STREIK: Blant de som kan gå ut i streik er politiet.
Britt Andreassen
Meklingsfristen både for hovedoppgjøret i staten og i Oslo kommune er ved midnatt natt til fredag. Tirsdag fortsetter meklingen hos Riksmekleren.
Flere ulike forbund er involvert i meklingene, og dersom det blir brudd med noen av dem, blir det streik fra fredag klokka 6.
LO Stat vil i første omgang ta ut 1097 ansatte i Oslo dersom det blir streik, blant annet ansatte ved Universitetet i Oslo og Oslo Met.
1067 av dem som tas ut, er medlemmer i Norsk Tjenestemannslag (NTL), som er det største LO-forbundet i staten.
Kan ramme eksamen
YS, Akademikerne, Unio og LO Stat brøt forhandlingene med Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet 30. april, og partene har siden 2. mai meklet hos Riksmekleren.
– En eventuell streik begynner midt i eksamensperioden, og både undervisning, eksamen og sensur vil bli påvirket, slår NTL fast.
Også en rekke ansatte i 14 av 16 departementer tas ut i streik.
Kan forsinke regjeringen og ramme politiet
Akademikerne varsler at de avventer utviklingen i meklingen før de eventuelt tar ut sine medlemmer i streik i Oslo kommune. Et uttak kan meldes når som helst i løpet av meklingen, og de som tas ut kan streike fire dager senere.
Også ansatte i Oslo politidistrikt, Kripos og Mattilsynet står klare til å streike.
YS Stat tar ut 320 medlemmer i første omgang. Ansatte i departementene, i Politidirektoratet og Skattedirektoratet er blant dem som er tatt ut. Unio stat har i første omgang varslet et begrenset uttak på 21 ansatte.
Én eller to avtaler?
Et viktig stridstema i forhandlingene er hvilke tariffavtaler man skal ha i framtiden.
I dag er det to avtaler i staten – én for ansatte organisert i YS og LO og én for Akademikerne og Unio.
LO, YS og statens forhandlere ønsker å samle alt i én avtale, slik det var tidligere. Akademikerne og Unio ønsker to avtaler.
Streikefare i Oslo
Forhandlingene i Oslo føres mellom Oslo kommune ved byrådsavdeling for finans og de fire forhandlingssammenslutningene LO Kommune Oslo, Unio, Akademikerne og YS. Her står reallønnsøkning øverst på prioriteringslista.
LO Kommune Oslo representerer cirka 19.000 arbeidstakere i Oslo kommune. 17.000 av dem er organisert i Fagforbundet, som i første runde opplyser at de vil ta ut over 1800 medlemmer i kommunen.
Hvis det blir streik i Oslo kommune, kan disse bli tatt ut.
Disse jobber blant annet i utdanningsetaten, på Deichman-biblioteket, Munchmuseet, Fornebubanen, renovasjonsetaten, Oslo havn og vann- og avløpsetaten.
YS Kommune Oslo har på sin side varslet at de i første omgang vil ta ut 56 medlemmer i streik, mens Unio har varslet streik for 19 nøkkelpersoner i ulike etater.
Kommuneoppgjøret for resten av landet ble landet 1. mai. KS og arbeidstakerne i LO, Unio og YS ble enige om et sentralt tillegg på 5,2 prosent, på linje med frontfaget.
(©NTB)
marius.helge.larsen@ntb.no
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet