JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnehagesjekken

Vil gjøre det mindre lønnsomt å være del av en barnehagekjede

TAR GREP: Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) lover at mer av pengene i barnehagedriften skal sikre et kvalitetstilbud for alle barn.

TAR GREP: Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) lover at mer av pengene i barnehagedriften skal sikre et kvalitetstilbud for alle barn.

Ole Berg-Rusten

Kunnskapsminister Tonje Brenna er ikke motstander av private barnehager. Men: – Jeg tenker at det er bra å ta grep som gjør at det ikke lønner seg å være en del av en kjede, sier hun.

2022100311560620221003141634

redaksjonen@fagbladet.no

Barnehageforliket, som dannet grunnlaget for full barnehagedekning innen 2005, var blant annet tuftet på et kraftig innslag av private barnehager. Å likebehandle offentlige og private barnehager, sikret raskere utbygging, samtidig som nivået på foreldrebetaling ble styrt og redusert gjennom makspris. Likebehandlingen sikret også at noen driftige drivere etter hvert tjente meget gode penger gjennom stadig større kjededrift.

Debatten om norske barnehager har en tendens til å havne i svart-hvitt, enten for eller imot private barnehager. Virkeligheten kan være noe komplisert. Det mener også kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap). Hun sier hun slettes ikke er imot private barnehager. Men hun har noen punkter hun er kritisk til.

–De som driver barnehage skal ha reell mulighet til å gjøre barnehagen til det beste for ungene. Men noen av dem bør bruke mindre krefter på å være næringsinvestorer og mer tid på å være kvalitetsutviklere av dette veldig viktige velferdstilbudet, sier hun.

Før hjalp majoren bøndene med å passe på dyr på beite. Nå skal han kontrollere de private barnehagene

Et av Brennas hovedanliggender er å øke kvaliteten på barnehagetilbudet, og å gjøre kvaliteten jevnere. Forskjellene er for store, ifølge Brenna. Både fra kommune til kommune og fra barnehage til barnehage.

{s1}

En revidert kompetansestrategi som skal gjelde fra 2023 ble lagt fram tidligere i høst.
I bakhånd ligger også Hurdalsplattformens mål om 50 prosent barnehagelærere og 25 prosent fagarbeidere i barnehagene.

– Må trykke på

– Men er det nok folk til det her i landet, da? Nok folk til å ta disse utdanningene?

– Vi har utdannet veldig mange flere barnehagelærere de siste åra, så selv om det har vært en liten knekk i antall søkere i år, så går det riktig vei totalt. Jeg har veldig tro på at vi klarer å utdanne flere barnehagelærere framover. Så må kommunene og barnehagene ansette folk med utdanning etter hvert som de skal ansette nye, sier Brenna.

– Det er en hel bråte med barnehager som har søkt og fått unntak fra dagens pedagognorm?

– Hvis vi sammenligner 20 år tilbake tid med de siste årene, ser vi hvor mye viktigere barnehagen har blitt for folk og barn, og hvor mye vi vet om hva barnehager betyr for barns utvikling. Da er det naturlig å være mer opptatt av å jobbe med kvalitet og kompetansen i barnehagene, sier Brenna.

Har hatt 3,74 millioner i gjennomsnittlig årlig overskudd – hevder kutt på 650.000 kroner betyr at barna må få færre leker

Hun framhever at det i statsbudsjettet for inneværende år er satt av 100 millioner kroner til å ansette flere fagfolk i barnehagen.

Regler

Hun tror også at det vil styrke nivået å å sikre at penger til private barnehager først og fremst går til barnehagedrift.

– Hvis pengene går til å ansette folk med utdanning i stedet for å flyttes mellom eiendomsselskaper eller å brukes på andre ting som ikke har noe med opplevelsen enkeltbarn har i barnehagen, men handler om spekulasjon i hvordan en kan tjene mer penger, så vil det bidra til bedre kvalitet.

{f1}

Så langt har Brenna fått på plass regler for private barnehager som gir forbud mot å drive annen virksomhet, meldeplikt ved salg eller andre organisatoriske endringer, at hver barnehage må være egne selskap med fullsten-
dige regnskap (foruten bitte små barnehager i denne omgang) og forbud mot å ta opp lån fra andre enn banken.

Unntaket er barnehageeiere som alene, sammen med nærstående eller selskap i samme konsern, eier ordinære barnehager, med færre enn 30 barn totalt, familiebarnehager med færre enn 10 barn totalt eller én åpen barnehage ikke trenger å opprette egne selskaper i denne omgang.

En dertil relatert forskrift er i skrivende stund ute til høring.

– Det er ikke sånn at regelverket kan bli så strengt at det kan komme massenedleggelser?

– De reglene vi har nå, stammer fra tidlig 2000-tall. Jeg tror at også private barnehager har interesse av å få reglene mer tilpasset tiden vi lever i. Målet er ikke å legge ned noen, men å lage bedre regler, sier Brenna.

Lønn er greit

Det skal gå an å leve av å drive barnehage, mener Brenna. Men at det ikke skal gå an å ta ut store summer fra driften.

Se barnehagen i kortene: Slik bruker du Barnehagesjekken

– En så viktig velferdstjeneste skal ikke først og fremst handle om veldig store overskudd, men om god kvalitet. Du som barnehageeier skal kunne leve greit med at mest mulig av pengene blir igjen i barnehagen. At motivet for å drive barnehage er å drive barnehage, ikke for å gjøre investeringer og tjene mest mulig penger.  

– Hva er god privat barnehage, mener du? Bitte små, eller konsern, eller …?

– Det viktigste er at vi jobber med å utvikle kvaliteten. Jeg setter pris på at vi har mangfold blant barnehagene, som gir ulikt tilbud. Hvis vi skal ta vare på mangfoldet, så tenker jeg at det er bra å ta grep som gjør at det ikke lønner seg å være en del av en kjede, at du kan stå på egne bein, sier Brenna.

Barnehagesjekken

I en rekke saker og gjennom databasen barnehagesjekken.no har Fagbladet satt fokus på økonomien i norske barnehager. Satsingen
i 2022 utvider fokuset fra de private barnehagene til også å se på økonomien i de kommunale. Prosjektet har fått støtte fra stiftelsen Fritt Ord.

Målet er ikke å legge ned noen, men å lage bedre regler.

Tonje Brenna, kunnskapsminister

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
STARTEN: Daværende Ap-leder Jens Stoltenberg, SV-leder Kristin Halvorsen og Frp-leder Carl I. Hagen på vei inn på Stoltenbergs kontor for å forhandle om barnehager i 2002.

STARTEN: Daværende Ap-leder Jens Stoltenberg, SV-leder Kristin Halvorsen og Frp-leder Carl I. Hagen på vei inn på Stoltenbergs kontor for å forhandle om barnehager i 2002.

Foto: Gunnar Lier / NTB

TAR GREP: Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) lover at mer av pengene i barnehagedriften skal sikre et kvalitetstilbud for alle barn.

TAR GREP: Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) lover at mer av pengene i barnehagedriften skal sikre et kvalitetstilbud for alle barn.

Ole Berg-Rusten