om en forhandlingsløsning går oppgjøret videre til mekling med bistand fra Riksmekleren.