JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meninger

Ja til rusreform!

2021031912180820210319124203

Eirik Dahl Viggen

Det er mange av oss som er dypt uenige og overrasket over Fagforbundets vedtak om rusreformen.

Stine Westrum (leder Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd, Oslo), Sara Bell (leder Fagforbundet Bergen), Preben Torbjørnsen (Sosialarbeider og styremedlem Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd, Oslo) og Eskild Hustvedt (Sykepleier og styremedlem Fagforbundet Helse Bergen)

Det er med stor forundring vi leser at eget forbund er i mot rusreformen i dagens Klassekampen.

Det er mange av oss som er dypt uenige og overrasket over dette vedtaket. Vi er mange medlemmer og tillitsvalgte i Fagforbundet som støtter avkriminalisering fordi vi ser den sosialfaglige verdien i reformen.

Fagforbundet sier nei til rusreformen

Den viktige sosialpolitiske reformen på veldig mange år innebærer at bruk, kjøp, besittelse og oppbevaring av mindre mengder narkotika til eget bruk ikke lenger skal straffes. Straff skader mer enn det hjelper.

Det er fortsatt slik at narkotika vil være ulovlig, men reaksjonene vil være annerledes enn i dag. Rusbruk og rusavhengighet skal møtes med den oppfølging som vil være til hjelp. Det er helt nødvendig at virkemidlene som tas i bruk ovenfor det komplekse problemet avhengighet er, er forankra i kunnskap og kjennskap. Straff skyver folk enda mer ut i marginalisering, fattigdom, skyld, skam og stigma.

Kommunene ivaretar innbyggerne fra vugge til grav. Det er jo ikke slik at en avkriminalisering vil innebære at man går fra straff til ingenting.

Fagforbundet skriver at dette ikke er en helsereform. Hva menes med det? Det er jo allerede god forebygging, rehabilitering og oppfølging blant helse- og sosialarbeidere i kommunene, og en dreining fra justis til sosialfeltet må jo selvsagt innebære en styrking. Noe annet kan vi ikke akseptere.

Vi ser det flørtes med muligheten for at avkriminalisering skal gjelde noen få. At man ikke skal straffe de såkalte utslåtte.

Hvem skal vurdere hvilke personer som er tunge misbrukere? Hvem er de lette? Hvem er de verdig trengende? Hvem er de uverdige?

Politiet har i hvert fall ikke den kompetansen! Å dele rusavhengige inn i slike båser er ikke en kunnskapsbasert tilnærming til rusavhengighet. Dette er basert på fordommer. Det å gjøre loven ulik for folk en farlig vei å gå.

Vi gleder oss stort over at reformen har fått støtte på tvers av politiske skillelinjer, og er skuffa over at eget forbund synes å bruke vårt fag til å støtte et partsinnlegg til Arbeiderpartiets landsmøte.

Skal man bruke yrkesgruppene i Fagforbundet til inntekt for vedtaket, fordrer det involvering fra de nevnte. Det har ikke skjedd!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy