JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ledelsen ville sparke opptil 60 renholdere. Men fagforeningen ville noe annet

SNUDD: De 60 renholdene kan være sikret fortsatt jobb etter at Helseforetaket Møre og Romsdal har snudd.

SNUDD: De 60 renholdene kan være sikret fortsatt jobb etter at Helseforetaket Møre og Romsdal har snudd.

Ola Tømmerås

Helse Møre og Romsdal snur etter styremøte og det de sier er ny innsikt og kunnskap. Ledelsen i helseforetaket går nå inn for at de 60 renholdene kan være sikret fortsatt jobb i et annet selskap.

2019041109222020230821171436

hanna.skotheim@fagbladet.no

– Dette er en liten seier, men lønns- og pensjonsvilkårene til disse renholderne kan fortsatt bli satt på spill, sier rådgiver i Fagforbundet.

Den 27. mars vedtok styret i Helse Møre og Romsdal å konkurranseutsette 45 renholdere ved sykehusene i Molde og Kristiansund. I konkurransen som blir lyst ut i april vil helseforetaket legge en virksomhetsovertakelse til grunn. Det betyr at de at ansatte blir med over til ny operatør, noe som igjen betyr at de ansatte vil kunne beholde jobbene sine.

{f1}

– I etterkant av styremøtet har vi jobbet med et grunnlag for en konkurranse der vi blant annet har hatt samtaler med ansatte og tillitsvalgte, og der vi også har gjort juridiske vurderinger. Ledelsen i helseforetaket har landet på at en virksomhetsoverdragelse vil sikre den beste løsningen for framtidig drift, sier Mona Aagaard-Nilsen, klinikksjef i klinikk for drift og eigedom, i en pressemelding onsdag.

Oppsigelse av renholderne: – Som vanlig begynner man med dem som allerede tjener aller minst

– Vil unngå oppsigelser

En virksomhetsoverdragelse vil sikre at de ansatte får beholde jobbene sine selv om de får en ny arbeidsgiver. De ansatte vil også i all hovedsak få beholde de samme betingelsene som de har hatt i Helse Møre og Romsdal.

– Per i dag kjenner vi ikke alle de praktiske detaljene for gjennomføring av en slik virksomhetsoverdragelse siden det avhenger av hva den nye leverandøren tilbyr oss. Men vi forsøker med dette å unngå oppsigelser av de ansatte. På denne måten sikrer vi også at viktig kompetanse ikke går tapt i overgangsfasen, sier Aagaard-Nilsen videre i pressemeldingen.

FLEKSIBLE: Renholderne Eunice Malongo og Bergljot Eriksen stiller på kort varsel og sørger for nye senger. De er blant dem som har risikert å miste jobben.

FLEKSIBLE: Renholderne Eunice Malongo og Bergljot Eriksen stiller på kort varsel og sørger for nye senger. De er blant dem som har risikert å miste jobben.

Ola Tømmerås

Forbannet

Marius Granås, rådgiver ved Fagforbundets kompetansesenter for Trondheim, Trøndelag og Møre og Romsdal, har tidligere sagt til Fagbladet at han er forbannet fordi helseforetaket forsøkte å omgå virksomhetsoverdragelse. Selv om helseforetaket nå har landet på en virksomhetsoverdragelse, er ikke Granås mindre forbannet.

– Styret er med oss på at de skal kjøre etter reglene om en virksomhetsoverdragelse, og det tar vi som en liten seier. Men lønns- og pensjonsvilkårene til disse renholdene skal fortsatt settes ut på anbud, så den kampen pågår fortsatt, sier Granås til Fagbladet, som mener presset fra Fagforbundet har gjort at Helse Møre og Romsdal nå har snudd.

– Når dette gjelder godt voksne damer, må man spørre seg hvor mye de skal blø for disse små millionene, legger han til.

Han sikter til det at styret skal spare to millioner kroner i inneværende år, selv med omstilling 1. september. Deretter skal de spare seks millioner årlig. Granås forstår ikke at akkurat renholderne skal være det store innsparingspotensialet til Helse Møre og Romsdal.

– Må lære av sine feil

Mette Nord, leder i Fagforbundet, sier det er enda godt at Helse Møre og Romsdal har snudd. Samtidig mener hun de skulle snudd på hele privatiseringen når de først var i gang.

– Dette er ikke et tiltak de vil spare penger på. Snarere tvert imot. Ledelsen bør se på hva som har skjedd i Forsvarsbygg etter at renhold ble privatisert der, sier Nord.

ENDA GODT: Mette Nord, leder i Fagforbundet, sier det er enda godt at Helse Møre og Romsdal har snudd.

ENDA GODT: Mette Nord, leder i Fagforbundet, sier det er enda godt at Helse Møre og Romsdal har snudd.

Jan-Erik Østlie

For etter at renholdet ble privatisert, mente Hæren at det ble mye dårligere.

– Man må lære av de feilene som gjøres, sier Nord og legger til:

– Å drive renhold på sykehus er en av kjerneoppgavene. Renhold kan hindre smitte, og det skaper et forsvarlig inneklima for pasienter, pårørende og ansatte. Renholderne må ha eierskap til det de gjør. De kan ikke være leid inn av bedrifter som bare fokuserer på at bedriften skal gå i overskudd.

– Ikke på grunn av press

Klinikksjef i klinikk for drift og eiendom, Mona Aagaard-Nilsen, kommenterer Granås sitt utspill vedrørende innsparingene som skal gjøres:

– Foretakets økonomiske situasjon er som kjent ytterligere forverret de siste årene. For å sikre en bærekraftig økonomisk og faglig utvikling av foretaket må en gjøre flere endringer og omstillinger i drifta, sier hun.

Aagaard-Nilsen forteller at grunnen til at renholdstjenestene outsources er blant annet fordi det er et behov for å standardisere tjenestene for å redusere variasjonene internt i foretaket. Hun forteller at det også er et behov for å skjerme pasientnær aktivitet så langt det er mulig.

Klinikksjefen sier at det ikke er på grunn av press fra fagforeningene at Helse Møre og Romsdal har snudd. Hun sier det er fordi de har fått ny kunnskap og innsikt.

– Ledelsen har fått positive tilbakemeldinger på at outsourcingen gjennomføres som en virksomhetsoverdragelse, sier hun.

Det er gjennomført kartleggingssamtaler med alle ansatte. Omstillingsarbeidet videreføres etter påske og vil fortsatte fram mot planlagt oppstart av ny kontrakt høsten 2019.

Dette er virksomhetsoverdragelse

Virksomhetsoverdragelse betyr at en virksomhet eller en del av virksomheten overføres til en annen eier/driver. Reglene om virksomhetsoverdragelse vil kunne gjelde ved salg av virksomhet, utleie, overdragelse som ledd i arveoppgjør og overgang til ny driver i forbindelse med anbudsutsettelser.

Arbeidsgiver ønsker for eksempel å gjøre bedriften mer salgbar ved å fjerne etablerte frynsegoder, bonusordninger m.m.

Kjøper og selger kan også ha avtalt at arbeidsstokken skal slankes før overdragelse skjer.

(Kilder: Arbeidstilsynet og Altinn)

Når dette gjelder godt voksne damer, må man spørre seg hvor mye de skal blø for disse små millionene

Marius Granås, rådgvier ved Fagforbundets kompetansesenter for Trondheim, Trøndelag og Møre og Romsdal.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy