JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Manglende forhandlingsrett på pensjon kan gi den første LO-streiken i Oslo siden 1986

Forhandlingsleder Per Egil Johansen (tv) og leder i Fagforbundet Oslo Roger Dehlin var skuffet over at det ikke fantes vilje til å gi de ansatte forhandlingsrett på pensjonsordningen da alle forhandlingssammenslutningene brøt forhandlingene i september.

Forhandlingsleder Per Egil Johansen (tv) og leder i Fagforbundet Oslo Roger Dehlin var skuffet over at det ikke fantes vilje til å gi de ansatte forhandlingsrett på pensjonsordningen da alle forhandlingssammenslutningene brøt forhandlingene i september.

Fagforbundet Oslo

Mandag starter meklingen for de ansatte i Oslo kommune. Hvis partene ikke blir enige kan det blir streik fra torsdag morgen.

2020100912472120201009124718

per.flakstad@fagbladet.no

Det var ikke først og fremst lønnstillegg det strandet på da partene i Oslo i midten av september innså at de trengte hjelp av en mekler.

Forhandlingene i Oslo endte med brudd

Forhandlingsrett på pensjon

Forhandlingsbruddet gjelder først og fremst at de ansattes organisasjoner vil ha forhandlingsrett på pensjonsordningen. I tillegg ønsket Fagforbundet og de andre LO-forbundene i Kommuneansattes Hovedsammenslutning bedre formuleringer og mer forpliktende tiltak for å bygge en heltidskultur i hovedstaden.

– Vi kom et stykke på vei når det gjaldt heltid, men ikke helt i mål, sier forhandlingsleder og leder av Fagforbundets kompetansesenter i Oslo, Per Egil Johansen til Fagbladet.

Kan bli første samlende LO-streiken siden 1986

Han er svært skuffet over at det ikke var mulig å bli enige om å gi de ansatte forhandlingsrett på pensjonen.

– Vi er den eneste kommunen i landet som ikke har pensjonsvedtektene i tariffavtalen. Nå risikerer Oslo en samlet LO-streik for første gang siden 1986.

Her er kravene i Oslos kommuneoppgjør

Mekling for alle ansatte

Fungerende sjef i seksjon for personalledelse i byrådsavdelingen for finans i Oslo, Harald Nævdal, skriver i en e-post til Fontene:

«I vår tariffavtale er det avtalt at kommunen ikke kan foreta generelle endringer av vedtektene uten at det er ført drøftinger med arbeidstakerorganisasjonene. Dette er altså annerledes enn i KS hvor pensjonsordningen er tariffavtalt».

Per Egil Johansen har vanskelig for å forstå hva det er som er så vanskelig med å gi de ansatte forhandlingsrett.

– Vi har drøftingsrett, og hvis jeg har forstått arbeidsgiver rett, så mener de at det innebærer at det ikke skal gjøres endringer i pensjonsavtalen uten at partene er enige om det.

– Men da er vi jo i prinsippet enige om at de ansatte skal få være med å ha en hånd på pensjonsrattet.

– For meg blir det derfor enda mer uforståelig at vi ikke kan få pensjonsvedtektene inn i tariffavtalen, sier han.

Også de andre hovedsammenslutningene Unio, YS og Akademikerne brøt forhandlingene i september. Meklingen som starter mandag gjelder derfor alle ansatte i Oslo kommune.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy