JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvart milliard til barnehager – slik skal pengene brukes

– Vi ønsker at flere ansatte skal få muligheten til å ta fagbrev på jobb, videreutdanne seg til barnehagelærer eller ta lederutdanning, sier kunnskapsminister Tonje Brenna.

– Vi ønsker at flere ansatte skal få muligheten til å ta fagbrev på jobb, videreutdanne seg til barnehagelærer eller ta lederutdanning, sier kunnskapsminister Tonje Brenna.

Ole Berg-Rusten

Regjeringen gir 236,6 millioner kroner i friske midler til styrking av norske barnehager. Fagbrev på jobb og videreutdanning står på programmet.

2022101009194520221010091945

– Et av de største problemene i det norske utdanningssystemet er at vi har minst kompetanse rundt barna i den tiden som betyr mest for deres utvikling, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

Mandag la hun fram en revidert versjon av strategien «Kompetanse for fremtidens barnehage», som inneholder tiltak for å heve kompetansen i barnehagen i perioden 2023 til 2025. Den bygger videre på strategien som først ble lansert i 2013.

Slik påvirker statsbudsjettet lommeboka di

Lovet løft i Hurdalsplattformen

– Solberg-regjeringen hadde for lavt ambisjonsnivå for barnehagen. Regjeringen har større ambisjoner og vil øke kompetansenivået i barnehagen fra dagens nivå der hver tredje ansatt mangler barnehagelærerutdanning eller relevant fagarbeiderutdanning, fortsetter kunnskapsministeren.

I dag er 44 prosent av de ansatte barnehagelærere, og 22 prosent er fagarbeidere. I Hurdalsplattformen har regjeringen satt seg mål om 50 prosent barnehagelærere og 25 prosent fagarbeidere innen få år.

– Vi ønsker at flere ansatte skal få muligheten til å ta fagbrev på jobb, videreutdanne seg til barnehagelærer eller ta lederutdanning. I tillegg skal barnehagene gjennom samarbeid med universiteter og høgskoler ha tilgang til gode etterutdanningstilbud for alle ansatte, sier Brenna.

Vil gjøre det mindre lønnsomt å være del av en barnehagekjede

Lanserer snart langsiktig plan

I forslaget til neste års statsbudsjett har regjeringen derfor satt av 120 millioner kroner til videreutdanningsplasser for barnehageansatte, 60 millioner til økt etterutdanningstilbud for ansatte i barnehagen og 50 millioner til styrking av barnehagelærerutdanningen.

I tillegg gis det 6,6 millioner kroner til kompetansetiltak for ansatte i samiske barnehagetilbud.

Brenna opplyser samtidig at de snart vil komme med en langsiktig strategi for barnehagekvalitet, som skal gjelde fram mot 2030. Der blir nøkkeltemaer flere barn i barnehagen og bedre styring og finansiering, i tillegg til bedre kompetanse.

(©NTB)

daniel.lundby.olsen@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy