JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen

Krise: Må kutte 12,5 årsverk og skjære ned på driften

Erlend Angelo

Arbeidernes Opplysningsforbund (AOF), som i sin tid ble grunnlagt av Haakon Lie, har problemer.

2024050609382320240506093821

torgny@lomedia.no

I starten var idéen med AOF å gi arbeiderklassen utdanning, men etter hvert ble skolering av tillitsvalgte den viktigste oppgaven.

I en pressemelding melder studieforbundet AOF Norge at organisasjonen «har kommet i en utfordrende økonomisk situasjon. Årsaken til dette er sammensatt, men for å sikre videre drift, vil vi måtte nedbemanne med 12,5 årsverk, samt foreta flere større kostnadsbesparende tiltak i tiden som kommer».

– Dette er ikke endringer vi gjør med lett hjerte, men slik som dagens situasjon er, er det dessverre helt nødvendig. Nå er vi opptatt av å sørge for en så god ivaretakelse som mulig av de ansatte som blir berørt, og å gjennomføre dette på en ryddig måte, sier daglig leder Tove Johansen.

Fagakademiet og AOF slår seg sammen

Kobler inn tillitsvalgte

Tiltakene som gjøres, vil ikke påvirke nåværende og kommende studenter og kursdeltakere, loves det.

«AOF Norge vil fokusere framover for å kunne tilby opplæring og undervisning med samme gode kvalitet som tidligere», heter det i pressemeldingen.

Tove Johansen sier til FriFagbevegelse at det er for tidlig å si akkurat hvordan kuttene vil slå ut.

– Vi skal inn i en prosess med de tillitsvalgte hvor vi skal bestemme hvilken del av virksomheten som det må kuttes i, sier hun.

Haakon Lie

Rundt 30 prosent av AOFs virksomhet er tillitsvalgtopplæring. Resten er åpne kurs for alle.

I frontfagsoppgjøret ble partene enige om å starte en omfattende etter- og videreutdanningsreform. Johansen ser fram til dette og mener at dette kan gi AOF ny muligheter.

Arbeidernes opplysningsforbund (AOF) ble grunnlagt i 1931 av Haakon Lie. Lie var i mange år partisekretær i Arbeiderpartiet samtidig med at Einar Gerhardsen var partiformann.

AOF er i dag et studieforbund som drives av Arbeiderpartiet, LO og andre organisasjoner med tilknytning til arbeiderbevegelsen.

Stor arbeidsplass

På sine hjemmesider toner AOF ned den politiske betydningen.

Her skriver de at «Studieforbundet har voksenopplæring som hovedformål, og tilbyr opplæring for alle, uavhengig av politisk eller sosialt ståsted.»

Organisasjonen har ni distriktskontor, og hadde i 2022 ansatte som til sammen utgjorde 85 årsverk. 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy