JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meklingsinspurt for private omsorgsinstitusjoner: 80 ansatte kan bli tatt ut i streik fra lørdag morgen

– Vi ser ingen grunn til at våre medlemmer i dette området skal tape lønnsmessig sammenliknet med andre arbeidstakere med tilsvarende utdanning og erfaring, sier Fagforbundets forhandlingsleder Anne Green Nilsen. Hun mener lønnsgapet mellom offentlig og private ansatte og mellom medlemmer i ulike ulike yrkesgrupper, men med samme utdanning og erfaring må rettes opp.

– Vi ser ingen grunn til at våre medlemmer i dette området skal tape lønnsmessig sammenliknet med andre arbeidstakere med tilsvarende utdanning og erfaring, sier Fagforbundets forhandlingsleder Anne Green Nilsen. Hun mener lønnsgapet mellom offentlig og private ansatte og mellom medlemmer i ulike ulike yrkesgrupper, men med samme utdanning og erfaring må rettes opp.

Birgit Dannenberg / Fagforbundet

Fristen for å bli enige i lønnsoppgjøret for ansatte ved private behandlings- og omsorgsinstitusjoner og ideelle virksomheter som har NHO som sin arbeidsgiverorganisasjon går ut ved midnatt.

2021010815183020210108152016

per.flakstad@fagbladet.no

Dersom partene ikke blir enige, vil 78 medlemmer av Fagforbundet og 2 medlemmer fra FO bli tatt ut i streik fra lørdag morgen.

Første fase vil blant annet omfatte barnehager i Oslo, Trondheim, Bergen, Frogn, Drammen og Porsgrunn som drives av idelle organisasjoner med NHO som sin arbeidsgiverorganisasjon.

Videre vil ansatte ved omsorgs- og rehabiliteringsinstitusjoner flere steder i landet bli tatt ut i tillegg til ansatte ved asylmottak.

Fare for streik i private omsorgsbedrifter fra lørdag morgen

Har sakket etter andre

Bakgrunnen for forhandlingsbrudd og mekling er at Fagforbundet og LO krever å få løftet de ansatte opp på et nivå som tilsvarer sammenliknbare grupper i andre tariffområder, for eksempel kommuner og sykehus.

I 2019 ble sykepleierne løftet opp på nivået med sykehusansatte, mens andre grupper på denne avtalen fortsatte å sakke etter lønnsmessig.

Nå krever Fagforbundet og LO et tilsvarende lønnsløft for alle deres medlemmer. Dette har NHO ifølge Fagforbundet svart nei på, og dermed er faren for streik overhengende.

– Våre medlemmer skal ikke tape lønnsmessig

– Vi ser ingen grunn til at våre medlemmer i dette området skal tape lønnsmessig sammenliknet med andre arbeidstakere med tilsvarende utdanning og erfaring. Gapet mellom dem og andre sammenliknbare grupper har økt over tid, og vi frykter at utviklingen vil fortsette. Det kan vi ikke godta, sa Fagforbundets forhandlingsleder Anne Green Nilsen før meklingen.

Store lønnsgap

Ifølge Fagforbundets forhandlingsleder er det store skiller mellom mange yrkesgrupper i offentlig sektor og de private sykehjemmene. En nyansatt helsefagarbeider ved et av disse sykehjemmene har en minstelønn på 288.385 kroner i året i full stilling. I KS er startlønna 358.000 kroner, i Oslo kommune 380.550.

– Tallene viser urimeligheten. Vi snakker om en tariffavtale som gir rekordlav lønn. Vi må løfte det laveste lønnsnivået for å kunne løfte lønna for alle, både i dette oppgjøret og over tid, sa Anne Green Nilsen etter at det ble brudd i forhandlingene i november i fjor.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy