JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Feriepenger for dagpenger:

Ledige og permitterte må få feriepenger, krever mer enn fem av ti nordmenn

Colourbox

Det var omdiskutert da regjeringen fjernet feriepenger for dagpenger. Nå vil mer enn halvparten av oss ha ferietillegget tilbake, viser en undersøkelse.

2021010410360020210104134311

helge@lomedia.no

Arbeidssøkere som mottok dagpenger i mer enn åtte uker, hadde tidligere rett til ferietillegg. I 2015 fikk regjeringen flertall i Stortinget for at arbeidsledige ikke lenger skulle få utbetalt dette.

Dagens regjering vil ikke gjeninnføre det. Årsaken er at det er viktigere å bruke pengene på å få folk tilbake i arbeid, og at de som får dagpenger kan ta ferie uten å bli trukket i dagpenger.

52 prosent av de spurte vil at feriepenger for dagpenger skal gjeninnføres, viser en fersk undersøkelse.

52 prosent av de spurte vil at feriepenger for dagpenger skal gjeninnføres, viser en fersk undersøkelse.

Ole Palmstrøm

Vil ha tilbake ferietillegg

I en undersøkelse som Opinion har gjort på oppdrag for FriFagbevegelse, svarer 52 prosent at de ønsker å gjeninnføre dette ferietillegget i tråd med det opposisjonen på Stortinget krever. 26 prosent mener regjeringens prioritering er riktig og ønsker derfor ikke å gjeninnføre det. 22 prosent svarer vet ikke.

Blant de 1.003 personene som deltok i undersøkelsen er 236 LO-medlemmer.

Les også: Feriepenger for dagpenger: – Aps politikk er helt ko-ko og galskap, sier Heidi Nordby Lunde (H)

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen bruker ordet skammelig om regjeringens holdning til feriepenger for dagpenger.

– Det er rett og slett smålig av regjeringen å frata de permitterte og arbeidsledige feriepenger for neste år. Mange vil oppleve en trippel smell. Først ble de permittert i mars eller april, så var de kanskje en sving innom jobben igjen før de ble permittert nok en gang. Deretter opplever de å miste store deler av feriepengene til sommeren, sier Gabrielsen til FriFagbevegelse.

Krav fra to av tre i Ap

Som på Stortinget avspeiler holdningen de politiske ulikhetene i landet.

Av Arbeiderpartiets velgere, vil to av tre (66 prosent) ha feriepenger for dagpenger. Bare 14 prosent av Ap-velgerne støtter regjeringens syn. SV-velgernes syn er nesten identisk.

Rødts velgere er enda klarere i sin tale. Fire av fem (79 prosent) sier ja til feriepenger for dagpenger. 13 prosent sier nei.

Av Høyres velgere er det et flertall som støtter moderpartiet. 37 prosent sier ja, 45 prosent sier nei. Hos Frps velgere sier 44 prosent ja til gjeninnføring. 44 prosent sier nei.

Det var daværende arbeids- og sosialminister Robert Eriksson som i sin tid foreslo en fjerning av feriepenger for dagpenger.

Mer målrettet ordning

Kvinner svarer i en større grad enn menn ja på spørsmålet om feriepenger bør gjeninnføres.

– Spørsmålet er om det er riktig bruk av ressursene at de som har kommet tilbake i jobb, skal få feriepenger for dagpengene sine. Jeg mener det ikke er riktig bruk av ressursene, sier arbeids- og sosialminister Henrik Asheim til FriFagbevegelse.

Les også: Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

Han mener dagens ordning er mer målrettet for de langtidsledige.

– De som er tilbake i jobb, er først og fremst glade for å være ute av dagpengene og at de har kommet seg i jobb, legger han til.

– Blodig urettferdig

– Noe av det siste regjeringspartiene på Stortinget gjorde før de tok juleferie var å avvise et forslag om å gi tilbake feriepengene til de permitterte og arbeidsledige. De som betaler den tøffeste prisen for krisen hadde fortjent bedre, sier LO-lederen.

– I stedet får de beskjed om at de kan se langt etter feriepenger til neste år. Det er blodig urettferdig, og det er skammelig at høyreregjeringen ikke står opp for dem, sier han.

– Enkelte får ikke råd til å ta med barna på sommerferie. Regninger tar ikke ferie. Det vil også få konsekvenser for kjøpekraften, for reiselivet og servicenæringen. Men det er først og fremst blodig urettferdig for den enkelte, sier LO-lederen.

Fakta

Opinion-undersøkelse for LO Media

Antall respondenter: 1003 (236 av disse er LO-medlemmer)

Utvalg: Landsrepresentativt

Feltperiode: 1.–7. desember

Feilmargin: Varierer mellom 1,4 og 3,1 prosentpoeng

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy