JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunevalg 2023

Lokalpolitikerne vil gi lønnsløft for helsearbeidere

Frøydis Falch Urbye

Lokalpolitikerne i landets kommunestyrer mener helsefagarbeidere og sykepleiere bør få et særskilt lønnsløft ved årets kommuneoppgjør, som startet torsdag.

2023042814530020230428225422

helge@lomedia.no

Det kommer fram gjennom en undersøkelse som NorgesBarometeret har utført blant landets lokale folkevalgte.

550 har svart på undersøkelsen, som er et representativt utvalg av de cirka 10.000 kommunestyremedlemmene i landet. Tre av fire mener helsefagarbeidere og sykepleiere er de som bør få et særskilt lønnsløft ved vårens tariffoppgjør.

Daglig leder i NorgesBarometeret, Øystein H.S. Moen, mener det er et tydelig signal om at det er helsesektoren og de helseansatte som har vunnet gjennom i lønnskampen.

Aktuelt: Dette er den vanligste lønna i Norge

– Klart signal

– Dette er et klart signal fra politikerne om lønnsforhandlingene i kommunesektoren. Med et så klart signal vet både arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden hvilken grupper som har størst støtte i lønnskampen i norske kommuner, sier Moen til FriFagbevegelse.

Lærerne har ikke den samme oppslutningen blant landets kommunepolitikere.

13 prosent færre vil gi lærerne et lønnsløft, men det er samtidig tydelig innenfor det Moen vil kalle en høy prioritet.

Hva betyr lønnsoppgjøret for pensjonister og trygdede?

Taperne i undersøkelsen er administrativt ansatte, ingeniører og teknisk personell, som lokalpolitikerne ikke mener fortjener det samme lønnsløftet som helsearbeiderne.

NorgesBarometeret har gjennomført målinger med Kommune-Norge siden 2005.

Yrkesgrupper som fortjener et særskilt lønnsløft

Startet torsdag

Det er ikke store politiske skillelinjer mellom borgerlige og rødgrønne politikerne, men rødgrønne lokalpolitikere vil i en litt større grad enn de borgerlige løfte alle grupper.

Undersøkelsen er webbasert, og det er folkevalgte representanter som er spurt. 523 lokalpolitikere har besvart undersøkelsen.

Lønnsoppgjøret for 450 000 ansatte i kommuner og fylker startet torsdag. Fire hovedsammenslutninger deltar, LO Kommune, Unio, Akademikerne og YS. De har til dels svært ulike krav. LO vil ha en lavlønnsprofil og et fast kronetillegg for alle. Mens Unio krever at grupper med høyere utdanning, som lærere, prioriteres i årets lønnsoppgjør.

Derfor må de kommuneansatte ha mer enn 5,2 prosent

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy