17. mai og pinse
Langhelg med rekke av røde dager: Dette får du hvis du jobber
NASJONALDAG: De som må jobbe mens andre flagger, får godt med ekstra betalt.
Colourbox.com
Pinsehelgen i år blir ekstra lang, med en ekstra røddag. De som bytter is og pølser med jobb, får ekstra penger i pungen.
knut.nygaard@fagbladet.no
Til helgen smeller det i avdelingen for sommervær og fri. Både 17. mai og pinsen kommer butt i butt. Men som alltid – mange av samfunnets helter må på jobb også da, mens andre kan meske seg i bunader og pene dresser.
Da er det godt å vite at de i alle fall blir noen kroner ekstra av jobbingen. Her ser du hvor mye du får ekstra.
• Sommerferie: Dette har du krav på og dette bestemmer arbeidsgiver
17. mai er helt rød – noe som betyr at du får 1 1/3 lønn i tillegg per time du jobber. (Det samme gjelder for 1. mai og for Kristi himmelfart).
Lov om 1. mai og 17. mai som høytidsdager trådte i kraft 26. april 1947. Denne loven gir ikke bare bestemmelser om åpningstider og arbeidstid, men regulerer også spørsmålet om lønn og lønnstillegg ved arbeid på disse to dagene. Både 1. og 17. mai er likestilte med søndager.
• Slik overfører du feriedagar til neste år
Neste «røde fare» er pinsehelgen. I år dundrer vi rett inn i pinsehelgen fra 17. mai. 18., 19., og 20. mai er pinsen i år.
Her er det slik at pinseaften – lørdag – først blir rød etter klokka 15.00. Men er du omfattet av tariffavtalen mellom Fagforbundet og KS, skal du imidlertid ha "rød betaling" fra klokka 12 til 24.
1. pinsedag, 2. pinsedag er røde dager – altså søndag og mandag. Da skal du ha 1 1/3 lønn i tillegg per time begge disse dagene. 1. pinsedag utløser også lørdags- og søndagstillegget, mens 2. pinsedag kun utløser helligdagstillegg, siden det er en mandag.
• Vi kan miste retten til å streike under en krise
Tillegget på 1 1/3 av timelønnen er hentet fra hovedtariffavtalene mellom Fagforbundet og KS, og Spekter Helse område 10 og Fagforbundet.
Er du på en annen avtale, kan tillegget være mindre, men du har krav på minst 100 prosent tillegg. Er du derimot ikke omfattet av en tariffavtale, har du som hovedregel kun krav på vanlig timelønn.