KrF og SV er misfornøyd med svaret fra regjeringen om velferdsprofitt

INVITERER TIL DUGNAD: KrF-nestleder Olaug Bollestad sier «en mer aggressiv anbuds- og markedstekning er i ferd med å presse de ideelle aktørene ut» av velferdstjenestene.

INVITERER TIL DUGNAD: KrF-nestleder Olaug Bollestad sier «en mer aggressiv anbuds- og markedstekning er i ferd med å presse de ideelle aktørene ut» av velferdstjenestene.

Gunhild Sorås/Krf

Regjeringen mener ikke det er grunn til å endre på loven for å sikre at alle skattepenger til velferd går til velferd og ikke noe annet.

2017101813090020171018143458

yngvil@lomedia.no

oystein@fagbladet.no

Stortinget ba regjeringen om å foreslå endringer og presiseringer i loven for å sikre at skattepenger som går til å kjøpe velferdstjenester fra private, går til velferd. Stortinget ba også regjeringen om å foreslå hvordan man kan hindre uønsket skattetilpasning i selskaper som er hovedfinansiert av skattepenger.

Finansminister Siv Jensen fikk ansvaret for å koordinere oppfølgingen av anmodningen fra Stortinget. Hun ba sju departementer sjekke om det er behov for endringer i lovverket for å sikre at skattepenger går til formålet, velferd. Ingenting må endres, er konklusjonen, som kom i forslaget til statsbudsjett for 2018.

Regjeringen mener det er rimelig at eierne får fortjeneste på pengene de selv har investert. Regjeringen ser ikke behov for særskilte skatteunngåelsesregler for kommersielle eller ideelle leverandører som leverer tjenester til det offentlige eller mottar tilskudd for å yte velferdstjenester.

Fagforbundet: –Høyre og Frp-politikk

Fagforbundet-leder i Bergen, Sara Bell, er ikke overrasket over svaret fra regjeringen.

– De ønsker å føre sin politikk. Kommersielle aktører som drifter velferdstjenestene for å oppnå profitt, er ekstremt dårlig forvaltning av skattepengene. Dette svekker tilliten til skattesystemet vårt, sier Sara Bell til Fagbladet.

Det kan blir flertall på Stortinget for å begrense profitt på velferden

KrF vil sikre «non-profit»-aktørene

Verken SV eller KrF er imponert over resultatet av regjeringens oppfølging av det Stortinget ba om.

KrF-nestleder Olaug Bollestad sier det fortsatt er behov for løsninger som sikrer at offentlige midler i størst mulig grad går til velferd.

«Dette er et av elementene KrF vil at Stortinget arbeider med når vi inviterer til dugnad for ideelle aktører», skriver hun i et epost-intervju med FriFagbevegelse.

• Følg oss på Facebook

SV: – Regjeringen skjønner lite av problemet

SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen ikke har tatt stortingsanmodningen på alvor.

– Regjeringen konkluderer med at alt er fint og ingenting trengs å gjøres, sier Lysbakken til FriFagbevegelse.

Han sier at Stortingets bestilling til regjeringen var veldig klar.

– Den var å komme med nytt regelverk for å sikre at skattepenger til velferd faktisk går til velferd, ikke noe annet. Regjeringen kom i stedet med en oppsummering av regelverket som fins.

– Det er tydelig at regjeringen ikke er bekymret for om penger fra offentlig finansiert velferd havner i skatteparadis, sier Lysbakken.

Regjeringen skriver blant annet i svaret sitt at det er rimelig at eierne får fortjeneste på pengene de selv har investert.

– Det illustrerer hvor lite regjeringen forstår at hva som er problemet, mener han.

– Det som gjør velferden så spesiell er at selskapene ikke er avhengige av å skyte inn mye privat kapital, fordi velferdstjenestene er finansiert av det offentlige og av brukerne selv. Drift av velferdstjenester er nesten risikofritt for de kommersielle eierne, fastholder Lysbakken.

Han mener det er oppsiktsvekkende at regjeringen ikke er opptatt av å finne ut hvor mye som forsvinner til velferdsprofitt.

– I en tid der regjeringen ellers snakker veldig mye om at det er tøffere tider, er denne skjødesløse behandlingen av store pengesummer helt utrolig. Regjeringen er ikke interessert i å finne ut om pengene brukes på en effektiv måte.

Frp: – Regjeringen er bekymret for overskuddsflytting

Statssekretær i Finansdepartementet Jørgen Næsje (Frp) skriver i en epost til FriFagbevegelse at «Regjeringen har fulgt opp Stortingets anmodningsvedtak ved at alle berørte departementer har gått gjennom og vurdert sitt eget regelverk, og redegjort for gjennomførte og planlagte tiltak.»

Nesje sier samtidig at regjeringen er «bekymret både for overskuddsflytting til lavskatteland, og for at vi betaler for mye for velferdstjenester». Han sier at regjeringen derfor følger opp en anbefaling fra OECD «for å sikre det norske skattegrunnlaget, og vi iverksetter tiltak for bedre konkurranse. Er konkurransen god, er det vanskelig å oppnå høyt overskudd.»

SV tar det opp igjen

– Vi skal ta dette opp i forbindelse med budsjettbehandlingen, og se om vi kan få flere partier med på å tvinge fram en konkret utredning av hvor mye penger som faktisk forsvinner, sier Lysbakken til FriFagbevegelse.

Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkhol, helse- og omsorgspolitisk talsperson, sier Ap støtter SV i dette.

SV fremmet dessuten forrige uke åtte forslag mot profitt på barnevern, barnehager og eldreomsorg.

Partiet har med seg Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Rødt, Miljøpartiet De Grønne og Kristelig Folkeparti på laget som jobber for å begrense profitt på velferd, viser en gjennomgang Fagbladet og FriFagbevegelse har gjort.

DETTE ER SAKEN

• Våren 2015 foreslo SV å etablere et utvalg for å utrede omfanget av profitt fra offentlig finansierte velferdstjenester.

• 12. april 2016: Finanskomiteen på Stortinget behandlet saken.

• SV fikk med seg KrF, Ap, Sp og Miljøpartiet De Grønne og vedtok forslaget om et utredningsutvalg som blant annet skulle kartlegge pengestrømmene i offentlig finansierte velferdstjenester.

• 28. april 2016: Dette forslaget ble nedstemt i Stortinget. Et vagere forslag fra Høyre, Frp og Venstre ble enstemmig vedtatt.

• Høsten 2016: Regjeringen sa den tar sikte på å følge opp vedtaket i forbindelse med statsbudsjettet for 2018.

• Sju departementer vurderte behov for endringer i regelverket på sine områder når det gjelder offentlige midler til kjøp av velferdstjenester: Kunnskapsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Barne- og likestillingsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Arbeids- og sosialdepartementet og Finansdepartementet.

• 12. oktober 2017: Finansminister Siv Jensen la fram forslaget til statsbudsjett.

• Norske myndigheter har ikke oversikt over hvor mye av pengene til offentlig finansierte velferdskonsern som ikke går til velferd.

• Regjeringen svarte at det er rimelig at eierne av kommersielle velferdsselskaper tar ut overskudd, og at det ikke er behov for endringer i lovverket.

Kilder: FriFagbevegelse og Stortinget.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy