JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsgivere og arbeidtakere går sammen:

– Svært presset situasjon: Nå vil de ha møte med regjeringen om kommunenes økonomi

– Viktige funksjoner kan bli delvis lammet hvis ansatte må i karantene. Derfor er det spesielt viktig å sikre arbeidskraft slik at disse viktige tjenestene til innbyggerne blir opprettholdt, sier Mette Nord. Både Ks og arbeidstakerorganisasjonene har nå bedt om et møte med regjeringen om kommunenes pressede situasjon.

– Viktige funksjoner kan bli delvis lammet hvis ansatte må i karantene. Derfor er det spesielt viktig å sikre arbeidskraft slik at disse viktige tjenestene til innbyggerne blir opprettholdt, sier Mette Nord. Både Ks og arbeidstakerorganisasjonene har nå bedt om et møte med regjeringen om kommunenes pressede situasjon.

Ole Palmstrøm

Både KS og organisasjonene for de kommuneansatte ønsker et møte med regjeringen om den krevende situasjonen kommunene er i under koronapandemien.

2020091715020520200917150527

per.flakstad@fagbladet.no

Fagforbundets medlemmer i kommunene er blant dem som har stått i frontlinjen under koronapandemien.

– Våre medlemmer har gjort en kjempeinnsats, men vi får tilbakemeldinger på at mange er bekymret over at det ikke alltid er ressurser til å håndtere den krevende situasjonen, og at belastningen på den enkelte ansatte er svært stor, sier forbundsleder Mette Nord.

Sammen med kommunenes interesseorganisasjon KS og de andre arbeidstakerorganisasjonene som har medlemmer i kommunesektoren har hun nå undertegnet et brev til statsminister Erna Solberg der de ber om et møte med regjeringen om situasjonen i kommunene.

Mette Nord blir provosert av revidert budsjettet: – Regjeringen svikter helsearbeiderne

Svært presset situasjon

«Partene i kommunal sektor og de medlemmer vi representerer er fortsatt innstilt på å gjøre en stor innsats for at innbyggerne skal få et trygt og godt velferdstilbud over hele landet, også i situasjoner med nye smitteutbrudd. Både KS og arbeidstakerorganisasjonene mottar imidlertid tydelige signaler hver i sine medlemskanaler om at situasjonen nå oppleves svært presset.», står det i brevet.

– Det er viktig å sikre at kommunene har de ressursene som trengs for å fortsette å gi innbyggerne de tjeneste som trengs i denne spesielle tiden, sier Mette Nord.

– Koronapandemien gjør at behovet for kommunale tjenester øker, og da er det svært viktig at ressursene til kommunene ikke blir redusert.

– Regjeringen forventer at kommunene skal følge opp smittevernet, sørge for god testkapasitet øke renholdet og fortsette å gi et godt tilbud til innbyggere i risikogrupper, for eksempel beboere på omsorgsinstitusjoner.

– Samtidig er vi i en sårbar situasjon. Viktige funksjoner kan bli delvis lammet hvis ansatte må i karantene. Derfor er det spesielt viktig å sikre arbeidskraft slik at disse viktige tjenestene til innbyggerne blir opprettholdt, fortsetter Mette Nord.

KS ønsket seg et tydelig budskap fra regjeringen: – De leverer ikke varene

KS er bekymret

KS har tidligere kritisert regjeringen for ikke å ta inn over seg hvilke utfordringer kommunene har under koronapandemien.

– Vi er veldig urolig for kommuneøkonomien samlet sett i år, sier KS-leder Bjørn Arild Gram.

– Vi er veldig urolig for kommuneøkonomien samlet sett i år, sier KS-leder Bjørn Arild Gram.

Helge Rønning Birkelund

Ifølge KS-leder Bjørn Arild Gram har Kommune-Norge et grunnleggende behov for at det økonomiske opplegget står seg slik at kommunene slipper å kutte i viktige tjenester, opprettholde det gode samspillet med næringslivet og ikke forsterker nedgangen.

– Vi er veldig urolig for kommuneøkonomien samlet sett i år. Derfor har vårt hovedbudskap gjennom hele krisen vært, og er fortsatt, at regjeringen og Stortinget må gi en garanti for at merutgiftene og inntektstapet vil bli dekket fullt ut for hele året, sa han etter at regjeringen la fram sitt reviderte statsbudsjett i mai.

Han mente regjeringen ikke leverte som ønsket til kommunene.

Se anslagene fra KS om inntektsbortfallet i kommunene her

Behov for å diskutere det samlede trykket på kommunenesektoren

«Slik situasjonen nå har utviklet seg, ser vi et klart behov for et felles møte med statsminister, kommunalminister, finansminister og de mest berørte fagstatsrådene hvor vi kan diskutere det samlede trykket på kommunesektoren og hvordan forventninger og krav fra statlig side kan settes slik at disse er tilpasset den samlede ressurssituasjonen i sektoren.», står det i brevet som er undertegnet av KS-leder Bjørn Arild Gram, Mette Nord i LO Kommune, Steffen Handal i Unio, Lizzie Ruud Thorkildsen i YS Kommune og Jan Olav Birkenhagen i Akademikerne Kommune.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy