JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsstyret i SV:

Lysbakken: – Det blir overklassefest hvis Høyre vinner valget en gang til

Audun Lysbakken talte til SVs landsstyre fredag.

Audun Lysbakken talte til SVs landsstyre fredag.

Helge Rønning Birkelund

SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen må stille sterkere krav når den nye krisepakka legges fram mandag. Signaler han mottar tyder på et stadig økende løsarbeidersamfunn.

2020092109291620200921093034

helge@lomedia.no

Audun Lysbakken var klokkeklar overfor landsstyret i SV da han fredag holdt sin innledende landsstyretale. Mange bedrifter og mange arbeidsplasser risikerer å få en stor korona-smell.

Mange som fikk det smellen i vår, vil fortsatt slite.

Må stille krav

– Kriser har en lei tendens til å øke ulikhetene. De som har mest klarer seg bra. De som har lite betaler prisen. Vi må hindre at korona-krisen fører til en eksplosjon i sosial ulikhet, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Lysbakken: – Velferdsstaten er i ferd med å rakne

Han peker på børsene som går så det griner. Formuer skapes. Mens andre grupper i samfunnet betaler den høyeste prisen.

Noen som merker det på kroppen, er landets hotellarbeidere hvor en stor andel er permitterte.

– Det ble nok stor jubel blant landets hotellarbeidere de fikk nyheten om at de skal betale mindre skatt på de enorme formuene sine, sa Audun Lysbakken ironisk i sin landsstyretale.

Høyre ønsker maksgrense for trygd

For å unngå at pandemien skal sette varig spor i arbeidslivet, mener SV-lederen at det må settes inn politiske vedtak for å hindre utviklingen vi allerede ser.

– Vi må unngå at arbeidsgivere legger om til mer løsarbeid og færre fast ansatte. Det må heller legges opp til flere ansatte og fulle stillinger. For å motta krisestøtte må du ta samfunnsansvar, mener SV-lederen.

– Det regjeringen burde gjøre, er styrke de lovfestede rettighetene til fulle og hele stillinger. Ta et oppgjør med bemanningsbransjen. Eller sett inn tiltak for å gjøre fagforeningene sterkere og gjøre det mer attraktivt å organisere seg. Jeg frykter at ikke noe av det kommer til å skje. Men det viser hvor viktig det er at aktiv støtte til næringslivet kombineres med sosiale krav. Hvis ikke blir det slik som blant annet i hotellbransjen: Bransjen kommer ut av krisen på den andre siden med mer løsarbeid og en helt annen maktbalanse mellom arbeidsgiver og arbeidsfolk. Da vil krisen før til en eksplosjon i sosial ulikhet. Det kan vi ikke finne oss i. Derfor må vi få en kraftig krisepakke, som kombineres med sosiale krav og hindre løsarbeids, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

Forhandlingsleder i KS: – Nå er det viktig at lederne ikke får mer i lønnsøkning enn de andre kommuneansatte

Overklassefest

Audun Lysbakken mener Høyre rigger skattesystemet for de rike når partiet går inn for å fjerne formuesskatten. I talen kom han med et frontalangrep på Høyres skattepolitikk.

– Én ting er helt sikkert, folkens. Det er at det blir overklassefest hvis Høyre vinner valget en gang til, sa han.

– Det er vanskelig å overdrive hvor uansvarlig og hvor urettferdig det er å fjerne formuesskatten. Beregninger vi har gjort viser at åtte av de hundre rikeste i Norge i 2019 praktisk talt vil bli nullskattytere hvis formuesskatten fjernes helt. Og bare disse åtte tilsvarer et bortfall av skatteinntekter på 235 millioner kroner, sa Audun Lysbakken.

– Høyre er blitt museumsvokteren i norsk politikk. Dette er ideologisk vrakgods fra 80-tallet. Både privatisering og skattepolitikken. Det er fortsatt ikke noe belegg for at de skattelettene som er gjennomført har positivt effekt på norsk næringsliv. Det er eneste vi vet med sikkerhet er at det øker ulikhetene. Og at det er den viktigste årsaken til at forskjellene i Norge øker er at de rikeste fra ifra. Da kan du ikke rigge skattesystemet for de rike. Du må bruke det for å motvirke den utviklinga. Med vedtaket til Høyers landsmøte blir noen av de rikeste i landet nullskattytere. Det kommer ikke folk til å finne seg i, mener Audun Lysbakken.

– Svært presset situasjon: Nå vil de ha møte med regjeringen om kommunenes økonomi

MEST LEST:
70/30

70/30

Agnes Bridge Walton

Antalet spanske sjukepleiarar i norsk helsevesen eksploderer: Dette er mannen bak

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

Werner Juvik

Torbjørn og Jan Egil åpnet kranene: Derfor gikk det ikke enda verre da «Hans» stormet gjennom Hallingdalen

Jonas Fagereng Jacobsen

Fagforbundets leder om Høyres historiske valgseier: – Jeg er bekymra

HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.

HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.

Marte Bjerke

Helsearbeiderne snakket om kritikkverdige forhold på jobben. Her får de pris for åpenheten

GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.

GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.

Werner Juvik

Se kjøkkensjefens matråd for barn: En ny vri slapp matlysten fri

Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser.  Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier.  - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på  tvers av politiske skillelinje for viktige saker. 

Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier.  - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker. 

Ole Martin Wold

Høyre gjorde knallvalg i Trondheim: Nå blir helsefagarbeider Gina vara i bystyret

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy