LO: Enighet i lønnsoppgjøret
ENIG? LO-leder Peggy Hessen Følsvik, her fotografert før meklingen begynte.
Håvard Sæbø
LO og NHO har kommet til enighet i lønnsoppgjøret kun få timer etter at partene møttes til mekling mandag.
Det skriver LO i en pressemelding klokken 16.23.
Partene kaller inn til pressekonferanse om resultatet på Riksmeklerens kontor i Oslo klokken 17.
LO og NHO møttes mandag formiddag til mekling i årets mellomoppgjør på Riksmeklerens kontor, etter at det ble brudd i forhandlingene tidligere denne måneden.
Meklingsfristen var ved midnatt natt til onsdag, og nesten 25.000 fagorganiserte kunne bli tatt ut i streik onsdag morgen dersom det ikke ble enighet.
Og hvor mye ble det? VG erfarer, altså rapporterer uten å si hvor de har det fra, at den såkalte rammen er på 4,4 prosent. Ifølge VGs beregninger, som tar utgangspunkt i en prisvekst på 2,7 prosent, vil det gi 10.300 kroner i såkalt reallønnsvekst med en årslønn på 606.600 kroner. Det er en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.
• Ansatte fikk for mye i lønn: – Det er frivillig å betale tilbake, sier ordføreren
Den største uenigheten mellom partene har vært spørsmålet om lokale eller sentrale tillegg. NHO ville at mest mulig av lønnsdannelsen skal skje lokalt, mens LO og ville ha størst mulig i sentralt tillegg.
• Bussførerne frykter store lokale lønnstillegg: – En tilnærmet katastrofe
Ikke enige
Også NHO og YS møttes også til mekling mandag. Til sammen er om lag 20.000 YS-medlemmer omfattet av meklingen, blant annet ansatte i hotell- og restaurantnæringen, renholdere, oljearbeidere, og bussjåfører.
YS opplyser til NTB at de foreløpig ikke har kommet til enighet med NHO.
Frontfaget, som det ble forhandlet om, omfatter konkurranseutsatt industri. Det de blir enige om, danner deretter grunnlaget for alle de andre lønnsoppgjørene i andre bransjer.
Årets oppgjør er et mellomoppgjør, som betyr at det kun forhandles om lønn. Ved forrige mellomoppgjør i 2023 ble det for første gang en streik i et mellomoppgjør i etterkrigstiden.
redaksjonen@fagbladet.no