JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsstyremedlem reagerer på Fagforbundets rus-uttalelse: – Straff skader mer enn det hjelper

KRITISK: Nestleder Victoria De Oliveira i Fagforbundet Ung mener Fagforbundets arbeidsutvalg gjør en tabbe ved å gå imot regjeringens forslag til rusreform. (Bildet er tatt i forbindelse med et fagforbund-arrangement i 2017.)

KRITISK: Nestleder Victoria De Oliveira i Fagforbundet Ung mener Fagforbundets arbeidsutvalg gjør en tabbe ved å gå imot regjeringens forslag til rusreform. (Bildet er tatt i forbindelse med et fagforbund-arrangement i 2017.)

Per Flakstad

Arbeidsutvalgets bastante nei til rusreformen gjenspeiler ikke bredden i debatten i Fagforbundets landsstyre, hevder landsstyrerepresentant Victoria De Oliveira. Men hun medgir at motstanderne nok har landsstyreflertallet i ryggen.

2021032312315820210323123209

kathrine.geard@fagbladet.no

marte.bjerke@fagbladet.no

Fagforbundets nei til rusreformen har fått flere medlemmer til å reagere. På Facebook ytres både støtte til og sterk motstand mot ledelsens uttalelse.

Fagbladet får opplyst fra Fagforbundet at vedtaket om uttalelsen var enstemmig i forbundsstyrets arbeidsutvalg (AU), som består av forbundets ledelse, tre landsmøtevalgte representanter og lederne for de fire fagseksjonene i forbundet. Landsstyret hadde da gitt AU fullmakt til å ferdigstille uttalelsen. 77 av landsstyrets medlemmer stemte for å gi AU denne fullmakten. Fire stemte mot.

{f1}

Uenighet blant ungdommen

Blant dem som stemte for å utsette behandlingen av rusreformen, er nestleder i Fagforbundet Ung, Victoria De Oliveira. Hun mener ledelsen burde ha sett på uttalelsen på nytt, opp mot høringssvaret og med tanke på debatten som har vært rundt saken den siste tiden.

Oliveira, som er vernepleier, påpeker at det er delte meninger i Fagforbundet Ung, og at når leder Mats Monsen stiller seg fullt og helt bak den vedtatte uttalelsen, som går mot avkriminalisering av narkotikabruk, er det hans syn.

– Jeg og Mats er uenige her. Jeg mener at rusavhengighet er en avhengighetslidelse med så store konsekvenser for menneskene det rammer, at vi som samfunn heller skal ha fokus på å hjelpe enn å straffe. For å gjøre det, må vi også legge til rette for å kunne gi denne hjelpen, sier Oliveira.

Fagforbundet Ung-leder Mats Monsen: – Å fjerne terskelen for straff helt, gjør meg bekymret for barn og unge

{s1}

– En viktig reform

Hun er enig med Fagforbundet Bergens leder Sara Bell i at det vil være vanskelig å skille mellom «rekreasjonsbrukere» og tyngre rusmisbrukere.

– Det er ingen grunn til å tro at strafferettslige reaksjonsmuligheter har noen preventiv effekt. Jeg mener derimot at straff skader mer enn det hjelper. Det er jo ikke sånn at forslaget til lovendring gjør bruk lovlig, men reaksjonene vil være annerledes.

Fagforbundet Bergen krever at rus-uttalelsen trekkes

Oliveira mener også det er uheldig å dele de som ruser seg inn i båser, avhengig av hvor lenge de har brukt rusmidler.

– Hvem mener vi egentlig skal avgjøre det, om vi fortsetter å bruke strafferettslige virkemidler framfor hjelp? Denne reformen vil derimot gi oss et godt skritt på veien og jeg mener rusreformen er en viktig reform.

Oslo enig med Bergen

Hun var en av mange som mente AU skulle se på uttalelsen opp mot høringssvaret på nytt, og føler ikke justeringene er tilstrekkelige.

– Noen av oss mener nok at endringene burde vært større på bakgrunn av høringssvaret og debatten den siste tiden. Men det betyr jo ikke nødvendigvis at flertallet er uenig i resultatet i uttalelsen, sier hun.

Fagforbundets nestleder om rus-uttalelsen: – Vi er på trygg grunn

En annen av representantene i landsstyret, Fagforbundet Oslos leder Roger Dehlin, har også flagget sin uenighet. På Facebook skriver han at han er enig med Stine Westrum og de andre bak innlegget «Ja til rusreformen» og «kommer til å mene at det også er Fagforbundet Oslos politikk. Mener nok som dere at dette ikke var en god uttalelse», skriver han.

Fagforbundets representasjon

Landsstyret er det øverste organet mellom landsmøtene, og består av to representanter fra hvert fylke, forbundsstyret og representanter for yrkesseksjonene, ungdomstillitsvalgte og pensjonistutvalget.

Arbeidsutvalget, som også har stemmerett i lands- og forbundsstyret, består av ti personer: Leder Mette Nord, nestlederne Sissel M. Skoghaug og Odd Haldgeir Larsen, tre direktevalgte medlemmer og fire representanter for Fagforbundets fagseksjoner.

• Som leder i Fagforbundet sitter Mette Nord også i Arbeiderpartiets landsstyre. Ap har for tida også en intern debatt om rusreformen. Det er foreløpig nestleder Odd Haldgeir Larsen som frontet Fagforbundets rusreform-uttalelse offentlig.

Noen av oss mener nok at endringene burde vært større på bakgrunn av høringssvaret og debatten den siste tiden. Men det betyr jo ikke nødvendigvis at flertallet er uenig i resultatet i uttalelsen.

Victoria De Oliveira

Landsstyrerepresentant i Fagforbundet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy