– OL er spennende, men jeg savner Marka litt nå:

Lars kjører OL-løypene for Klæbo og Co.

18 minus og sur vind i Pyenongchang. Mens publikum hutrende går hjem, kjører Lars Katzenmaier fra Bymiljøetaten i Oslo ut med preppemaskinen – gang på gang gjennom natta.

KLAR FOR GULLØYPE: Lars Katzemaier har ansvaret for å levere høyest mulig kvalitet på skiløypene.
KLAR FOR GULLØYPE: Lars Katzemaier har ansvaret for å levere høyest mulig kvalitet på skiløypene.
Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Utfordringene er vinden. Løypene føyker igjen, forteller Lars Katzenmaier til Fagbladet. Til daglig prepper han løyper Oslo-marka og Holmenkollen.

Han har akkurat hatt daglig møte med juryen om løypeforberedelsene i går kveld (lokal tid), før nattarbeidet tar til igjen. Bildet på preppemaskinen er tatt av Sør-Koreanske kolleger før de kjørte ut denne natta.

Noen timer senere sprinter Johannes Høsflot Klæbo inn til gull på de samme løypene.

Se Bymiljøetatens video med Oslos OL-helter

Så til Oslo

Pyenongchang Olympic Comitee så til Oslo kommune da de trengte spisskompetanse for å sikre de beste løypeforholdene under de olympiske lekene. Kompetansen Oslo kommune har er verdensberømt. Til daglig er det innbyggerne i Oslo som nyter godt av løypeforholdene de kan skilte med. Nå er det OL-utøverne.

Lars Katzenmaier reiste ned sammen med Tom Monsrud ei uke før OL-start. Tom Monsrud har ansvaret for å preppe hoppbakkene i Pyenongchang, mens Lars Katzenmaier holder langrennsløypene i best mulig stand.

Natta igjennom

– Arbeidsdagen starter ved 20-tida på kvelden. Da har vi møte med juryen etter at konkurransene er over, vi oppdaterer oss på værmeldingene og planlegger nattas prepping. Her er det juryen som har det overordnede ansvaret for løypene. Deretter er det gjerne en pause mens utøvere har trening, før vi kjører i gang igjen.

– Normalt avslutter vi to, tre-tiden på natta, men kommer det snøfall eller det fortsetter å blåse så løypene føyker igjen, så må vi bare holde på til konkurransene er i gang igjen dagen etter, forteller Katzenmaier.

Katzenmaier har jobbet i Oslo kommune ved Friluftsetaten, senere Bymiljøetaten, siden 2007, og hadde sin første innsats for løypeprepping ved prøve-VM i Oslo i 2010. Deretter har det gått slag i slag, vinter etter vinter, med høyeste kvalitet skiløyper i Marka enten brukeren har vært topputøvere eller turgåere fra byen.

Savner Marka nå

Det er tredje uka for Lars Katzenmaier og Tom Monsrud i Pyenongchang. Det har vært hektisk, og de to kollegene har knapt hatt tid til å møtes. Det har ikke en gang vært mulig å få bilde av dem begge sammen.

Presset er stort på de to. Millioner følger sendingene og dårlige løyper er ikke en aktuell faktor til å avgjøre utøvernes prestasjoner. Men Katzenmaier er likevel rolig.

– Det er ikke vanskelige forhold. Det er et tørt og rolig snøklima med lite snøvær, sier han. De har hatt ned mot 24 minus med sterk og sur vind, men Katzenmaier klager ikke over det.

– Temperatur og vind takler vi. Utfordringene er at løypene føyker igjen, sier han.

Men hittil har de lyktes godt med å takle nettopp den utfordringen.

– OL er spennende, men jeg savner Marka litt nå. Vi har tross alt den beste snøvinteren på mange år i Oslo, og da er det gøy å preppe. Jeg håper det er snøvær igjen til oss når vi kommer hjem, ler Katzenmaier.

Powered by Labrador CMS