LO-advokat mener Stendi har sluppet unna en halv milliard i arbeidsgiveravgift
KRITISK: Det er vanskelig å forstå hvorfor Skatteetaten droppet en gjennomgang som kunne avdekke unndragelser som kanskje er så store som en halv milliard kroner, synes LO-advokat Kjetil Edvardsen.
Werner Juvik
Omsorgsselskapet Stendi kan ha sluppet unna flere hundre millioner kroner i arbeidsgiveravgift ved å benytte konsulenter. Det mener LO-advokat Kjetil Edvardsen.
redaksjonen@fagbladet.no
I 2016 avsluttet Skatt Øst undersøkelsene sine av omsorgsselskapet Stendi, som den gang het Aleris Ungplan & Boi.
Skatt Øst fastslo at en rekke av Stendis konsulenter skattemessig skulle regnes som arbeidstakere og ikke oppdragstakere. Dermed skulle Stendi ha betalt arbeidsgiveravgift.
Stendi kan dermed skylde staten et beløp i hundremillionersklassen. Likevel slapp de unna med å betale 17 millioner kroner, skriver Klassekampen.
• Ankesak: Fagforbundet knuste omsorgsgigant i retten
Skatt Øst valgte imidlertid å avslutte saken ettersom skattemyndighetene mente Stendi ville klassifisere omsorgsarbeiderne riktig fra 2017.
– Jeg synes det er veldig vanskelig å forstå Skatteetatens motivasjon i saken, sier LO-advokat Kjetil Edvardsen til avisen. Han vant nylig en sak i Borgarting lagmannsrett på vegne av 22 av selskapets tidligere oppdragstakere, som ifølge domstolen egentlig skulle ha vært arbeidstakere.
Han mener Stendi sparte 54.648.180 kroner på arbeidsgiveravgift i 2016 alene. Siden Skatteetaten kan gjøre endringer ti år tilbake i tid mener Edvardsen derfor det kan være snakk om en halv milliard kroner. Han mener at Skatteetaten må gjenoppta saken igjen og se om de har behandlet den riktig.
• Nå varsler Hadia Tajik lovendringer: – Vi vil sikre arbeidstakeres rettigheter
Stendi ønsker ikke å kommentere Edvardsens overslag, og har heller ikke andre kommentarer til saken overfor Klassekampen. Skatteetaten har taushetsplikt i enkeltsaker og kan derfor ikke kommentere saken direkte.
Seksjonssjef Lene Marie Ringså i Skatteetaten bekrefter imidlertid på generelt grunnlag at etaten har anledning til å gjenoppta saker som er lagt vekk.