Luka (20) aksjonerer for sørsamenes kultur: – Jeg blir lei meg og opprørt
AKTIVIST: Luka Padparadscha Skoghaug har denne uken lagt alt annet til side for å blokkere departementsinnganger. Målet er at vindmøllene på Fosen i Trøndelag skal fjernes.
Bjørn A. Grimstad
For Luka Padparadscha Skoghaug handler Fosen-aksjonen om å bevare en samisk kultur som står i fare for å forsvinne.
bjorn.grimstad@fagbladet.no
– Sørsamene på Fosen har et språk og en kultur som er utrydningstruet, og de er så utrolig mange færre enn i nord, så det er kritisk at de får fortsette å drive med reindrift på de sørsamiske områdene, sier Luka Padparadscha Skoghaug.
Hun mener vindmølleparkene på Fosen-halvøya i Trøndelag ikke kan forenes med reindrift. Blant annet kan reinen blir skremt vekk av lyd og nedfall av snø og is. Dessuten tar infrastrukturen mye plass. Det kan føre til at en betydelig andel av reinen vandrer til nærliggende områder. Derfor må vindmølleparkene på Fosen-halvøya vekk, mener Skoghaug.
– Vi krever at vindmøllene rives og at området repareres slik at reindriften kan fortsette. Livsgrunnlaget, språket og kulturen til reineierne står i fare for å forsvinne om ikke reindriften på Fosen kan fortsette. Reineiere har drevet med det lenge og kan ikke forventes å tilpasse seg og vrenge om på livene sine for en vindmøllepark som i utgangspunktet ikke skulle vært der.
SAMMEN OM KRAVET: Luka Skoghaug deltar på en markering. I det bildet blir tatt hører hun på den kjente svenske klimaaktivisten Greta Thunberg. - Jeg vil si et stort takk til alle dere, sa Thunberg fra scenen.
Bjørn A. Grimstad
Vekker mye følelser
I over en uke har hundrevis av aksjonister sperret inngangene til departementene i en sivil ulydighetsaksjon. I tillegg har de holdt konserter, appeller og markeringer. Fargerike kofter og joik har preget gatebildet i sentrum, og aksjonene har blitt møtt et stort politioppbud.
Etter over en uke ble aksjonen avsluttet fredag ettermiddag. Da satte aksjonistene seg ned foran Slottet.
For Luka Skoghaug startet det med et møte mandag på Samisk Hus for å få vite hva hun kunne gjøre. Grytidlig dagen etter satt hun selv på fortauet og sperret inngangen til landbruks- og helsedepartementet. Der ble hun til fem på ettermiddagen.
AVSLUTTER: Fredag ble Fosen-aksjonen avsluttet foran Slottet i Oslo, etter at aksjonistene har satt preg på Oslo sentrum i over en uke.
Alf Simensen / NTB
Langvarig medlem av Fagforbundet
Skoghaug har vært medlem i Fagforbundet siden hun var 13. Det siste året har hun vært medlem i den samiske organisasjon Noereh. Bortsett fra det er hun ikke politisk aktiv. Men de siste dagenes opplevelser har vekket en glød i henne, forteller hun.
– Jeg har aldri vært så engasjert før som under denne demonstrasjon. Og har aldri følt så mye på grunn av noe slikt. Det er veldig mye personlige følelser som kommer. For eksempel når alle står og roper sammen. Og når folk holder appeller på markeringer, så er jeg helt på gråten.
– Jeg blir lei meg og opprørt. Og når jeg kommer hjem, så blir jeg sint. Jeg føler at jeg burde vært der, til og med når det ikke er noe som skjer. Jeg føler på et ansvar for å være med i demonstrasjonen, sier hun.
Ble båret vekk
Onsdag morgen var hun igjen på plass i gatene for å delta på den sivile ulydighetsaksjonen. Sammen med andre aktivister blokkerte hun døren til et Nærings- og fiskeridepartementet. Denne gangen gikk politiet til verks for å fjerne demonstrantene.
– De klipte av låsen slik at de kunne fjerne kjettingen. Så tok en tak i beina og en annen i overkroppen og bar oss bort. Så ble jeg bøtelagt, sier hun.
Skoghaug studerer nordsamisk språk ved Universitetet i Tromsø. Hun mener språket er tett knyttet til utøvelsen av reindrift, og at vindmølleparkene hindrer utøvelsen av dette.
– Det er mye av språket som hadde forsvunnet hvis man ikke hadde drevet med reindrift. Det er mange ord og uttrykk som har rot i det. For eksempel er det å flytte seg en utrolig viktig del av kulturen, sier Skoghaug.
Fant ut av sitt samiske og kvenske opphav
Selv har Luka Padparadscha Skoghaug vokst opp uten stor tilstedeværelse av den samiske kulturen. Opphavet har bare vært en anelse.
– At jeg aldri har kunnet samisk før nå, er det tydeligste tegnet på at kulturen min har blitt tatt fra meg. Det er fordi mine oldeforeldre og bestefar ble fornorsket. Derfor er jeg så utrolig opptatt av det, sier hun.
Lukas mor, Sissel Skoghaug, nestleder i LO og tidligere nestleder i Fagforbundet, fortalte nylig om hvordan familien har tatt tilbake den samiske og kvenske identiteten. Den prosessen var det Luka som startet. Nå har familien sammen tatt tilbake stoltheten over sitt opphav.
– Tomprat hjelper ikke
– Hva skal til for at du synes at denne protestene vinner fram?
– Vi krever at vindmøllene rives og at området repareres slik at reindriften kan fortsette. Livsgrunnlaget til reineierne og språket og kulturen vår står i større fare for å forsvinne om ikke reindriften på Fosen kan fortsette.
– Hva synes du om regjeringens reaksjon på demonstrasjonen?
– Jeg synes jo det er utrolig synd å se at de ikke klarer å en gang innrømme at de har gjort feil og at det er et brudd på menneskerettighetene. De putter ikke det ordet i munnen sin engang. Det synes jeg er rart når det er slått fast i en høyesterettsdom.
– Jeg orker ikke mer tomme ord. Det er så mye tomprat som ikke betyr noe. Og det hjelper ingen.