Manglende forhandlingsrett på pensjon kan gi den første LO-streiken i Oslo siden 1986

Forhandlingsleder Per Egil Johansen (tv) og leder i Fagforbundet Oslo Roger Dehlin var skuffet over at det ikke fantes vilje til å gi de ansatte forhandlingsrett på pensjonsordningen da alle forhandlingssammenslutningene brøt forhandlingene i september.

Forhandlingsleder Per Egil Johansen (tv) og leder i Fagforbundet Oslo Roger Dehlin var skuffet over at det ikke fantes vilje til å gi de ansatte forhandlingsrett på pensjonsordningen da alle forhandlingssammenslutningene brøt forhandlingene i september.

Fagforbundet Oslo

Mandag starter meklingen for de ansatte i Oslo kommune. Hvis partene ikke blir enige kan det blir streik fra torsdag morgen.

2020100912472120201009124718

per.flakstad@fagbladet.no

Det var ikke først og fremst lønnstillegg det strandet på da partene i Oslo i midten av september innså at de trengte hjelp av en mekler.

Forhandlingene i Oslo endte med brudd

Forhandlingsrett på pensjon

Forhandlingsbruddet gjelder først og fremst at de ansattes organisasjoner vil ha forhandlingsrett på pensjonsordningen. I tillegg ønsket Fagforbundet og de andre LO-forbundene i Kommuneansattes Hovedsammenslutning bedre formuleringer og mer forpliktende tiltak for å bygge en heltidskultur i hovedstaden.

– Vi kom et stykke på vei når det gjaldt heltid, men ikke helt i mål, sier forhandlingsleder og leder av Fagforbundets kompetansesenter i Oslo, Per Egil Johansen til Fagbladet.

Kan bli første samlende LO-streiken siden 1986

Han er svært skuffet over at det ikke var mulig å bli enige om å gi de ansatte forhandlingsrett på pensjonen.

– Vi er den eneste kommunen i landet som ikke har pensjonsvedtektene i tariffavtalen. Nå risikerer Oslo en samlet LO-streik for første gang siden 1986.

Her er kravene i Oslos kommuneoppgjør

Mekling for alle ansatte

Fungerende sjef i seksjon for personalledelse i byrådsavdelingen for finans i Oslo, Harald Nævdal, skriver i en e-post til Fontene:

«I vår tariffavtale er det avtalt at kommunen ikke kan foreta generelle endringer av vedtektene uten at det er ført drøftinger med arbeidstakerorganisasjonene. Dette er altså annerledes enn i KS hvor pensjonsordningen er tariffavtalt».

Per Egil Johansen har vanskelig for å forstå hva det er som er så vanskelig med å gi de ansatte forhandlingsrett.

– Vi har drøftingsrett, og hvis jeg har forstått arbeidsgiver rett, så mener de at det innebærer at det ikke skal gjøres endringer i pensjonsavtalen uten at partene er enige om det.

– Men da er vi jo i prinsippet enige om at de ansatte skal få være med å ha en hånd på pensjonsrattet.

– For meg blir det derfor enda mer uforståelig at vi ikke kan få pensjonsvedtektene inn i tariffavtalen, sier han.

Også de andre hovedsammenslutningene Unio, YS og Akademikerne brøt forhandlingene i september. Meklingen som starter mandag gjelder derfor alle ansatte i Oslo kommune.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy