JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Legger ned kommunens eget selskap: Nå vil de gi privat selskap monopol på avfallsinnhenting

Ola Tømmerås

Det bygger opp til storm om renovasjon i Skien kommune. Alle partier utenom Rødt vil la Norsk Gjenvinning overta hele tjenesten.

2022021412131620220221105614

ola.tommeras@fagbladet.no

– De vil bare kvitte seg med oss, sier plasstillitsvalgt Espen Olsen. Han er tillitsvalgt for de ni renovatørene i kommunens eget selskap, Bjorstaddalen husholdning AS. I dag står dette selskapet for 27 prosent av innsamling av avfall fra husholdningene. 73 prosent er på anbud, som for tiden er betjent av Norsk Gjenvinning (NG). Et flertall i Skien bystyre ønsker å legge ned det kommunalt eide selskapet og overlate renovasjonen de ni renovatørene utfører til Norsk Gjenvinning.

Glemmer egen ideologi

– Kommunen mister all kompetanse og styring med renovasjonstjenesten. Jeg skjønner ikke hvordan hele venstresiden, med unntak av Rødt, kan gå med på dette. De glemmer jo sin egen ideologi, sier Fagforbundets regionleder, Marianne Nilsen Skjønstad.

Saken kom opp som orienteringssak 3. februar og endelig vedtak kan bli gjort senere denne våren.

– Jeg er skuffet, skuffet over at ikke resten av venstresiden har vist vilje til å stå på de ansattes side, sier hun. Hun håper de vil snu før saken behandles.

Slik gikk det da Oslo privatiserte hele renovasjonen sin

SKUFFET: Regionleder for Fagforbundet Vestfold og Telemark, Marianne Nilsen Skjønstad, er skuffet over at bare Rødt i Skien går imot å legge ned kommunens egen renovasjon.

SKUFFET: Regionleder for Fagforbundet Vestfold og Telemark, Marianne Nilsen Skjønstad, er skuffet over at bare Rødt i Skien går imot å legge ned kommunens egen renovasjon.

Øystein Windstad

Vil snu bystyret

Det kommunale selskapet driver i dag et optisk sorteringsanlegg i tillegg til en firedel av avfallsinnsamlingen. Problemene for Espen og kollegene begynte med at kommunen vedtok å legge ned det optiske sorteringsanlegget og erstatte det med en ekstra avfallsdunk ved husstandene. Deretter vil flertallet legge ned hele selskapet og overføre all innsamling til NG, som har utført renovasjon i Skien i mange og som nylig vant anbudsrunde igjen.

Bystyret har vedtatt at de ansattes rettigheter, lønn og pensjon skal ivaretas. Det har tillitsvalgt Espen Olsen ingen tro på at vil skje.

Tror ikke på løftene

– Skal NG ha ansatte med to forskjellige avtaler? Vi har bedre lønn enn våre kolleger i NG. Hva med neste runde? Hva skjer med jobbene våre om NG taper neste anbudsrunde? Hva med pensjon? Nei, jeg tror ikke at ansatte kan ivaretas på sikt, sier han.

NG har gitt et tilbud på resten av tjenesten, som er vesentlig rimeligere enn hva det koster kommunen. De tilbyr å overta resten for 6,5 millioner kroner, mens det koster kommunen selv 11 millioner.

Både Nilsen Skjønstad og Olsen er skeptisk til regnestykket.

– Det mangler mye, blant annet dyr bruk av underleverandører der vi kunne ha brukt våre egne dersom det var i egenregi, sier Skjønstad.

Olsen peker på at det kommunalt eide selskapet betaler høy leie for blant annet parkering til kommunen.

– Blant annet betaler vi en million kroner i leie til kommunen for å parkere tre renovasjonsbiler. Slike avtaler mellom det kommunalt eide selskapet og kommune gjør driften dyr på papiret, sier han.

Slik førte nesa til Jan-Olav (58) til storoppvask i Søppel-Oslo

Drev mer effektiv i egenregi

Espen Olsen har kjørt avfall i Skien i ni år. I 2015 skilte kommunen ut driften i eget selskap. Han og kollegene ble overført til det nye aksjeselskapet.

– Før kunne vi dra nytte av hverandre på tvers av avdelingene i kommunen, og på den måten drive mer effektivt. Framfor å kvitte seg med selskapet, burde kommunen lagt en plan for å tilbakeføre renovasjonen til egenregi når anbudskontrakter løper ut, sier Olsen og bemerker:

– Noe burde vi jo ha lært av RenoNorden-konkursen. Det kan være lønnsomt å drifte i egenregi.

Veireno-sjef Jonny Enger tar på seg skyld, men kjemper for å unngå fengsel

Vi skal følge opp

Styreleder for Bjorstaddalen husholdning AS, det kommunalt eide aksjeselskapet, Ole-Geir Hoppestad er Arbeiderpartipolitiker i Skien bystyre, men svarer kun som styreleder.

– I denne saken er jeg ikke lokalpolitiker, kun styreleder, sier han.

– Bystyret i Skien har vedtatt at de ansatte som berøres av nedlegging og flytting av oppgaver, skal ivaretas og beholde sine arbeidsbetingelser. Dette jobber Bjorstaddalen Husholdning AS med og skal gjøre det i samarbeid med HR-avdelingen i Skien kommune og de ansattes organisasjoner. Denne jobben er vi i gang med. Vår intensjon er å følge opp, svarer han i e-post til Fagbladet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy