JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renovasjonssjefen Jonny Enger kjemper for å slippe fengsel. Nå går søppelsaken for Høyesterett

BEINHARDE UKER: Veirneo-ansatte har jobbet opptil 90 timer på ei uke for å komme ajour med søpla i Oslo.

BEINHARDE UKER: Veirneo-ansatte har jobbet opptil 90 timer på ei uke for å komme ajour med søpla i Oslo.

Werner Juvik

I dag startet siste runde i saken mot tidligere Veireno-sjef Jonny Enger. Nå skal Høyesterett vurdere den historisk strenge dommen.

2020012811481120200128114838

ola.tommeras@fagbladet.no

Den tidligere sjefen for renovasjonsselskapet Veireno ble av Borgarting lagmannsrett i fjor dømt til ni måneder fengsel for grove brudd på arbeidsmiljøloven.

Nå kjemper renovasjonsgründeren med sin lange merittliste for brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo og Vestfold, mot å gå i fengsel.

Ansatt sto fram allerede i 2015: Fem uker i Veireno var nok

Mener bot er riktig

Enger og hans advokat, John Christian Elden, mener en bot er passende straff. Denne gangen er det høyeste og siste instans. Dom fra Høyesterett er ventet å falle i løpet av februar.

STERK VEKST: Da det ferske selskapet Veireno vant ti kommuner i Vestfold i fjor, gikk antall årsverk opp fra 37 til 66. Til høsten skal 130 sjåfører rekrutteres til selskapet.

STERK VEKST: Da det ferske selskapet Veireno vant ti kommuner i Vestfold i fjor, gikk antall årsverk opp fra 37 til 66. Til høsten skal 130 sjåfører rekrutteres til selskapet.

Roy Ervin Solstad

Historisk streng dom

Første rettsbehandling i Follo tingrett endte med ett år og tre måneder fengsel for Jonny Enger og foretaksbot på 4,5 millioner kroner til morselskapet VT-gruppen. Dette er selskapet Enger eide Veireno gjennom.

Det var første gang det er avsagt dom i en slik sak etter at strafferammene ble mer enn doblet for brudd på arbeidsmiljøloven.

Enger ble dømt for 1080 lovbrudd. Retten la vekt på at tredjeperson kan ha vært satt i fare da sjåfører førte tunge kjøretøy i boligfelt etter svært lange arbeidsdager.

Redusert til ni måneder

Dommen i tingretten ble anket, og i Borgarting lagmannsrett fikk Jonny Enger redusert straffen til ni måneder fengsel. Samtidig ble morselskapet VT-gruppen frikjent for foretaksboten.

Enger er langt fra fornøyd med den reduksjonen, og like etter at dommen falt, ble det klart at den ville ankes til Høyesterett.

Mener bot hadde vært riktig

Jeg er helt sjokka. Det tror jeg de fleste bedriftseiere ville vært, var Jonny Engers kommentar til dommen. Da hadde han erkjent seg skyldig i lagmannsretten, men var ikke klar for å motta bot for de faktiske forholdene.

– Det er en usedvanlig streng straffutmåling ved bruk av fengsel der andre får bøter. Det erkjennes at ansatte har hatt for mye overtid, men det er ingen forholdsmessighet med straffutmålingen, kommenterte Enger til Fagbladet gjennom sin advokat John Christian Elden.

Ingen har blitt dømt til strengere straff for brudd på arbeidsmiljøloven

60 dager var lengste straff

En gjennomgang gjort i 2010 av lagdommer og tidligere førstestatsadvokat i Økokrim, Rune Bård Hansen, viser at første gang noen ble dømt til ubetinget fengselsstraff for brudd på arbeidsmiljøloven, var den såkalte Portalkrandommen i Høyesterett fra 2001. Da ble administrerende direktør dømt til 60 dager fengsel. I 2007 ble en driftsingeniør dømt til 60 dagers ubetinget fengsel for grov uaktsom overtredelse av arbeidsmiljøloven etter en dødsulykke i kullgruven Svea Nord. I tillegg ble en daglig leder dømt til 90 dagers ubetinget fengsel for uaktsomt drap i kombinasjon med arbeidsmiljøloven i 2003.

Dette har skjedd:

Jonny Enger overtok avfallsinnsamling for hele Oslo 3. oktober 2016. I februar 2017, etter fem måneder med søppelkaos og råkjør for ansatte, endte historien med at Veireno gikk konkurs og Oslo kommune overtok avfallsinnsamlinga. Da hadde allerede Arbeidstilsynet anmeldt sjefen for en rekke brudd på arbeidsmiljøloven i både Vestfold og Oslo.

Ved oppstart i Oslo, oktober 2016, hadde Veireno drevet ett år i Vestfold. Ansatte fortalte om råkjør, og en stor del av staben sluttet etter få uker. Blant dem var Marci Marys som sto fram i Fagbladet i januar 2016 – åtte måneder før det relativt lille selskapet skulle overta hele Oslo – tidenes største renovasjonsanbud i Norge. Aldri før hadde ett selskap vunnet alle fire områdene på en gang i Oslo.

Fra gullanbud til skandale

Både selskapet og anbudet vekket oppsikt lenge før oppstarten i Oslo, men først da søpla fløt i hovedstadens gater ble interessen massiv.

Allerede da kontrakten for hele Oslo ble tildelt Veireno, i september 2015, begynte renovatører å bli bekymret. De fryktet for framtiden til yrket. Kontrakten ble tildelt helt på slutten av forrige byrådsperiode, omtrent samtidig med valget som sendte Høyre-flertallet ut av rådhuset.

Anbud for 700.000

Inntil Veireno la inn tilbudet sitt, var avfallsinnsamlingen fra nær 700.000 mennesker fordelt på fire kontrakter med to av landets største operatører: RenoNorden og Norsk Gjenvinning. Nå skulle et hittil ukjent og lite selskap fra Ytre Enebakk gjøre hele jobben alene, og 83 millioner kroner billigere enn neste tilbyder.

I Renovasjonsetaten i Oslo, Oslo REN, var det ingen bekymring. Det er ett år til oppstart av tidenes rimeligste og mest effektive innsamling av avfall i Oslo. I oktober presenterer Oslo REN anbudet på Avfall Norge og Norsk Industris årlige workshop. «Kraftig prisreduksjon for innbyggerne og en meget vel gjennomført anbudsprosess», er konklusjonen.

Renovatørene bekymret

Veireno kom inn i renovasjonsmarkedet knapt ett år tidligere, ved oppkjøp av Hadeland-selskapet Mathisen renovasjon. Både Vesar-anbudet for ti kommuner i Vestfold og hele Oslo ble vunnet i løpet av første driftsår. På et år skulle Veireno vokse til å bli en av landets største, men posisjonen skulle bli kortvarig.

Vestfold-anbudet ble tildelt tidlig i 2015, og oppstarten skjedde på høsten like etter tildeling i Oslo. Med oppstarten i Vestfold begynte varslinger og alarmer å gå. Renovatørene som hadde gjort jobben de siste åra, takket nei til å gå over - ikke først og fremst på grunn av lønnsreduksjonen de ble tilbudt, men fordi langt færre ansatte skulle gjøre jobben nå. De som hadde erfaring med avfallsinnhenting i distriktet trodde ikke på skrivebordsutregningene til Veireno, der effektiviteten ble kjørt i været.

Anmeldt av Arbeidstilsynet

En ny stab kom inn, for det meste med renovatører fra Øst-Europa. Etter seks uker sluttet de fleste. De orket ikke kjøret. I desember 2015 gjorde Arbeidstilsynet sitt første tilsyn. Det munnet ut i anmeldelse til politiet ti måneder senere. Snart fulgte en nye anmeldelse for forholdene i Oslo.

Et halvt år før oppstart i Oslo kan Fagbladet avsløre at Veireno annonserer massivt etter renovatører i Romania. De trenger folk.

I løpet av sommeren avslører Fagbladet at selskapet har fått spesialavtale med utvidet åpningstid og 12 ekstra ansatte på mottakene. Regninga tar kommunen.

Oppstartsdagen

3. oktober står byråd Lan Marie Nguyen Berg smilende på stigbrettet bak en splitter ny renovasjonsbil sammen med Veireno-sjefen. Samtidig på avfallsmottaket kommer de første renovasjonsbilene inn med søppel. Fagbladet dokumenter at de fleste mangler verneutstyr, ingen vi ser har vernestøvler, ingen har hjelmer. Renovatørene banner og strever med nye innfløkte mekanismer.

– Fem minutter opplæring og så måtte vi ut. Dette er galskap, sier en renovatør, som allerede etter fire timer erklærer at han slutter så fort som mulig.

Fire måneder senere smiler heller ikke byråden lenger. I januar avslører Dagbladet mer enn to tusen brudd på arbeidsmiljøloven. Før måneden er omme, må kommunens renovasjonsdirektør forlate jobben. 21. februar går Jonny Enger til Follo tingrett for første gang og begjærer oppbud av Veireno.

Dagen etter er avfallsinnsamling i kommunal regi for første gang siden 2003 i Oslo.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy