– Vi som fagpersoner er ikke blitt tatt med på råd i denne saken, hevder Sara Bell.
Torgny Hasås
Da det ble kjent at landsstyret i Fagforbundet hadde vedtatt en uttalelse som stiller seg kritisk til rusreformen, begynte det umiddelbart å koke på Facebook.
Saken ble først omtalt av Klassekampen.
Regjeringens rusreform handler kort og forenklet fortalt om at rusmisbrukere skal få helsehjelp, ikke straff.
En av dem som er svært kritiske til at Fagforbundet har vendt tommelen ned for rusreformen, er Sara Bell.
– Mitt faglige syn er at vi må slutte å straffe folk hvis vi skal drive godt forebyggende og rehabiliterende arbeid på rusfeltet, sier Bell til Fagbladet.
Hun har yrkesbakgrunn fra statlig akutt barnevern, har vært oppsøkende sosialarbeider i Utekontakten, og er også politiker for SV.
– Et stort ankepunkt er at Fagforbundet i sin uttalelse legger opp til et skille mellom rekreasjonsbrukere og tyngre rusavhengige, sier Bell.
– Hvem skal foreta vurderingen av hvem som tilhører hvilken gruppe? Det må i så fall bli politiet. Jeg er overrasket over at mitt eget forbund ikke mener at de yrkesgruppene de organiserer, kan foreta vurderingen om hvem som trenger hjelp.
Også andre steder i LO vekker Fagforbundets uttalelse oppsikt. FOs Mimmi Kvisvik sier hun er skuffet og fortvilet.
LES OGSÅ: Fagforbundet sier nei til rusreformen
– På tvers av min faglige stolthet og mine erfaringer
Bell er blitt kontakta av mange medlemmer og tillitsvalgte som opplever vedtaket som kontroversielt og skuffende.
– Dette går helt på tvers av min faglige stolthet og mine erfaringer som yrkesutøver og fagperson. Det er kanskje det som utløser så sterke følelser, tror Bell.
Hun er også kritisk til at vedtaket ikke er godt nok forankret i organisasjonen.
– Vi som fagpersoner er ikke blitt tatt med på råd i denne saken. Det synes jeg er dumt. Vi ville med glede bidratt med nære perspektiver på hva vi mener er løsningen og hvorfor. Jeg oppfatter at det er en sterk grasrotstøtte til denne reformen på tvers av yrkesgrupper, så her er det behov for å evaluere prosessen, mener fagforeningslederen.
– Vanskelig å ikke tolke dette inn i debatten i Ap
Bell hevder at det er mange yrkesgrupper som nå føler de blir tatt til inntekt for et vedtak de ikke kan stå for. Hun sier også at det er vanskelig å ikke tolke dette inn i debatten som foregår om rusreformen internt i Ap.
– Du er selv partipolitisk aktiv. På hvilken måte farger ditt politiske ståsted din holdning til reformen?
– Dette handler om yrkesfaglig stolthet, om mine materielle erfaringer fra å ha jobba med folk med rusproblemer i alderen 13 til 26 år. Jeg hadde ment dette uavhengig av partitilhørighet, sier Bell.
Fagforbundet Ung er på linje med Fagforbundet
Mats Monsen er leder i Fagforbundet Ung og sitter i Fagforbundets landsstyre. Han stiller seg fullt og helt bak uttalelsen om rusreformen.
– Jeg er på linje med landsstyret. Hvis man sliter med rus og avhengighet og trenger helsehjelp, så skal du ikke bli straffa av samfunnet. Men å fjerne terskelen for straff helt, gjør meg bekymret for barn og unge, sier Mats Monsen, som er barne- og ungdomsarbeider av yrke.
Leder Mats Monsen i Fagforbundet Ung er på linje med landsstyret. Vedtaket der var enstemmig.
Martine Grymyr
Han mener at det må finnes noen strafferettslige reaksjonsmuligheter.
