JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Lønna ikke klar ennå: Så mye kan hver lærer ha tapt på streiken

Lærerorganisasjonene kommer til Arbeids- og inkluderingsdepartementet for å høre at regjeringen vil foreslå tvungen lønnsnemnd. Utdanningsforbundet leder Stefen Handal blir intervjuet. Til venstre leder i Norsk Lektorlag, Helle Christin Nyhuus. I bakgrunnen står leder i Skolenes Landsforbund, Mette Walker.

Lærerorganisasjonene kommer til Arbeids- og inkluderingsdepartementet for å høre at regjeringen vil foreslå tvungen lønnsnemnd. Utdanningsforbundet leder Stefen Handal blir intervjuet. Til venstre leder i Norsk Lektorlag, Helle Christin Nyhuus. I bakgrunnen står leder i Skolenes Landsforbund, Mette Walker.

Torgny Hasås

Lønna for lærerne er fortsatt uavklart etter streiken. Rikslønnsnemnda skal ikke behandle saken før tidligst i februar – og lærerne får dermed ikke lønnstillegget før neste års lønnsoppgjør er i gang.

2022120513533520221206100612

torgny@lomedia.no

Lærerstreiken ble avsluttet 27. september. Da grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd.

Det endelige resultatet av hva lærerne får i lønn, blir avgjort i Rikslønnsnemnda. Her blir ikke saken behandlet før tidligst på møtet i februar.

Utbetaling i mars

Det tidligste tidspunktet lærerne kan få etterbetalingen og de nye lønnssatsene på, er i mars.

Neste års lønnsoppgjør starter i mars, og først ute er frontfaget. I april starter lønnsoppgjøret i kommunesektoren. Lærerne er en viktig del av disse forhandlingene.

Et annet spørsmål er hvor mye lærerne får etterbetalt. Ved streiker er det ikke uvanlig at en får etterbetalt lønnstillegget fra det tidspunktet en avtale utløper, i stedet for når streiken avsluttes. I lærernes tilfelle vil det være etterbetaling fra 1. mai eller 27. september.

Da lærerstreiken hadde vart i 100 dager arrangerte de streikende en fanemarkering i Bergen.

Da lærerstreiken hadde vart i 100 dager arrangerte de streikende en fanemarkering i Bergen.

Runar Nørstad, Skolenes Landsforbund

Tidspunktet

Men når regjeringa griper inn med tvungen lønnsnemnd, stiller det seg annerledes. Da er det Rikslønnsnemnda som bestemmer den nye lønna, og fra hvilket tidspunkt den skal gjelde.

Nemndas praksis har vært at den nye lønna gjelder fra det tidspunktet en streik avsluttes, altså dagen da regjeringa vedtar tvungen lønnsnemnd.

Streik og lønnsoppgjør: Hva er egentlig «tvungen lønnsnemnd»? Her får du svar

Taper 10.000 kroner

Hvis det er dette Rikslønnsnemnda bestemmer, vil lærerne som har vært i streik, gå glipp av lønnstilleggene for 1/3 av skoleåret, eller 149 dager.

Alle lærere, ikke bare de som har vært i streik, vil tape 10.000 kroner hvis nemnda fastsetter at den nye lønna skal gjelde fra september i stedet for mai.

Tre av seks streiker har blitt stoppet av regjeringen i år

Det er bare i 2022 lærerne taper dette beløpet. Fra 2023 får de avtalt lønn.

Det er ikke alltid Rikslønnsnemnda har satt virkningstidspunktet til streikeslutt. Både etter streiken i staten i 2019 og hjelpepleierstreiken i 2010, vedtok nemnda at etterbetalingen skulle skje på et annet tidspunkt enn ved streikeslutt.

Siste tilbud fra KS

Men i de 19 andre tilfellene etter 2010 har Rikslønnsnemnda vedtatt at etterbetaling skal skje fra streikeslutt.

Hadde lærerorganisasjonene godtatt KS’ siste tilbud, ville lærerne sannsynligvis fått etterbetalt fra 1. mai. Det ville i tillegg ha gitt en økonomisk ramme for læreroppgjøret på over 4 prosent, mens resten av kommunesektoren hadde en økonomisk ramme på oppgjøret på 3,84 prosent.

*Tallet 604 800 kroner er tallet fra Teknisk beregningsutvalg, gruppen Undervisningspersonell. Dette omfatter også ufaglærte som jobber i skolen. Så lærernes lønninger er i gjennomsnitt høyere enn dette.

**Fire prosent var den økonomiske rammen i KS' siste tilbud. Resten av kommunesektoren hadde en økonomisk ramme på 3,84 prosent. Hvis en tar utgangspunkt i 3,84 prosent, vil lærerne i gjennomsnitt tape 9500 kroner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy