MDG: – Dette budsjettet er en avskjedssøknad
Opposisjonen er kritisk til regjeringens budsjettforslag. Lengst går Una Bastholm i Miljøpartiet de grønne. Hun kaller det en avskjedsøknad. Heller ikke SV er imponert. – Det beste med budsjettet er at det kanskje ikke blir vedtatt, sier Kari Elisabeth Kaski.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Vi har samlet noen reaksjoner etter at forslaget til statsbudsjett ble lagt fram klokka 10 i dag:
– Dårligste for kommunene på mange år
– Dette er det dårligste kommuneopplegget vi har sett på mange år. Det kommer til å bli kutt for mange eldre rundt om i landet, sier lederen i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum.
– Ikke mindre forskjeller
– Vi er nå blant de landene i OECD som går lengst i å kutte skattesatsene for næringslivet. Det mener vi er feil. Dette er et budsjett som ikke bidrar til å minske forskjeller, sier Arbeiderpartiets Rigmor Åserud til NRK.
– Vi går fra en nedgang til en oppgang - som ikke er veldig solid, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet på Stortinget.
Han mener det er et «galt retningsvalg» at regjeringen tilsynelatende fremdeles har «klokkertro på disse skattelettene som skal gi ny aktivitet», og sikter spesielt til den senkede selskapsskatten fra 23 til 22.
– Dette er et statsbudsjett som kommer til å øke forskjellene mellom folk. Høyreregjeringen bruker nesten fire ganger så mye penger på å kutte formuesskatt, som på å bekjempe barnefattigdom. Det er å gå gal vei, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Støre understreker at når forskjellene øker, synker tilliten i samfunnet. Han mener budsjettets fordelingsprofil er gjenkjennelig fra tidligere budsjetter lagt fram av Høyre og Frp.
Regjeringen kutter støtten til tannbehandling for femte år på rad
– Beste er at det kanskje ikke blir vedtatt
– Dette er et budsjett som kommer til å øke forskjellene og som ikke tar klimaendringene på alvor. Jeg vil si at det beste med dette budsjettet er at det kanskje ikke blir vedtatt, sier finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski til samme kanal.
– Godt tilpasset, men ønsker mer til barnefamiliene
KrFs finanspolitiske talsmann, Kjell Ingolf Ropstad, mener budsjettet som ble lagt frem i dag er et godt tilpasset statsbudsjett, men trekker frem manglende løft for barnefamilier og flere tiltak mot barnefattigdom.
– Det virker som om budsjettet trenger et løft for barnefamiliene, og det kommer til å være en viktig prioritering for KrF inn i forhandlingene, sier han til Aftenposten.
Ifølge Ropstad er KrF blant annet glade for pakken til fattigdomsbekjempelse og økningen i bistanden, men på spørsmål om det vil bli vanskelig for KrF å felle regjeringen på dette budsjettet, svarer han:
– KrF kommer til å ha en prosess frem til landsmøtet 2. november, og da er det nok ikke bare statsbudsjettet som blir avgjørende for om KrF velger å skifte side i politikken.
Regjeringen vil begrense kommunenes muligheter for eiendomsskatt
– En avskjedssøknad
MDGs talsperson Une Bastholm er ikke imponert over statsbudsjettet. Hun mener klimaendringene ikke tas på alvor.
– Dette budsjettet er en parlamentarisk avskjedssøknad. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette budsjettet lukker døra for KrF, når Hareide sier at klima og global fattigdom, vår tids største solidaritetssak, er en prioritet, sa Bastholm i replikkrunden etter finanstalen, melder NTB.
– Skattekutt til de rikeste
– Til tross for at skattekuttene ikke har skapt flere arbeidsplasser fortsetter regjeringen med skattekutt til de rike. Det vil si at kurven som viser forskjellene, bare øker, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.
– Budsjettet bidrar ikke til å minske forskjellene. Det er en forsiktig nedgang i ledigheten, men det er fra et veldig høyt nivå. Anslagene for neste år er en ledighet på over 100.000. Likevel kutter man på arbeidsmarkedstiltak. Det bekymrer meg, sier LO-lederen.