JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kulturstreiken: Kulturinstitusjoner har spart millioner på den midlertidige pensjonsordningen

Flere ansatte ved Operaen i Oslo er blant dem som er tatt ut i streik. Strid om pensjonsordninger har ført til streiken som har vart i sju uker.

Flere ansatte ved Operaen i Oslo er blant dem som er tatt ut i streik. Strid om pensjonsordninger har ført til streiken som har vart i sju uker.

Erik Berg

Tre av landets største kulturinstitusjoner betalte 140 millioner kroner mindre i pensjon i fjor enn i 2015 etter et midlertidig bytte av pensjonsordning.

2021101909312320211019093123

I 2020 brukte Operaen 54 millioner kroner på pensjon, mot 175 millioner kroner i 2015, skriver Klassekampen.

Ved Det norske teateret var brutto pensjonskostnader på 18 millioner kroner i 2015 mot 6 millioner kroner i fjor. Ved Nationaltheatret var pensjonskostnadene på 13 millioner i 2020, 7 millioner kroner mindre enn i 2015.

Fagforbundet bevilger flere millioner til streikende kulturkamerater i Creo

Høye pensjonskostnader var årsaken til at flere kulturscener var i økonomisk krise i 2015. De hadde på den tiden ytelsespensjon som ga de ansatte 66 prosent av lønna i pensjon.

I 2016 ble fagforeningene enige med arbeidsgiversiden om midlertidig å gå over til innskuddspensjon. Nå ønsker fagforeningene seg hybridpensjon, mens arbeidsgiverforeningen Spekter vil beholde dagens ordning. Det har ført til en sju uker lang streik med rundt 900 streikende.

Lise Olsen, nestleder i LO Stat, mener pensjonsbesparelsene viser at arbeidstakerne har vært mer villig til å samarbeide mer enn arbeidsgiverne er.

Aktuelt: Riksmekleren har innkalt til ny mekling i kulturstreiken

Kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes i Spekter sier at de er innstilt på å finne en mellomløsning.

– Men da må også LO være interessert i å flytte noe på sine posisjoner og møte oss til nye samtaler. Vi må bare konstatere at LO ikke ønsker dette.

Riksmekleren har bedt partene i kulturstreiken komme til ny mekling onsdag. Det har ikke vært noe kontakt mellom Spekter og LO i tiden som er gått etter den tvungne meklingen partene måtte stille på etter at streiken hadde vart i fire uker.

Nå ber flere tillitsvalgte teaterdirektørene ta streikegrep

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy