LO og NHO ble ikke enige om årets lønnstillegg
UENIGE: LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid, her ved overrekkelsen av kravet 14. mars.
Ole Berg-Rusten / NTB
Årets lønnsoppgjør går til mekling, opplyser NHO og LO, som ikke har kommet til enighet. – Vi skal ha vår del av kaka, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
redaksjonen@fagbladet.no
– Vi har hatt gode og konstruktive forhandlinger, men står fortsatt så langt fra hverandre at det nå er naturlig å be Riksmekleren om bistand, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO.
– Vi har i fire dager gjennom forhandlinger forsøkt å komme til enighet, men må nå konstatere at vi står for langt fra hverandre. Derfor ber vi Riksmekleren om bistand, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Det er varslet avtale- og plassoppsigelser for over 200.000 arbeidstakere, og fredag i neste uke blir det klart hvilke bedrifter som tas ut i streik dersom det ikke blir enighet.
– Industrien går så det griner. Det er rom for et godt og solid lønnsoppgjør, som gir økt kjøpekraft. Vårt utgangspunkt er derfor både enkelt og rettferdig. Vi skal ha vår del av kaka, sier Følsvik.
Meklingen starter hos Riksmekleren 31. mars med frist ved midnatt dagen etter, 1. april.
– Vi går inn i meklingen med mål om å finne en best mulig løsning for konkurransekraften i bedriftene, sier Almlid.
Reallønnsøkning
Både fra LO og NHO har det tidligere vært sendt ut signaler om at det skulle være mulig å bli enige i løpet av meklingen.
LES OGSÅ: Lønnsoppgjøret: Blir de enige uten mekling?
Eksportindustrien har store overskudd. Arbeidstakernes andel av verdiskapningen er på et rekordlavt nivå. Dette til sammen kunne gjort det enkelt for arbeidsgiverne å komme med lønnstillegg som vil gi reallønnsøkning.
Samtidig gjør helomvendingen i amerikansk politikk at framtidsutsiktene for eksportindustrien er mer usikre enn de var bare for et par måneder siden.
Oppgang i norsk økonomi
Men i dag kom Statistisk sentralbyrå med nye prognoser, som viser at handelskonflikter ikke hindrer oppgang i norsk økonomi.
Hvor mye den norske økonomien vil påvirkes av den politiske kursendringen i USA, avhenger av intensiteten i handelskonfliktene og deres varighet, sier SSB-forsker von Brasch til E24.
– Handelskonflikter vil svekke den samlede verdiskapingen i verden, men vil likevel ikke hindre klar vekst i norsk økonomi. Oppgangen er imidlertid betinget av at Norge ikke blir direkte berørt av tiltak som EU innfører som en reaksjon på USAs toll-økninger, sier forskeren.
Lokale og sentrale tillegg
Stridstemaene i forhandlingene var størrelsen på det generelle tillegget skal være, men vel så viktig var fordelingen av sentrale og lokale tillegg.
NHO argumenterte i forkant hardt for at de lokale tilleggene må være tilpasset den enkeltes bedrifts økonomi.
LO argumenterte for at det er viktig med sentrale tillegg slik at alle får nyte godt av lønnstilleggene.
Nye tall: Dette er den vanligste lønna i Norge
Lavlønnstillegg
LO har også krevd et lavlønnstillegg. Det pleier å møte motstand fra arbeidsgiverne.
Lavlønnstillegg er et særskilt tillegg til grupper av arbeidstakere som har lav lønn. Det gis hvis en gruppe har et lønnsnivå som kommer under et visst nivå i forhold til den gruppa de sammenligner seg med. (Se tariffleksikonet for mer)
Parallelt med LO og NHOs forhandlinger er det også forhandlinger mellom YS og NHO.