KS-leder Bjørn Arild Gram er urolig, og mener regjeringen ikke leverer varene i revidert nasjonalbudsjett.
Helge Rønning Birkelund
baj@fagbladet.no
– Det viktigste er ikke at kommunen får vite nøyaktig hvor mange milliarder som kommer nå, men at man vet at de nødvendige milliardene kommer i løpet av året.
Ifølge KS-leder Bjørn Arild Gram har Kommune-Norge nå et grunnleggende behov for at det økonomiske opplegget står seg slik at man slipper kutt i viktige tjenester for folk, opprettholder det gode samspillet med næringslivet og ikke forsterker nedgangen.
– Vi er veldig urolig for kommuneøkonomien samlet sett i år. Derfor har vårt hovedbudskap gjennom hele krisen vært, og er fortsatt, at regjeringen og Stortinget må gi en garanti for at merutgiftene og inntektstapet vil bli dekket fullt ut for hele året, sier han innledningsvis.
• Mette Nord blir provosert av budsjettet: – Regjeringen svikter helsearbeiderne
På direkte spørsmål mener han at regjeringen ikke leverer etter ønsket:
– Nei, vi ønsker et tydeligere budskap fra regjeringen og Stortinget på akkurat dette. Man kan ikke forvente at alle økonomiske virkninger er kjent allerede nå. Det utvikler seg gjennom året. Desto viktigere er det å bekrefte at det økonomiske tapet som kommer utover året blir kompensert. Det er nå kommunene reviderer sine budsjetter. Mener man det er behov for å stramme til, kommer vedtaket om det nå, ikke lille julaften, om det skal de ha virkning, sier Gram.
• 2,1 milliarder mer til kommunesektoren: Dette skal pengene brukes til
3 milliarder mindre
I regjeringens reviderte statsbudsjett kan man lese at kommunesektoren etter regjeringens beregninger vil gå 5,5 milliarder i pluss. Blant annet fordi lavere pris- og lønnsvekst isolert sett vil bedre kommunesektorens kjøpekraft med om lag 9,1 mrd. kroner. KS deler absolutt ikke denne virkelighetsbeskrivelsen.
– Det tallet er for høyt, mener Gram.
Han forklarer dette med at regjeringen har regnet på effekten for all kommunal virksomhet, inkludert selvkostområder som vann, avløp og renovasjon.
– Denne delen av kommunens virksomhet vil også tjene på lavere prisvekst, men det påvirker ikke kommunenes handlingsrom. Det er de frie inntektene som skal brukes for å dekke inn tapet kommunene har hatt som følge av koronakrisen, forklarer KS-lederen.
Ifølge Gram kan det dreie seg om tre milliarder kroner mindre som kommunen dermed har å rutte med for å møte etterdønningene av koronakrisen.
• Analytikere om revidert: Dystre tall, men bedre enn først fryktet
Pluss på seks til ti nye
Og der regjeringen har lagt inn kompensasjon for kostnadsøkning og inntektsbortfall, bortsett fra skatt, fram til sommeren, har KS lagt prognose for hele året.
– Det vil bli inntektsbortfall og kostnadsøkninger også etter 1. juli. Dette skyver regjeringen framfor seg. Det er stor usikkerhet om det, men vi har beregnet denne til mellom 6 og 10 milliarder, sier Gram.
Etter Grams mening har regjeringen også vært i overkant positive i sine prognoser for utviklingen i norsk økonomi.
– Dermed mener regjeringen at skattesvikten ikke blir så stor. Hvordan dette utvikler seg vet man ikke. Man kan håpe at det slår til, ingenting bedre enn at norsk økonomi går bedre enn forutsatt, men det bekrefter hovedpoenget om den usikre situasjonen vi er i, sier Bjørn Arild Gram og konstaterer:
– Det viktigste er ikke at kommunen får vite nøyaktig hvor mange milliarder som kommer nå, men at man vet at de nødvendige milliardene kommer i løpet av året.
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
TURNUSGURU: Spesialrådgjevar i Fagforbundet Siv Karin Kjøllmoen har laga turnusen for dei nye chatbottane som kjem innan nokre veker på fagforbundet.no. Bottane har fått heile faste stillinger og går i ein seks-vekers turnus.
Fagforbundet