JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan du disse arbeidersangene? Sjekk lista

Kvelden før 1. mai: Sosialistisk kor og Lars Klevstrand byr på allsang i stua di

Knut Kjeldstadli

Knut Kjeldstadli

Jan-Erik Østlie

17 arbeidersanger står på lista når LO i Oslo arrangerer sin årlige allsangkveld dagen før dagen. Denne gangen skjer det på nett – og alle som vil kan synge med.

2020043010053720200430100536

jan.erik@lomedia.no

– Viruset stopper ikke den tradisjonelle allsangen 30. april, sier Bjørg Spillum, leder for kulturutvalget LO i Oslo.

Kjente og kjære sanger

Spillum vil ikke svikte et trofast publikum som har møttes for å synge kvelden før dagen på Kulturhuset i Oslo de siste mange årene. Så i samarbeid med Sosialistisk kor i Oslo har LO i Oslo funnet en ny måte å spre sangglede og kampglød på.

Åge holder eksklusiv konsert for Fagforbundets medlemmer

p

De har alliert seg med Lars Klevstrand på gitar og sang og Trond Lindheim på piano og gjort opptak på Mela-huset. Sammen med femten sangere fra Sosialistisk kor i Oslo og dirigent Per Arne Olsen leder de an på kjente og kjære sanger fra arbeiderbevegelsens sangskatt (se lista nederst i saken).

Frifagbevegelse fikk være med på innspillingen.

Hvor og når:

Mange har allerede klikket seg inn på arrangementet på Facebook og sagt de vil bli med. Du kan også delta via LOs nettsider.

Fra torsdag 30. april kl. 18.30 blir det mulig å sitte i sofaen og synge med. Har du ikke anledning til å se det da, så ligger opptaket på nettet til og med søndag 3. mai.

Saken fortsetter under bildet.

Lars Klevstrand med Sosialistisk kor i Oslo

Lars Klevstrand med Sosialistisk kor i Oslo

Jan-Erik Østlie

En arv å ta vare på

Sangene blir som foregående år presentert av professor i historie, Knut Kjeldstadli, som forteller små anekdoter om sangenes politiske og historiske bakgrunn. LO i Oslo feirer 100 årsjubileum i år, og Spillum forteller at sangen har fulgt hver eneste 1. mai-feiring gjennom alle disse årene. Hun tilføyer at vi har en arv å ta vare på. En arv knyttet til arbeiderbevegelsens sanger, historie og internasjonal solidaritet. En arv som det er viktig at vi gledes over og videreformidler til nye generasjoner.

Saken fortsetter under bildet.

Erlend Myklebust

Erlend Myklebust

Jan-Erik Østlie

Fellesskap og samhold

Kjeldstadli forteller at bevegelsen etter Marcus Thrane allerede på 1850-tallet hadde sin egen sangbok. Så fenomenet allsang i arbeiderbevegelsen er på ingen måte noe nytt – allsangen har vært med gjennom hele bevegelsens lange historie. Den gryende norske arbeiderbevegelsen hentet også inspirasjon fra sanger som ble sunget i tysk og russisk fag- og arbeiderbevegelse.

Følg Fagbladet på Facebook

p

– Det er to viktige elementer i denne sangtradisjonen. Bevegelsen trengte å nå ut med sitt politiske budskap, og sangen bidro til å styrke samholdet innad i rekkene. Allsangen setter både kropp og følelser i bevegelse – allsang gjør noe med folk, sier Kjeldstadli.

Saken fortsetter under bildet.

Rikke Flermoen og Stine Linnerud Jespersen (t.h)

Rikke Flermoen og Stine Linnerud Jespersen (t.h)

Jan-Erik Østlie

260 er med

– Allsangen er mer enn bare passiv underholdning, sier Spillum, det å synge i fellesskap styrker samholdet i bevegelsen og holder kampånden opp. Det trenger vi i disse tider, og det kan vi tenke på, når vi sitter i våre stuer og synger med 30. april. Mange andre rundt om vil også sitte og synge i sine stuer.

Følgende sanger synges:

Løfte – Rudolf Nilsen

Første mai på Karl Johan – Rudolf Nilsen

Din tanke er fri – tysk folkesang

Griskokktrøsta – Alf Prøysen

Jørgen Hattemaker – Alf Prøysen

Virvelstevet – Alf Henriksen/Tom Reksjø

Ellinors vise – Klaus Hagerup/Sverre Kjelsberg

Brød og Roser – amerikansk arbeidersang

Ânglamark – Evert Taube

En landarbeiders bønn – Victor Jara

Riv ned gjerdene – Daniel Viglietti

Ein song om fridom - Dimitios Christodoulu

Vi bygger landet – Arne Paasche Aasen

Et rødt flagg har flammet – Arnljot Eggen/Finn Ludt

Seiren følger våre faner – Arne Paasche Aasen/Jolly Kramer-Johansen

Internasjonalen – melodi Pierre Degeyter

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy