Eirik Dahl Viggen
Stine Westrum (leder Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd, Oslo), Sara Bell (leder Fagforbundet Bergen), Preben Torbjørnsen (Sosialarbeider og styremedlem Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd, Oslo) og Eskild Hustvedt (Sykepleier og styremedlem Fagforbundet Helse Bergen)
Det er med stor forundring vi leser at eget forbund er i mot rusreformen i dagens Klassekampen.
Det er mange av oss som er dypt uenige og overrasket over dette vedtaket. Vi er mange medlemmer og tillitsvalgte i Fagforbundet som støtter avkriminalisering fordi vi ser den sosialfaglige verdien i reformen.
• Fagforbundet sier nei til rusreformen
Den viktige sosialpolitiske reformen på veldig mange år innebærer at bruk, kjøp, besittelse og oppbevaring av mindre mengder narkotika til eget bruk ikke lenger skal straffes. Straff skader mer enn det hjelper.
Det er fortsatt slik at narkotika vil være ulovlig, men reaksjonene vil være annerledes enn i dag. Rusbruk og rusavhengighet skal møtes med den oppfølging som vil være til hjelp. Det er helt nødvendig at virkemidlene som tas i bruk ovenfor det komplekse problemet avhengighet er, er forankra i kunnskap og kjennskap. Straff skyver folk enda mer ut i marginalisering, fattigdom, skyld, skam og stigma.
Kommunene ivaretar innbyggerne fra vugge til grav. Det er jo ikke slik at en avkriminalisering vil innebære at man går fra straff til ingenting.
Fagforbundet skriver at dette ikke er en helsereform. Hva menes med det? Det er jo allerede god forebygging, rehabilitering og oppfølging blant helse- og sosialarbeidere i kommunene, og en dreining fra justis til sosialfeltet må jo selvsagt innebære en styrking. Noe annet kan vi ikke akseptere.
Vi ser det flørtes med muligheten for at avkriminalisering skal gjelde noen få. At man ikke skal straffe de såkalte utslåtte.
Hvem skal vurdere hvilke personer som er tunge misbrukere? Hvem er de lette? Hvem er de verdig trengende? Hvem er de uverdige?
Politiet har i hvert fall ikke den kompetansen! Å dele rusavhengige inn i slike båser er ikke en kunnskapsbasert tilnærming til rusavhengighet. Dette er basert på fordommer. Det å gjøre loven ulik for folk en farlig vei å gå.
Vi gleder oss stort over at reformen har fått støtte på tvers av politiske skillelinjer, og er skuffa over at eget forbund synes å bruke vårt fag til å støtte et partsinnlegg til Arbeiderpartiets landsmøte.
Skal man bruke yrkesgruppene i Fagforbundet til inntekt for vedtaket, fordrer det involvering fra de nevnte. Det har ikke skjedd!
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
– Vi er overrasket over den sterke økningen ettersom svakere kronekurs har ført til høyere levekostnader i utlandet, sier Nav-direktør Hans Christian Holte.
Hanna Skotheim
Offentlig ansatte renholdere er en gruppe som har særaldersgrense. For å få særalderspåslaget som regjeringen foreslår i nye pensjonsregler må de kunne dokumentere stillingsprosent og at de faktisk hadde stilling med særaldersgrense 30 år tilbake i tid.
Werner Juvik
NAV-ANSATT: Fardowsa Qambi har jobbet som veileder ved Nav i bydel Sagene i Oslo i to år.
Jo Straube
Eirik Dahl Viggen