– Slik at ungdom ikke havner i den konflikten at de blir pressa til å prøve, fordi det er jo ingen straff uansett. Jeg synes uttalelsen er balansert. Vi trenger en god rusreform, sier Madsen.
Samtidig ønsker han debatten Bell reiser velkommen.
– Først og fremst er jeg glad for debatten. Dette er et stort spørsmål som har store konsekvenser for samfunnet, familien og enkeltindividet. Men jeg er litt redd det fort blir en veldig polarisert og følelsesladd debatt, sier han.
– Det er selvsagt en intern debatt hos oss
Nestleder i Fagforbundet, Odd-Haldgeir Larsen, sier det ikke er overraskende at de har fått en del reaksjoner på landsstyrets vedtak mot rusreformen.
– Det er selvsagt en intern debatt hos oss. Vi er over 200 yrkesgrupper, inkludert krefter fra rusfeltet, sier Larsen.
I tillegg til Sara Bell, finner vi disse blant kritikerne: Stine Westrum, leder Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd, Oslo, Preben Torbjørnsen, sosialarbeider og styremedlem Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd, Oslo og Eskild Hustvedt, sykepleier og styremedlem Fagforbundet Helse Bergen.
(Les innlegg fra disse her.)
– Vi har lyttet til faggruppene
På kritikken om at vedtaket ikke er forankret i Fagforbundets yrkesgrupper, svarer Larsen at uttalelsen er i tråd med høringsuttalelsen Fagforbundet leverte i høst.
Den omdiskuterte uttalelsen ble for øvrig enstemmig vedtatt i landsstyret.
– Høringsuttalelsen er forankret som vi pleier. Vi har lyttet til faggruppene og yrkesseksjonene. Vårt fokus er styrking av forebygging og helse.
– Men avkriminalisering og en human ruspolitikk er kjernen i reformen. Arbeidet med helse og forebygging kan da styrkes selv om rusbruk ikke er kriminelt?
– Det er det ulike meninger om. Vi mener rusreformen ikke inneholder det vi trenger når det gjelder tiltaksapparat, helse og forebygging. Derfor mener vi det er riktig å sende reformen tilbake.
– Høringsuttalelsen er forankret som vi pleier. Vi har lyttet til faggruppene og yrkesseksjonene. Vårt fokus er styrking av forebygging og helse, sier Odd-Haldgeir Larsen.
Fagforbundet
– Kritikerne fra rusfeltet føler at de ikke er hørt og mener vedtaket ikke er forskningsbasert?
– Ruspolitikk handler om mye mer enn selve rusfeltet – det dreier seg om hele lokalsamfunnet og kommunesektoren. Alt fra skole til fritidsklubber og barnevern, sier Larsen.
– Sara Bell tar til orde for at vedtaket må settes til side og at Fagforbundet må ta en bredere debatt?
– Vi er på trygg grunn. Uttalelsen er i tråd med høringsuttalelsen.
– Hvorfor gjorde dere et vedtak om dette i tillegg til høringsuttalelsen?
– Det er ikke så ofte landsstyret kommer med uttalelser, men dette er et viktig saksfelt og en viktig samfunnsdiskusjon.
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DELTID: To EU-dommer konkluderer med at det er forskjellsbehandling av deltidsansatte dersom de må jobbe like mye som fulltidsansatte for å utløse tillegg på lønna.
Frøy E. Hamstad
ALVOR: – Den økonomiske situasjonen i Kommune-Norge forverrer seg for hver dag som går, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Kathrine Geard
HJMMEKONTOR: Det er ikke mulig å jobbe som renholder eller butikkmedarbeider fra kjøkkenbenken. (Illustrasjonsfoto).
Thomas Brun / NTB
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson er klar på at vi kan få et stort pensjonsopprør i Norge med løsningen fra pensjonsforliket.
Jan-Erik Østlie