Giske-saken

LO-lederen: – Varslene mot Giske er alvorlige

Trond Giske er sykmeldt etter de siste dagers hendelser.

Trond Giske er sykmeldt etter de siste dagers hendelser.

Leif Martin Kirknes

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen ser med uro og stort alvor på varslene mot Trond Giske.

20171222192202

helge@lomedia.no

– Slik skal vi ikke ha det i arbeiderbevegelsen, skriver LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i en epost til LO-Aktuelt.

Han starter eposten med å poengtere at han ser med uro og stort alvor på varslene mot nestleder Trond Giske.

Han skriver videre at han ikke kjenner innholdet i varslingene til Arbeiderpartiet.

– Jeg er opptatt av at varslerne blir tatt på alvor og ivaretatt. Partiet har ansvaret for håndteringen av saken. Jeg har merket meg den sterke kritikken fra partileder Jonas Gahr Støre som er framført i media, legger han til.

Fagforbundet slakter forslag til nye pensjonsregler

LOs folk i Ap

Avsløringene rundt Trond Giske har eskalert de siste dagene og torsdag endte med at nestlederen måtte stå skolerett for Jonas Gahr Støre og Kjersti Stenseng.

Sent torsdag kveld ble det innkalt til sentralstyremøte hvor både LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og forbundslederne Mette Nord i Fagforbundet og Jørn Eggum i Fellesforbundet sitter. Førstnevnte var forhindret fra å prate med oss av private årsaker, mens Eggum ikke har besvart en henvendelse på sms.

Fredag formiddag møtte Ap-leder Gahr Støre pressekorpset. Han gikk så langt som å si at Giske ikke har mye å gå på i forhold til både framtidig hendelser, og gamle som kan dukke opp.

Ap varsler tøffere linje mot EU

Tadjik: – Rystende lesning

Det er få tegn til at saken vil bli avsluttet før julefreden senker seg. Fredag kveld går den andre nestlederen i Ap Hadia Tajik ut med at hun ble kontaktet av Giske-varslerne.

På sin Facebook-profil skriver hun:

– Onsdag ble jeg kontaktet av to av varslerne, og gjort kjent med innholdet i deres varsel.

– For meg var varslene rystende lesing, både som menneske, nestleder og jurist.

Hun legger også til at hun i samtale med noen av kvinnene som har varslet, ikke opplever at de har vært godt nok ivaretatt av partiet.

– Vi sier det skal være trygt å varsle. Da må vi praktisere det også. Det stilles særlig høye krav til et parti og en arbeidsplass som Arbeiderpartiet, nettopp fordi vi ber om folks tillit til å forandre Norge til det bedre. Da er vi nødt til å starte med oss selv, skriver hun - og har allerede rundt 1000 likes kort tid etter at den er postet.

Nå åpner Arbeiderpartiet for å forby innleie av arbeidere i helsesektoren

Mange kritiske

Fredag kveld gikk også Jonas Bals, tidligere Støre-rådgiver og nå LO-rådgiver, ut med støtte til de som mener Giske må gå:

På spørsmål fra LO-Aktuelt om han mener Giske må gå, svarer han ja.

– Jeg vil ikke si så mye mer om dette nå. Jeg klikket liker på Line Omas innlegg fordi jeg er enig med henne, skriver han i en sms til LO-Aktuelt.

Line Oma er bydelsleder for Arbeiderpartiet i Gamle Oslo Bydel.

– Ta fikenbladet fra munnen. Jeg er drittlei av byråkratisk pjatt, preik om maktkamper og fløyer. Dette handler om det som burde vært sagt for lenge siden. Ap kan ikke ha en nestleder eller framtidig partileder som tenbker med feil hode, skrev Oma på sin Facebook-profil.

Fikk advarsel

Da Jonas Gahr Støre fredag morgen møtte pressen i Vandrehallen på Stortinget, innrømmet han at det å gå ut med en offentlig kritikk og en advarsel slik han gjorde, både er en kritikk og en advarsel.

Han understreket at det er en svært sterk reaksjon når han som partileder offentlig går ut og mener Giske har opptrådt kritikkverdig.

Fredag kveld opplyste Trond Giske på sin egen Facebook.profil at han er sykmeldt.

– Presset har blitt svært vanskelig å bære. Jeg har i dag mottatt en sykemelding fra min lege, etter en helhetsvurdering av min helsesituasjon. Jeg har tatt dette til etterretning og er sykmeldt inntil videre, skriver Giske fredag.

Han beklaget torsdag sin oppførsel etter at partiet de siste dagene har mottatt flere varsler om ubehagelig oppførsel fra Ap-toppen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy