JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KS vil fjerne særaldersgrensen for flere yrkesgrupper

SLØSING: Hvis andre må jobbe til de er 72 framover, bør vi også se på om yrkene med særaldersgrense kan jobbe lenger enn i dag, ellers sløser vi med ressurser, sier Gunn Marit Helgesen i KS.

SLØSING: Hvis andre må jobbe til de er 72 framover, bør vi også se på om yrkene med særaldersgrense kan jobbe lenger enn i dag, ellers sløser vi med ressurser, sier Gunn Marit Helgesen i KS.

Sissel M. Rasmussen

Kommunenes interesseorganisasjon KS mener tidligpensjon bør fjernes for flere yrkesgrupper i det offentlige når reglene for særaldersgrense skal gjennomgås. Fagforbundet er klar til å slåss for sine medlemmer.

2018100412565020230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

– Vi har en klar avtale om dette. Vi hadde ikke anbefalt en ny offentlig tjenestepensjon uten å være enige om at visse yrkesgrupper i det offentlige også i framtiden skal ha særaldersgrense og kunne gå av med pensjon tidlig, sier Anne Green Nilsen i Fagforbundets politiske ledelse.

Artikkelen fortsetter under bildet:

GIR OSS IKKE: Vi skal slåss for medlemmenes rettigheter, sier Anne Green Nilsen i Fagforbundets politiske ledelse.

GIR OSS IKKE: Vi skal slåss for medlemmenes rettigheter, sier Anne Green Nilsen i Fagforbundets politiske ledelse.

Fagforbundet

Skal ha særaldersgrenser i framtiden

Da avtalen om ny offentlig tjenestepensjon ble klar i mars, var særaldersgrensene som enkelte grupper av offentlig ansatte har ett av temaene som ikke ble fullført. I stedet ble de ansattes organisasjoner, arbeidsgiverne og regjeringen enige om å forhandle videre om tidligpensjon, med et mål om å bli ferdige innen 2020.

Samtidig inneholder avtalen en klar formulering om at samfunnsmessige hensyn tilsier at det også i framtiden vil være behov for tidligpensjon for visse yrkesgrupper.

Avtalen sier imidlertid ingenting om hvilke yrkesgrupper som skal ha tidligpensjon. Dette skal avklares senere.

LO: – Dette er en god pensjonsordning for våre medlemmer, men noe kunne godt ha vært litt bedre

Ikke klokt å konkludere nå

– Vi har ikke begynt dette arbeidet ennå, så da er det kanskje ikke så klokt å hoppe til konklusjonen allerede nå, sier hun med klar adresse til KS-leder Gunn Marit Helgesen som mener særaldersgrensene for noen yrkesgrupper har gått ut på dato.

– Hvis andre må jobbe til de er 72 framover, bør vi også se på om yrkene med særaldersgrense kan jobbe lenger enn i dag, ellers sløser vi med ressurser, sier Helgesen til Dagbladet.

– Vi har ikke tenkt å gi oss. Vi skal videreføre gode ordninger både for dem som må gå av tidlig på grunn av samfunnssikkerhet og de som har de virkelig tunge jobbene og trenger lavere pensjonsalder på grunn av arbeidsbelastningen, sier Anne Green Nilsen.

Slik gikk det da Kjersti og Kjetil møtte pensjonseksperten Steinar og fikk fyre løs med alt de lurte på

– Alle med dagens ordning trenger den ikke

Ansatte i norske kommuner utgjør ca. 346.000 årsverk. Av disse er det ca. 91.000 årsverk i yrker som har særaldersgrense. I tillegg har rundt 36.000 ansatte i staten særaldersgrense. For noen yrkesgrupper, blant annet sykepleiere, er dette lovhjemlet, mens det for helsefagarbeidere på sykehjem og i hjemmebasert omsorg er en del av avtaleverket.

– Det kan hende vi skal ha særaldersgrense for noen grupper, men de kan åpenbart ikke gjelde for alle som har dem i dag, mener KS-leder Gunn Marit Helgesen.

– Mange beholder særaldersgrense uansett

Uansett hva som blir resultatet etter at særaldersgrensene er gjennomgått fram til 2020, vil de som er født før 1963 beholde dagens ordning. I tillegg vil det blir overgangsordninger.

– Dersom det blir endringer i enkelte stillingers særaldersgrenser, vil de som har hatt særaldersgrense i mer enn 15 år og har mindre enn 10 år igjen til de går av med pensjon beholde denne retten ved eventuell endring av særaldersgrense. Dette gjelder også 85-årsregelen, forteller Green Nilsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy