JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO fordømmer Israels «uforholdsmessige maktbruk» på grensen til Gaza

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Ole Palmstrøm (arkivfoto)

Norge må kreve en uavhengig gransking av hendelsene i Gaza de siste ukene, mener LO.

2018051515410020230821171436

yngvil@lomedia.no

Israelske styrker har de siste ukene drept 109 palestinere som har deltatt i demonstrasjoner for å markere palestinernes katastrofe: Etableringen av staten Israel 15. mai 1948. Flere hundre tusen palestinere ble drevet på flukt av sionistiske styrker i årene 1947-49.

Rundt 12.000 palestinere er såret. Bare i går ble 60 demonstranter i Gaza drept av israelske soldater, rapporterer den israelske avisen Haaretz.

De aller fleste av Gazastripens rundt 2 millioner innbyggere er flyktninger eller etterkommere av flyktninger fra områdene der staten Israel ble opprettet. Israel nekter alle å vende hjem.

LO-medlemmer blir med Ship to Gaza for å bryte den israelske blokaden

LO ber den norske regjeringen om å reagere

LO ber den norske regjeringen om å:

• være pådrivere for å få en uavhengig gransking av hendelsene på grensen til Gaza de siste ukene,

• bidra til arbeidet for å heve blokaden av Gazastripen og avslutte okkupasjonen av de palestinske områdene.

– Voldsbruken må stoppe

– Det store antallet døde og sårede er tragisk. Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter. LO ber begge sider om å beherske seg for å hindre en eskalering, heter det i en pressemelding fra LO.

– Flyttingen av USAs ambassade til Jerusalem er uheldig og har også bidratt til å øke konfliktnivået og voldsspiralen vi nå er vitne til, mener LO.

LO påpeker at FN-resolusjon 194 krever at palestinske flyktninger får vende tilbake til det som i dag er Israel.

– Gjentatte kriger, over 50 år med okkupasjon og den mer enn ti år lange israelske blokaden av Gaza er ifølge FN i ferd med å gjøre området ubeboelig. 84 prosent av befolkningen har behov for humanitær hjelp. Halvparten av barna lider av psykiske traumer, framholder LO.

Ifølge en ny rapport fra FNs organisasjon for arbeidslivet, ILO, har Gaza verdens høyeste arbeidsløshet med 43,6 prosent av arbeidsstyrken uten lønnet arbeid. Ledighetstallene for kvinner er 69 prosent, og blant de unge er hele 65 prosent arbeidsledige.

Israel og USA avviser kritikk

Israel avviser all kritikk og sier at soldatene «fulgte standardprosedyre» da de skjøt med skarpt mot demonstrantene for å hindre dem i å ta seg over grensa, skriver NTB.

– Ethvert land er forpliktet til å forsvare sine grenser, sa statsminister Benjamin Netanyahu, som legger skylda på Hamas, som kontrollerer Gaza-stripen.

Norsk kritikk

Amnesty International kaller Israels voldsbruk mot ubevæpnede demonstranter et åpenbart brudd på internasjonale lover og menneskerettighetene, og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (Høyre) slutter seg til kritikken.

– Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter. Dette er tydelig kommunisert til israelske myndigheter. Og palestinske ledere må heller ikke oppfordre til ytterligere eskalering fra demonstrantene, sa hun mandag ettermiddag, ifølge NTB.

USA satte ned foten da det ble fremmet forslag i FNs sikkerhetsråd om en uavhengig gransking, og amerikanerne ville heller ikke være med på en uttalelse om at rådet «uttrykker sorg og sinne over drapene på palestinske sivile som utøver sin rett til å protestere fredelig».

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

MEST LEST:
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy