JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

MDG vil ha Temu-forbud

ETTERLYSER TØFFERE GREP: – Hvor er regjeringa? Temu tjener store penger på å gi blaffen i sikkerhet og ansvarlighet. Det er det norske forbrukere og norsk næringsliv som kommer tapende ut av. Vi kan ikke la dette fortsette, sier MDG-nestleder Ingrid Liland.

ETTERLYSER TØFFERE GREP: – Hvor er regjeringa? Temu tjener store penger på å gi blaffen i sikkerhet og ansvarlighet. Det er det norske forbrukere og norsk næringsliv som kommer tapende ut av. Vi kan ikke la dette fortsette, sier MDG-nestleder Ingrid Liland.

Alf Ragnar Olsen

Ingrid Liland i Miljøpartiet De Grønne mener regjeringa må være tøffere mot Temu. Hun vil ha et midlertidig forbud mot den kinesiske netthandelsgiganten.

2025031709334320250317093749

alf.ragnar.olsen@fagbladet.no

Flommen av pakker med alskens billige småvarer fra Kina til Norge bare øker i omfang. Daglig forlater over 100 lastefly kinesiske flyplasser med kurs for Norge og andre land. Mange av varene fra Temu har vist seg å inneholde giftige og helseskadelige stoffer. I tillegg bekymrer miljøkonsekvensene mange.

Indonesia var tidlig ute med et forbud mot Temu. Flere land vurderer det samme, og Miljøpartiet De Grønne (MDG) etterlyser en tøffere linje her til lands.

Nestleder Ingrid Liland sier partiet nylig tok saken opp i Stortinget. De ba om svar fra næringsministeren på tiltak overfor Temu og det paradoksale i at Posten skal distribuere varer fra et selskap regjeringen har varslet hardere tiltak mot.

Både Fagforbundet Ung og Fremtiden i våre hender har også etterlyst tiltak.

I et svar på kritikken fra Fagforbundet Ung og andre som er bekymret for innholdene i varene osm leveres, sier Temu blant annet:

– Vi overholder alle gjeldende lover og forskrifter i alle markeder vi opererer i.

Har forventninger til Posten

Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) slår i sitt svar fast at det norske regelverket stiller konkrete krav til hva produkter ikke kan inneholde. Regelverket gjør det dermed mulig å slå ned på aktører som markedsfører og selger produkter som bryter med kravene. Myrseth sier utfordringen er nettplattformene Temu, Shein, Wish og Alibaba, hvor tusenvis av selgere legger ut produkter som sendes direkte til forbruker.

– Regjeringa legger opp til flere tiltak. Miljødirektoratet ble i februar bedt om å øke antallet kontroller mot slike netthandelsplattformer etablert utenfor Europa. I tillegg varslet klima- og miljøministeren at han vil arbeide for å styrke sanksjonsmulighetene ved brudd på regelverket. Klima- og miljøministeren vil også forsterke samarbeidet med kolleger i Norden og Europa for å stanse innførselen av miljøfarlige stoffer, opplyste Myrseth blant annet i sitt svar i Stortinget.

Myrseth opplyser at statens mål som eier i Posten Bring AS er høyest mulig avkastning over tid, innenfor bærekraftige rammer. Hun opplyser at staten som eier har klare forventninger, men at ansvaret ligger hos styret og ledelsen selskapet.

– Rollefordelingen mellom eier og selskap følger av selskapslovgivningen og eierskapsmeldingen, og innebærer blant annet at det er styret og ledelsen som har ansvar for driften av selskapet. Det gjelder også vurderinger av forhold knyttet til nye og eksisterende kunder, svarer Myrseth.

Hun tilføyer at staten som en ansvarlig eier forventer at alle selskapene der staten er eier ikke bare følger gjeldende lover og regler, men også utøver forsvarlige aktsomhetsvurderinger.

– Nærings- og fiskeridepartementet følger opp Posten Bring med hensyn til statens forventninger, også i forhold til selskapets håndtering av pakkevolumet som kommer fra Kina til Norge, svarer Myrseth.

Ønsker forbud mot Temu

Nestleder Ingrid Liland i MDG er ikke imponert over svaret. Hun etterlyser mer handlekraft fra regjeringa – som utøver eierskapet.

– Det er mildt sagt spesielt at Posten inngår et samarbeid med en aktør som undergraver det ansvarlige næringslivet i Europa og Norge. Nå skal altså Posten bidra til å levere det som ofte er giftige og uregulerte varer til norske husholdninger, sier Liland.

Hvor er regjeringa, spør MDG-nestlederen – som etterlyser mer handling. Gode intensjoner og stikkprøver er ikke nok. Liland ønsker seg treffsikre tiltak, og tar til orde for et midlertidig forbud i første omgang.

– Dette er nok et eksempel på at regjeringa ikke klarer å håndtere Temu på en konsekvent måte. På den ene siden sier regjeringa at de er åpne for strengere tiltak, men i praksis bidrar deres slappe holdning til at Temu får et stadig sterkere fotfeste i markedet. Under denne regjeringa har Temu på få år fått en markedsandel på 15 prosent av all netthandel. Samtidig taper lokale norske bedrifter store penger, og arbeidsplasser blir borte, påpeker Liland.

– MDG ønsker et midlertidig forbud mot Temu inntil selskapet velger å respektere grunnleggende spilleregler, lovverk og standarder som alle andre bedrifter må følge i dag. Temu tjener store penger på å gi blaffen i sikkerhet og ansvarlighet. Det er det norske forbrukere og norsk næringsliv som kommer tapende ut av. Vi kan ikke la dette fortsette, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy